Tävlingar och dess svårigheter...

Ja som i förra inläget skrev ja om att ja hade en sakt till att kritisera lite lätt. Jag är för närvarande i BRF och vi är en liten klubb ja tror att antalet medlämmar rör sig runt ca 100. Vi är några få hästnördar som helt enkelt har samma hobby och intresse. Ja vad har detta med tävlingar att göra undrar ni? Jo, för att våran klubb skall gå runt och att vi ska kunna ha denna verksamhet så krävs pengar (oväntat?!) För att få in dessa pengar har vi våran stallhyra men den betalar inte av allt. Så varje år anordnar vi en hopptävling på Ymer.

Detta är ett utmärkt sätt att få in pengar, få större samhörighet i klubben och även komma ut och tävla oavsett om det är första elle en i raden av tävlingar som man gör. Hitills så funkar allt helt okej. MEN nu till alla dessa småtävlingar både som tävlande och arangör tänkte ja berätta lite kort hur MIN uppfattning är.

Tävlande
När man tävlar så kan de vara skoj att ibland eller bara komma ut på små lokala tävlingar, kraven är inte så stor och man gör de för skoj skull för de mesta eller helt enkelt för att få ett kvitto på hur man står sig i tävlingsamanhang och vad man behöver träna mer på. Vad händer då om dessa tävlingar försvinner? Det blir ju inte några "småtävlingar" om de bara finns 4 av 10 kvar för då kommer ALLA vilja starta på dessa för att de ex ligger nära, är de enda, rosetplockare, provapåtävlingar osv.

Jag tävlar inte nu (saknar häst, kanske maggan men man vet inte) Men när ja gjorde detta så uppskattade ja alla småtävlingar som va runtinkring och som inte behövde vänta i evigheter för att starta eller gå upp mitt i natten för att alla starter skulle hinnas med. Jag ville se mer sådana tävlingar främst inom dressyren. Tyävrr så fanns det inte så många och de få som fanns startade ja oftast på.

Arangörer
Som småklubb är de oftast medlemmarna  som är de största drivkrafterna och utom dem finns de inga möjligheter för att en klubb ska överleva. Stora klubbar har sina medlemmar som är "passiva" ex en stor klubb som drivs delvis av komun och delvis av medlemmar. Komunen kommer och betalar den del som saknas (i Stora drag) och medlemmarna är en mindre del. Stora klubbar har sjävklart tävlingar som inkomstkälla men inte ett måste för dem att ha tävling för att komma runt.

För att arangera en mindre tävling så som lokal hopp eller lokal dressyr de enklaste av de enklaste så går de sjävklart att göra. Man vill kanske tänksa sig att ha max antalstartet till totalt mellan 30-50 st. Inget fel i de, det är bara skoj att ha småtävlingar eller CR. MEN för att få ha en sådan här tävling så månste man ha en överdommare. Det jag vill få fram är att de här småtävlingarna som kan dra in småslantar och är rätt så effektiva kan gå på en eftermiddag eller så de kostar mer att ha en dommare och betala dennes timlön än att ha små tävlingar.

Detta har i sin tur (tror ja) gjort att många klubbar känner att de går ut på plus minus noll, vilket inte är så skoj alltid och då väljer dem att skita i att ha småtävlingar för ska de betala massor till en dommare så kan man lika bra ha en större tävling.

Slutsats
Tyvärr tror JAG att dessa bestämmelser kommer att leda till småtävlingarnas död! Ja tycker det är supertråkigt för de är dyrt som det är att tävla och ska man då betal lite extra för att komma till en större tävling så blir de dyrare. Likt att småklubbar inte klarar sig och de blir bara stor klubbar som överlever. De som är "rädd" för att misslyckas kommer inte e sig ut på stora tävlingar, dem som inte har själförtroende kommer likt dem stanna hemma för vem vill skämma ut sig ingör massor när man kan göra de för några?

Jag tävlar för egen del, tycker de är skoj och gillar att läsa protokollen efteråt, de blir som en extra kick till att kämpa vidare. Jag vet många som inte känner samma, de blir missnöjda om de inte går bra eller om de rider fel/river. Varför ska man sålla bort alla dem? De har med en ärlig chans att komma ut och visa vad de går för!

Änring på denna ändring!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback