Knas läkning

Såret som han fick av svennis för några dagar sedan ser nu ut såhär. Inte dem bästa bilderna men man ser någorlunda. Knas ville så klartine vara med på bild när ja preecis kommit med massa maT! hur dum får man va! Vart fall när han fick de så blödde de inte mkt utan de blev mer blodrött så som ett skrapsår kan bli. Sedan så var ja mest orolig för att själva fliken skulle ramla ner och ja skulle behöva sy. Nu ska ja idag försöka göra rent de lite ev kleta ngt mukgörande på de så han inte får en ful knöl eller liknande.
Lunchat

Ja idag då har ja haft sovmorgon vilket är rätt soft. Passade då på att åka iväg till våra två grisar och ge dem lunchhö då hagen inte har mkt gräs över och är väldigt liten. Dem hade duktigt nog ätit upp allt från kvällen innan då vi la in en hel bal så nu till lunch fick dem bara varsin påse. Passade även på att ta av knas täcket så han kunde få stå med rumpan bar en stund. Tycker de börjar bli påtok för kalt nu och ja vill inte ha någon hårboll i vinter så väljer jag att börja täcka lite i tid nu. Nätterna här hemma så ligger tempen på mellan 5-8 grader och de är som höst vintertid med vissa gånger och då  har dem flesta hästarna tjocka vintertäcken så  nja ja tycker inte att ett tunt vanligt hedelrigt ofodrat regntäcke är så farligt.

Sak samma såret som knas införskaffade sig häromdagen ser fint ut de börjar bli lite skorpa på och gårdagens svullnad har gåt ner. Sprejar de med den fantastiska blå sprayen varje dag med så de inte blir ngt värre av de hela. Ska försöka tvätta de lite försiktigt idag så får vi se vad han säger om de.
hmmm Lite Aktion

ja denna dagen började mkt hastigt och väldigt interesant. Linda ringde mig vid 0730 och säger att hästarna har troligtvis rymt... KUL! de va bara att sätta sig i bilen och åka bort till skithästarna! Mötte Gisela och vi gick bort till åkern och hämtade skitarna som va SÅÅÅÅ nöjda över att de hittat en åker med massvis med mat!

Anledningen var att de hade dragit genom tråden mot vägen. Fanns inte en stolpe kvar stående så de blir till att dra nytt. Sedan ligger även problemet i att de inte finns ström och knapt något gräs i hagen så även om de får MASSA hö så tyckte dem nog allt att de va för lite för deras vältrimmade kroppar...

Ja nej i em ska ja allt ta och trimma öronen och hovskägget på honom sedan blir de en liten promenad om inte gräset och det är för slabbigt och blött sedan till kvällen så blir de troligtvis brändboll.

Nu bär de av till nästa lektion =)

mkt att stå i

Ja de har blivit lite ofrivilligt att bloggen har blivit lidande och de gillar jag itne men så är de ibland.

I fredags så började ja köra kl 0900 och slutade 0100. En mkt lång dag. Wille stod som ett ljus där bak och var nog rätt nöjd över sin tillvaro. Han skötte sig på stallplan i borås men hade liiite borttom till hagen när svennis traskade iväg. Den stod sedan och myste vid samma hö hög och bara hade de allmänt gott.

Lördagen åkte jag till jönköping tillsammans med linda och vi kikade runt lite på charlies. JAg kom enbart hem med ett läderbalsam och snoddar. Linda fick köpt sig ett par apsnygga byxor och lite mer småttoch gott. Kvällen spenderades hemma hos fam. rokka med god mat och bra film. Va fruktansvärt trevligt och efterlängtat att bara vara med dem man gillar och slappa.

Idag har ja vart lite mer produktiv. Har gått hela nästan hela dagen och stängslat om och haft mig i ena hage som knas skall gå i om en vecka. De blev lite pilla och ja jag brände mig även på en och annan brännässla! Aj.

Kans har fått öva på att stå ensam i hagen idag och de gjorde han görbra. Stod nog ensam i närmare 5 timmar. han hade kompisar i hagen brevid och så var även ja på plats om de ksulle hända ngt.

Har inte gjort något med honom i dag utan han har fått softa runt lite och bara fått vara. Eftersom han går i en hage med nerbetat gräs (tillfälligt) så måste ja stdfodra honom. Så morgon och kväll så får de rätt så mkt hö men inser att ja får nog även ge middag då knas hängde över staketet (och de finns ingen ström) så ja för att han itne ska lära sig....

I morogn ska de blir lite frisering av honom och ev en liten promenad med han kring stallet tror jag nog. Ska även försöka få med mig kameran och ta några bilder på honm. Vad tror ni om de?

I morgon är de även dax för mig att gå till skolan första dagen så får vi se ska hinna med att fodra på morgonen innan ja ska vara på stora torget kl 8.. puh! men kvällen spenderas med favvoriten!

Ridövning - Bästa tipsen om du har en tittig häst

Bästa tipsen om du har en tittig häst

Dressyrryttaren och tränaren Nina Bengtsson har sett många med tittiga hästar som försöker reda ut nervigheten på helt fel sätt. I veckans dressyrövning delar hon med sig av ett knep som funkar för både häst och ryttare.

  
– Det är så vanligt att man ser ryttare med tittiga hästar som ska ”visa hästen” det farliga. Det tycker jag är helt fel metod, säger Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, både nationellt och internationellt.
Hon har själv erfarenhet från ett par rejält ”lättspökade” hästar och tycker att det funkar mycket bättre att först värma upp hästen och sedan närma sig det läskiga.
– Om jag  har en väldigt tittig häst rider jag inte fram till det som är farligt. På en Tolstoy-häst jag hade lärde jag mig att först rida på stora mittvolten och sedan successivt rida ut till det hästen tyckte var farligt. Till sist gick han i hela ridhuset – när han var varm och på hjälperna, berättar Nina.
Att rida en tittig häst handlar mycket om ledarskap och om att hästen ska känna sig trygg och lydig.
– Med ledarskap menar jag inte att man ska vara hård och piska, man ska vara ledare för att man vet vart man är på väg och för att man är är fokuserad.
 
Börja från marken 
Innan du börjar med dagens uppsuttna övning vill Nina att hästen ska vara väl hanterad från marken.
– Hästen ska gå dit du går – utan att gå på dig. Den ska gå att lasta enkelt. Att hästen går att hantera från marken är en viktig bit i all ridning, men det är en ännu viktigare bit om du har en tittig och känslig häst.
Du kan träna tittiga hästar, men du får inte skrämma dem, menar Nina.
– Man ska utsätta dem för saker. Min nuvarande tävlingshäst Ajax har varit en väldigt tittig häst och jag märkte tydligt att ett skäl till att 2010 inte gick så strålande var att jag tävlade okontinuerligt.
Nina försöker se till att Ajax får skritta ut i obehagliga miljöer och i år ska han få komma till ”lättare” tävlingsplatser innan han får åka på eldprov som till exempel Odense var 2010.
– Jag har märkt att när Ajax varit i obehagliga miljöer är han lugn när han kommer hem. Jag tror att man ska utsätta dem. Inte överbeskydda dem, men absolut inte skrämma dem.  
När man ser en rädd häst ser man ofta antingen en arg ryttare som ryar eller bestraffar, eller en ryttare som säger ”såååja” och klappar och överbeskyddar.
– Men jag tror att man ska vara lite ”tysk” – inte straffa, inte dutta utan vara fullständigt oberörd. Skritta på och kör rakt fram!
 
Gör så här:
 
A.
Om det står en ”läskig” pall eller något annat hästen reagerar på i ena änden av ridhuset sätter inte Nina fokus på pallen.
– Då skulle jag förmedla till hästen att den är obehaglig.
I stället börjar hon rida i andra änden av ridhuset.
– Jag vill komma in i huvudet på hästen. Jag jobbar långt från det ”läskiga”, flyttar hästen och får den på mina hjälper.
 
B. Så småningom kan du närma dig pallen. Gör successivt volten större och större, hästen ska gå framåt och vara aktiv på hjälperna, men den får inte skena förbi. Det är vanligt att hästen skenar förbi det ”läskiga”  – eller så vill den inte gå ditåt över huvud taget. Tänk på att gå ner i tempo om du får stora problem. Det kan vara lättare att övertyga hästen att gå dit du vill i trav än i galopp.
– Då är det bättre att jobba hästen och sedan efter en stund – eller en vacker dag – är man nära, förhoppningsvis, säger Nina.
 
C. Du kan också prova att sätta något annat ”småläskigt” innanför det ”läskiga”. Till exempel en tunna tio meter innanför pallen, och sedan rider du mellan de två föremålen.
– Då blir hästen distraherad. Tittiga saker är ofta på utsidan eller utkanten av banan. Det kan vara bra att antingen ställa ett annat föremål innanför eller att flytta in föremålet så att man kan rida utanför det, eller mellan två föremål, tipsar Nina. 

 


Syfte:

Att få ett harmoniskt arbete med sin häst. Att få en lyhörd häst som lyssnar på dina hjälper.

Svårighetsgrad:
Bas. Men hästen blir inte mindre tittig för att du gör piaff och passage – mer energi och press gör inte att hästen blir lugnare, så övningen är bra för alla.

Tänk på det här:
Bli inte arg även om det är tålamodskrävande. Om du blir arg blir hästen mer spänd, och den förstår att det är något speciellt med det den tycker är läskigt. Låt det ta tid.

Din Önskan Min Lag - typ


Ja fick en komentar ang att skriva ett önskeinlägg. Vet inte om ni ser vad de står men frågan är vart fall:

"Jag vill veta mer om dina planer, drömma och förväntningar på ridninge. Både kortsiktigt och långsiktigt"

Oj vilken fråga ja du jag ska försöka så gott ja kan!

Mina planer med mig
Jag vill utvecklas och trots de att ja inte kan bli os ryttare eller liknande så vill ja försöka maxa mig själv. Jag vill inte stå och trampa på samma ställe och bara nöja mig med att "klara en LB" även om det är många som tycker att det är helt okej resultat så klandrar ja dem inte. Jag vill utvecklas och få "aha" upplevelser i min ridning. Jag vill kunna klättra från botten till toppen. Jag vill kunna se var toppen är för mig.

Mina planer med Wille.
Först och främst så ska han på något vänster bli inriden (jag får ju inte rida nu). Sedan så kommer ja ta de lungt och planen just nu är att åka med han till kvaliten. Kommer dock inte stressa fram något utan de kommer. Sedan så hoppas jag med hanns stam att de är ngt krut i gubben så att ja kommer någon vart med min ridnige med.

Mina drömmar med Mig
Självklart är de att rida i falsterbo! Ja tycker den arenan är magisk! Bara de att få rida in på en arena och känna att wow folk är här för att titta på MIG! de hade vart drömmen! men enbart dröm...

Mina drömmar med Wille
Oj ja du tänk om de hade blivit en sådan solskenshistoria som de blev med Tortilas. Den fula ankungen blev fin! Ja de hade vart något. Kul att ha en häst som har möjligheten att matcha dem allra finaste och ja slippa att harva nere på botten som ja gjort i några år nu. Han är speciell men tänk om han ahde haft de där magiska steget... ja tänk

Mina förväntingar med Mig
Ja det är ju att ja ska suga åt mig så mkt kunskap som möjligt och kunna skapa mig mina egna uppfattningar, kunna lösa olika problem och kunna ta till olika inlärningsmetoder för alla hästar. Att va en bra och anpassbar ryttare och se tll hästens bästa och ta fram dens bästa egenskaper.

Mina förväntingar på Wille
Just nu så har ja inte några stora förväntningar. Jag hoppas på att han kommer bli en trevlig individ som kommer utvecklas tillsammans med mig och att vi kommer ta oss högre än LB. Han har lätt att lära sig så ja hoppas på att de kommer att hålla i sig. Den som väntar den få se!

planerar

Ja försöker planera för fullt och få allt att klicka för mig nu i dagarna därför är bloggen lite lidande. Jag ska Flytta hem alla hästar på fredag är min tanke i vart fall och jag själv ska hem till borås då med. De kommer att bli en massa åkande fram och tillbaka för min del men så är de ibland. Dem hästarna som ska till sina hem är Wille, Magga, Impan och svennis.

Jag ska även ta med alla grejer som ja inser är hundratals!!! Hästarna är vart fall nyverkade och fina i tassarna. W hade lite att säga till om och protesterade två gånger att han tänkte bannemig inte låna bort sitt ben till ngn främmande gubbe! Men så insåg han att gudden tänkte inte släppa heller så då va de la bara till att stå snällt å  dregla lite på han istället.

Blev lite kort lastträning idag med. Blev mkt smalare idag och de tyckte han valite obehagligare men ja kunde skicka in han och ut han när som vilket kändes bra. Vi höll inte på så jätte länge men lagom idag.

Juste måste berätta om mitt F_YND!!! Va inne på tre hästar idag och kollade runt lite, planen va att ja skulle kolla om ngt av mina saker hade blivit sålda. så ja tog även en kik bland tränsen brukar finnas fina märkesträns om inte annat så finns de kanske snygga huduvlag eller nosdelar. Står och kikar lite och vad tror ni inte ramlar ner då! Jo ett Dyón the diferent träns! Jag har kikat på dessa förr men så tänkte ja ändå att äch ingen idée det är för dyrt. Men nej prislappen sa bara 495!!! Svart i storlek full kan de bli bättre! Så nu är ja ett dyón träns rikare. Har soms akt alltid velat testa dem och nu fick ja möjligheten. kalas. Ska bara få börja rida först...

Satt ganska länge i stallet i dag och bara tjötade med tessan. Kommer sakna vårat lilla stall ganska mkt faktist. Känner att hösten är påväg och att de hade inte funkat att stå där under höst och vinter men som sommar stall så är de perfekt! Har bara vart jag och hon och de har varit supermysigt!

Nej nu ska ja packa vidare på de som ska med hem från "huset" till borås.

Spooks - ett villhabegär!

Jag hade aldrig hört talas om märket fören de kom till hippson. Det ända ja fattade tycke för där var en piké. Men så åkte ja till falsterbo och då fanns självklart en heeeelt moter med bara dessa fantastiska kläder! Mitt villhabegär blev stort! De fanns egentligen bara två nackdelar med kläderna de första som många kan gissa var självklart priset och de andra v aja nästan lite besviken på. Jag provade deras piké och tyckte att passform och utförande va kalas MEN materialet kändes så himla billigt!

JA tycker att pikén fortfarande är toksnygg och västen och fleacen men ja gillar inte att den känns billig. Västen provade ja änns inte för ja viste att min plånbok kommer att göra slut med mig isf men ja provade fleacen. Ja den va snygg även på men har för mig att ja fick ta en görstor storlek! Inget mig emot så sätt de ska sitta bra men änd+å lite konstigt att storlekarna inte passar överens med de vanliga måtten... Vart fall kommer piken i annat material så kommer den va hemma hos mig och får ja nu bara möjligheten att prova en fleace till så tror ja den även är mitt nästa inköp!

SÅÅÅÅÅÅ nöjd!

Jösses va nöjud jag var över knas idag!!!! började med att lstträna som vanligt. Idag va mellanväggen ännu närmare mitten men inte helt. SÅ mitt upp i allt fick ja för mig att testa om han kunde lasta sig själv. så ja började med att gå med på lämmen men stannar innan ingången så att säga oh sedan smackade ja bara på han lite extra och dra på trissor han fatta direkt! Gick in och åt sin mat medans ja klia lite på rumpen och sedan fick ja backat ut han försiktigt med (jag står fortfarande kvar ute) han stannar i hljd med mig på lämmen och sedan så utan förvarning så traskar han in igen! han va så himla nyficken på transporten idag så de va bara att ja häpnade!

Jag testade sedan några fler gånger då ja stod på sidan av lämmen och de funkade skitbra de med! han visste direkt vad han skulle göra och hur han skulle komma ut! Med det är klart han fick äta sin favvo mat där inne men ja vill ju ändå förstärka att de är okej att va inne i transporten och att de är skoj att vara där!

I morogn blir de samma övning men ska försöka göra de lite smalare och går han på då med så sätter ja ev på bommen bak. Vill inte göra de för snabbt för han men ja är sååååå himla nöjd och stolt över min lilla prins!!!

De ända som är tråkigt är juh att ja inte har egen transport och kan öva på sedan när vi kommer till borås =(  men de kommer la nåogn gång i livet det med.

Idag har ja vart effektiv med. Gick upp redan 730! och fick stå utanför gretas bageri och vänta på att dem skulle öppna. Innan de tog ja en tvätt åkte till jobbet med tårta och fick pratat med gubbsen + chefen. Roligt att dem vill gärna se mig där redan nästa sommar och de ser ja sjukt mkt fram emot! Trivs så himla bra där borta!

fick även städat ur mitt skåp och lämnat in nycklar och allt så nu är de bara paserkortet kvar.

Efteråt så åkte jag upp till Lyckans går och träffade min Sofia! Ni kommer nog inte ihåg henne men hon hjälpte mig med Biolighten och ja träffade henne i borås. Så himla go tjej! Vi + marlen och klara (om ja inte minns fel) satt och diskutera lite koncept och liknande. Ska troligtvis upp och fota tjejerna när de rider så de har några bilder! SKOJ! Vi satt och pratade om ALLT värkligen ALLT! så himla härligt att vara där och få träffa sofia igen!

Efter de så tog ja en snabbis på torget och åkte hem och tog en till tvätt. Sedan har ja varit i stallet HEEELA kvällen + em.

I moron kommer hovis och lotta igen. Ja ska även traska över till sören och betala hyran och sedan så blir de att städa lite i stallet igen. Ska plocka upp spånet som är kvar och ta resterande väggar. Ska även försöka få ihopp mina grejor som är i stallet och börja småpilla lite med det. Vill ju göra så lite som möjligt på fredag.

Dagens Träning

Måndag
Idag så var transporten framdragen somvanligt och ja skulle lasta knas. Rosa hinken stod längst in och när han fick syn på den så var han mer eller mindre redan inne i transporten. Mamma var med mig (inte för att de är mkt hjälp men lite i vart fall). Vi gick in och ur några gånger och så för varje gång han gick in hela vägen så fick han äte lite mat inne i transporten tills de tog slut i "koppen".

Mamma fick även ager "läskiga rösten" som gick fram och tillbaka runt bakom transporten och pratade hela tiden och de va inga problem. Han lyssnade som vanligt väligt noga till vad hon sa och så men maten va bra god den med. Sedan så ställde sig mamma på sidan och började klia på rumpan vilket va uppsakttat. Vi gjorde detta från båda hållen och de funka galant. Jag försökte även förflytta mig bakåt i transporten medans han stod kvar och åt och de gick utan problem det med. Tanken är juh att han skall kunna gå in och ut själv sedan på komando och även stå kvar när ja flyttar på mig.

i morogn ska ev rebecca komma och rida och så blir de transportträning. Ska fröska göra "gången" lite smalare i morgon och se hur de går. Sedan så tror ja tyvärr inte ja kommer att hinna träna detta här hemma men annars hade jag även börjat med att träna på att "lotsa" in han i transporten från sidan. Det är juh de allra ultimataste!

Det är ingen där ute som har något bra tips på hur man lär en häst detta?

VI har även övat på att spola bena lite idag. Tog mig an och tvättade grisens bakben så de syns att dem är vita... Först va han lite otålig men mamma peppade honom och tillslut så stod han stilla och ja kunde göra precis vad jag ville. Tyvärr så är vattnet lite kalt så de klart att de uppfattas obehagligt så de kommer bli en helkroppsduch när vi kommer till borås innan vintern och så blir de tvätta bena i varmvatten så blir de nog inte så farligt.


Vita ben

mys/peppstund

Någon är otålig

Snopet - man blev visst tillsagd!


Manne <3 Issa = Sant

Ja som jag skerv så vart jag iväg på bröllop nu i helgen. Vigseln var mellan Emanuel stran och Isabelle Eriksson i en liten kyrka långt ute på landet. Deva otroligt vacker måste ja säga! Jag har aldrig skådat en lyckligare brud! Det bara lyste om fina issa och hon va så lycklig att få sin härliga man!

bröllopet var fantastisckt välplanerat och bra! De hände saker hela tiden och man tröttnade inte på att bara sitt still. Värdparen hade fullrulle hela tiden och vi blev "avbrutna" ca 20 gånger för att de  skulle hållas tal, läsas telegram, roliga lekar med brudparet osv.

Maten va fantastiskt god och bara smälte i munnen! Företten var tunbrödrullar med smörstekta kantareller och någon mjuk crem i tillsammans med två älgbitar. Själva middagen va buffe och det fanns MÄNGD med godheter att välja på! kan säga som så att allas tallrikar var överfyllda med mat och allt var sedan uppätet! Efteretten bestod av 4 små "bakelser" som man kunde välja och ta (ostkaka, chokladkaka, smultronpärfier och panacotta med mandel och nypon). Kan säga att ja hade itne tackat nej till den där smultronhistorian de bara smälte i munnen på en!

Eftersom bröllopsfesten hölls i en lokal nära en skidbacke så hade dem även gjort iordning längst uppe på toppen ett hjärta av marchaller som de sedan tände på kvällen. Så sjukt fint de blev! Vi (alla gäster + brudparet) släppte sedan iväg rislyktor och det blev endel med gud va fint och mysigt det var!

Efter allt ståhoj ute så var det dags för brudvalsen! De va så söta när de dansade runt där på golvet ensamna och uppslukade av varandra att verkade som om de bara fanns dem två och ingen annan i rummet. Sedan så kom även vi gäsetr så smått och började dansa med dem. mitt P och ja dansade även vi, kan inte påstå att vi va valsmästarna då vi antingen krockade eller tappa tackten men vi gjorde ett tappert försök!

Tack Issa och Manne att vi fick vara med på ERAN fantastiskt fina dag!

kan inte bestämma mig....

Eftersom hösten nu nalkas och efter den kommer vintern i en himla fart så har även höstmodet börja droppa in även i ridsportsbutierna. Hv polo har kommit ut med massa fina saker och vissa lite mer smaklösa. Ingen har nog missat de där guld och silverfärgade schabraken. Jag kan dock inte bestämma mig om de är snygga eller inte. Tittar man bara sådär på dem så ser de inte mkt ut för världen men ja tror nog dem kan va fräcka när de ligger på en häst.

Ja har inte sett de  på någon häst än men hade gärna velat. Sedan undrar ja även om de nu inte är så att de glittriga tyget är en aning strävft och stelt, kan inte vara skönt för hästen eller bra för sadeln isf? Endel glittriga tyger ha ju tendensen till att vara lite som sandpapper om ni förstårt vad jag menar. Vi får hoppas på att HV polo har tänkt till. ¨

Är de någon av er läsare som har detta och eller vet vart de finns bilder när de ligger på en häst?Ridövning - Hitta motivationen för galopparbetet

Tänkte börja lite lätt med roliga övningar som man kan köra i till vardags igen. Så här kommer den första!

Hitta motivationen för galopparbetet

En enkel övning på pappret – men en stor hjälp för ryttaren. Så beskriver tränaren Lena Berggren Wenderyd denna veckas ridövning.
  
– Det här är en enkel uppställning – men den är jättebra när man jobbar med galoppen, för att motivera ryttaren. Det är lättare och roligare att göra meningsfullt arbete med lite bommar och hoppblock. Man ger sig själv och hästen uppgifter på bestämda platser, säger Lena Berggren Wenderyd, B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
Dagens övning handlar om raka och böjda spår, om att träna ögat, känna avsprångspunkter och att få till en bra rytm.
– Det här är inte så jobbigt för hästen, men för ryttaren blir det lite grann som att rida på hinder, säger Lena.
Hennes ledord när hon tränar ryttare är balans, följsamhet, inverkan och förståelse. För hästarna gäller smidighet, styrka, uppmärksamhet och följsamhet för hjälperna.

Bygg så här:
Använd sex plastblock och tre bommar. Ställ upp tre cavalettibockar/hinder på rakt spår cirka 4–5 meter innanför långsidan med 18–19 meters avstånd emellan.

Gör så här:
1. Rid på en volt som blir kanske 15 meter i ett 20-ridhus och hoppa över hinder A i höger varv några gånger. Byt till vänster varv, byt volt och hoppa hinder C. Ha hästen formad runt innerskänkeln och i balans, den ska inte tränga in eller falla utåt i volten. Det här är lite ”ögonträning” för ryttaren. 

– När man rider en häst som är bra i rytm och i balans är det lättare att avsprångspunkten kommer rätt. På en volt kan man dessutom använda sig av bågen för att få rätt avsprångspunkt, säger Lena.

2. Börja med att bestämma hur många galoppsprång du vill ha mellan hindren. Hoppa hinder A, sedan hinder B, sedan en volt och kom på B igen, och till sist C.
– Ha hästen i en rytmisk galopp både på rakt och på böjt spår. Ofta tränger hästen inåt i volten eller så ökar hästen efter varje hinder – och där är volten till för att stoppa upp och sätta tillbaka den i ordning, förklarar Lena.
Gör övningen i andra varvet också.

3. Lägg en volt mellan varje hinder. Det är särskilt bra om du har en häst som ökar farten mellan hindren. Om det går alldeles för fort kan du också bryta av till trav inne i volten.

4. Kom på alla tre hindren utan volter.
– Det ska vara samma tempo när man börjar och slutar, vilket kan vara svårt nog. Det kan vara jätteutmanande.

5. Galoppera på långsidan i höger varv. Gör en snäv sväng och vänd upp på hinder A, flytta hästen sidvärts mot spåret, gör ett galoppombyte eller avbrott och ny fattning vid mittenhindret, fortsätt på långsidan i vänster varv, vänd upp till vänster och hoppa hinder C. Flytta sidvärts mot långsidan igen, gör ett galoppombyte eller avbrott och fattning och så vidare.  
– Det här är lite tuffare – det blir en snäv sväng där det är viktigt att börja med att se, använd blicken och titta över axeln så att du sitter med i svängen och tar med dig hästen runt mellan skänklarna. Sidvärtsrörelsen i galopp och bytet är bra lösgörande övningar, men passar bäst för den lite mer utbildade hästen och ryttaren.

 
                    Övning 1                                     Övining 2                                       övning 3

                         
Syfte:

Inverkansövning i galopp som är lösgörande för hästen. Samspel mellan ryttare och häst.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på det här:
Målet är balanserad och rytmisk galopp. Använd övningen som en del i det dagliga markarbetet i stället för att ”bara galoppera runt på volt och fyrkant”.

Mobilinlägg - är på vigseln mellan issa oc...

img_1167 (MMS)

Mobilinlägg - är på vigseln mellan issa och manne strand! Måste säga att de e enormt välgjort och unikt detta är bordsdekorationen för var gäst superfint! Har ett inlägg för i kväll till er så ha utkik!


Sanningen

Jag vet att dem flesta som har ansiktsboken har läst denna på diverse uppdateringar och liknande men ja tyckte att den va så sjukt sann och stämde så himla bra överens med livet så ja täntke att ja gör en fulign och drar den här med. Sorry för de men nu blir de så.

1. Pengar kan inte köpa lycka, men det är mer bekvämt att gråta i en Mercedes än på en cykel.
2. Förlåt din fiende men kom ihåg den jävelns namn.
3. Hjälp någon när de har problem och de kommer ihåg dig när de är i trubbel igen.
4. Många människor är vid liv bara för att det är olagligt att skjuta dem.
5. Alkohol löser inga problem, men det gör å andra sidan inte mjölk heller...

Sådan här äckllig sanning som stämmer lite för bra ibland...

(går)Dagens Träning

Ja tyvärr blir de en till variant av gårdagens träning. Hade ingen möjlighet att skriva igår nämligen då dagen va tämligen hektisk. Men de tar ja i ett annat inlägg.

Onsdag
Jag började med att klä på knas all utrustning och sedan longera. De va mitt på dagen så de va lite varmt men de gjorde inte så mkt mer än att vi fick ta de lite extra lungt bara. Knas va sådär road av att behöva "jobba" igen och visade deta på diverse sätt. Men så småningom så insåg även han att shit de är nog bara att springa på.

Vi ställde oss sedan i skuggan en stund och vilade samtidigt som vi inväntade Rebecca. Sedan va de upp och hoppa. började som vanligt med att hänga ett varv och sedan kravlade hon sig upp. Knas verkade inte direkt bekymrad över kravlet och stod snällt stilla. Min upgift från marken idag va att försöka hålla mig lite mer i "sadellägeshöjd" och gå några meter ifrån.

Han va mer allert på drivningen framåt idag och fattade skänkeln bättre. De blev även mer trav och avsaktning idag och ibland så stod han still men sedan så började han fatta. Vi arbetade självklart i båda varven och ju längre passet gick ju mer mot mitten hamnade jag. Duktig knas!

Avlutade på topp som vanligt! Tyvärr inga bilder då kameran låg nepackade i bilen. Liten bild från filmen i vart fall


min position på gårdaens pass

 


Mobilinlägg - ja då va man påtok för tidig...

img_1165 (MMS)

Mobilinlägg - ja då va man påtok för tidigt uppe och allt dör lång hemifrån! Får se hur detta går! Kommer förhoppningsvis hem till kl 16 sedan blir de fortsättning av inridning på knas och sedan Borås bättre uppdateringar kommer


Dagens Bild!!!

Tessan skulle prova en sadel och då de inte fanns någon sadelbock så fick hennes lillasyster agera bock och vips så va ronja häst!


(går)Dagens Träning

Tisdag
Idag så skulle ja få hjälp av rebecca med knas. Mamma började att klia knas och självklart muta han med endel morötter. Sedan så va de till att longera bort eventuell överskottsenergi. Knas klarade de galant och även om ja inte mana på han så föll han in i galopp vid några tilfällen. Dock så försöket ja inte behålla galoppen eftersom ja tyckte att de är en lite för liten volt att en obärig unghäst ska kunna springa runt på.

Sedan så va de rebeccas tur att göra entre! Ja slängde upp henne på ryggen och hon hängde på honom. De blev många klappar och så traskade vi runt ett varv. Eftersom rebecca är så graciuös som hon är så kravlade hon sig sedan upp på han och vi började att gå runt några varv. Jag gick lite snett framför/brevid och hade han på "lös lina". R tog även och svängde om honom och bytte varv och ja följde bara gladeligen med.

Rebecca ville även testa lite trav så då var de bara för mig att ställa mig i mitten och sedan hjälpa till att driva på lite försiktigt. Det blev inte många travsteg men allt som allt tro ja dem tog sig runt ett varv. Ja va så upprymd av att knas skötte sig "bra" (alltså inga bockningar och liknande förutom att han va lite "trögstartad") så ja minns inte om vi trava i båda varven.

Rebecca kände sig nöjd och även jag, jag kunde änns inte hoppats på såhär mkt hjälp! Vi klappade om gris och nöjde oss för dagen. Nästa gång ja får hjälp är på torsdag efter 16.00 igen

De här är en ovärdelig hjälp!!!!


klitajm

longering

vi hängde

vipps uppe

Rider runt lite... ja ve itne vad ja gör

så avslut med massa klapp och beröm!


Lastträning

Som vi beslöt oss så var de lassträning som gällde även idag. Så idag började vi med Impanlimpan, De va inge som helst problem idag heller. Tessan gick lite längre in med henne för att bara öka kraven suksesivt. Nemas problemas med den hästen. Tror nog att nästa gång kommer hon kunna gå hela vägen in.

Efter impis va de Willes tur. Den ponnin har ju inga problem med att gå in, han tycker det är skitskoj att gå in. Man får juh mat där inne! Men att gå ut! jag har backat han sååååå många gånger på marken och ja behöver bara säga backa och hålla lätt på bogen så backar han me inte i transporten. Vi gick som sakt hela vägen in idag så de e klart att kraven ökar men ändå. Han ville gärna snurra runt som i en spilta men de vill inte jag. Men efter några vändor ner för rampen så klarade han sig ner hela vägen. Mamma kom till hans undsättning och lockade ner han med massa goa äpplen med. Knas!

Vi får nog öva på de där att gå in packa ut gå in backa ut så får vgi la hålla på så ett tag. Nackdelen är att de hade bara vart så himla mkt lättare med egen transport!vill vill vill!

Får se hur de går i morgon när vi ska lassträna. Men tar nog då och går halva lämen och backar och så in lite längre och sedan backar igen några gånger så han bara bli säker på sin sak.

Bildbomb


Impelimp

Med alla tassar på "transporten"

Börjar stadigt...

För att sakta ta ett steg...

Nästan inne..

chill med rosa hinken...

å så vips va vi inne... de va nu brötandet börja!

Men så här gla va ja för de =)
Mobilinlägg - idag har ja fått gjort rikti...

img_1155 (MMS)

Mobilinlägg - idag har ja fått gjort riktigt mkt! Ja har fotat mkt å de kommer upp sedan :)


Tlött Pownie

Träffade på min mysherre häromdagen när han låg ner i gräset och bara gottade sig...

min dag i bilder typ

Ja de blev allt fullspäckat! Jag tog som sakt och städa ur lite i garaget trodde ja hade mer skit än vad som kunde hittas. Gjorde vart fall en "tvätta korg" så där i ligger nu mestadels lindor och två sälja schabrak. la även i lite mer saker i min "ta-med-till-borås-påse" ochfyllde en ikea kasse med saker som ja inte behöver.

Hämtade sedan upp tessan och vi styrde lilla svarta till kungälv. Gick även runt i affären och kika om vi hitta något skoj men nja. Utbudet va la sådär, eller snarare de va samma som de vart ett tag nu. Sedan så tog vi en tur in till My One. Jag hade hoppats på att få hittat ett par rundsydda tglar men nej de hittade ja inga. försökte även kika om de fanns någon go tröja men inte de heller.

Tessan fick köpt ett  begagnat nova bett och ja kom hem med ett par pikeur strumpor.

Vi åkte sedan till inda och koplade på transporten och när de va kalrt så tittade vi på när Saga red sin fina Gullan. Gud så duktig den ungen är! Gullan va lite pigg för dagen men de är en riktigt fin ponny med en riktigt duktig ryttare!

Sedan så åkte vårat lilla gäng till stallet med transpor och vi började med att ta ut mellanväggen och sedan så testade vi med och kolla vad Wille tycke om lämen. Va inga problem där inte två tassar på stod och åt lite godis backade honom och sedan gick de av bara farten och vi stod ine i transporten och snaska lite mer godis och sedan backade vi ut hela vägen!!! Trodde inte att de skulle gå men de gjorde det och han gjorde de GALANT!

Impanlimpan testade även hon och där fanns de ingen tvekan över huvud taget! gud silka duktiga hsätar vi har! Planen är nu att vi ska lastträna dem varje dag. lite i taget så att de blir som en vanesak för dem. Har lindas transport till förfogan så det känns bra att bara åka och hämta den. Funkar att träna i men ska nog inte köra i den.

Jag är så sjukt nöjd över dagen som varit och så himla glad över min fina prins!

I morgon är planen att Rebecca Svensson ska komma och hjälpa mig med knas. Vi får se hur långt vi behöver gå denna gången men börjar som vanligt med att hänga på han och ser sedan om hon kan hoppa upp. Tyvärr så går vi nog inte bort till ridbanan utan håller oss på gräset och ser hur han är. Han kan juh platsen och känner sig trygg där så. Vi får se vad R har att säga om de med.

Blev några bilder från idag med.


Före städning

Efter

Saga och finna gullan

Bästa saga med gullan

Förvånad ägare!

En mkt förvånad ägare

Mkt lycklig ägare + häst som ser hink med mat + extrareda som gillar häst =)

Impanlimpan va heller inte så svårövertalig!


ouff!

Ja idag så hadde jag några samtal framför mig att göra, dem gick dock mindre bra eftersom ja lyckades taima in fel telefontider. Så de blir till att ringa i morgon igen.

De soms tår näst på tur i min to do list är att gå ut i garaget och RENSA! de ska städas ut ur skåpet rejält. Eftersom de börjar välla ut saker där bara man tittar på de mer eller mindre. Inte kul. Sedan blir de troligtivs att köra lite saker till tre hästar och kanske tvättar några täcken med vilket hade vart wonderfull!

när ja ändå kommer vara i kunälv så tar ja självkart en kik förbi min fina pappa på jobbet och ser vad han har för sig.

Efter de blir de som vanligt stallet. ska se om ja får hjälp idag med knas annars så kanske ja lasttränar lite. Sedan blir de självklart att rida mäggs! Va så otroligt skoj att rida i går att de bara suger i kroppen! Om hon inte blir såld så kommer ja förhoppningsvis att rida henne även när ja kommer hem till borås. skoj att kunna hållaigång sin träning på hästen så inte kroppen glömmer hur man ska göra!

De är även lite ruggit väder så man börjar märka att hösten är på G. För mig är de både bu och bä. Skoj med hösten är att de blir mysigt och man får på sig fina höstkläder. de tråkiga är att de blir mörkare och mörkare, kallar och kallare och framförallt blötare!

Nej nu är de dags att börja lite tror ja allt. Har med mig kameran så de blir nog några nya bilder idag med =)

Önskeinlägg...

Finns de ngt som ni önskar att ja skulle lägga lite mer tid på och skriva om? Det är lite tunt med komentarer nu och undrar om de beror på skrivandet mitt eller vädret?

Önska på så ska ja göra mitt yttersta

Dagens Träning

Söndag
Eftersom ja ska börja få tummen ur så tog ja W och vi började gå på en liten promenad bort mot linda. Han va med mig hela tiden och lyssnade noga och traskade på bra. De va vid ett tillfälle som han inte riktigt förstod varför vi gick där vi gick så då gnäggade han rätt i örat på mig! Vidare kom vi till ridhuset och de va inga konstighetr däremot så gillade han INTE när ja skulle stänga dörren... Stackaren blev livrädd för de och hade han vart hund eller katt hande han krypit ihopp och gömt sig under skottkärran.

Jag släppte han efter att ha stängt dörre och han sprang glatt iväg. Tänkte att nu när han är lös han ja passa på och öppna och stänga dörre så han vänjer sig vid ljudet, tror ni han gjort ngt över huvud taget när han hörde det??? Nej! aja stod några gånger och vela med den där stora dörre och sedan så va de dags att jaga på han lite. Sprang på fint och traven är hans favvoritgångart för när vi skulle galoppa fick ja allt pinna på brevid honom och när ja stannade så tvärnitade han med. Knas!

Summa sumaru så longerade han sig själv mkt bra i båda varven ja behövde aldrig byta utan han sprang två varv och sedan bytte han och sprang två till så de va bra fördelat. Efter allt bus så klappade ja om han på hela kroppen och vi avslutade det hela med lite följa john.

Hemvägen så "genade" vi över lilla bron. Ja trodde inte han skulle traska över den utan hade bestämt mig att tar han två steg på den så är ja nöjd men fortsätter han gå så går vi. Och ja han gick på som aldrig förr. Fina knas.

i morgon ska ev en kompis till mig sitta upp på han och vi börjar med inridningen igen. KANSKE! om inte annat så blir de lastträning.


ÄNTLIGEN!

Ja nu änstligen ska ja göra mitt första riktiga ridpass sedan operationen. Vet inte om ja ska rida ut eller tragla lite på banan. Ska bli ruskigt skoj! gud så ja har längtat! Tyvärr blir de inga bilder eller film då ja inte har ngn operatör med mig men självklar en utvärdering. Skriver mer sedan för nu sprätter de i bena!

Mat och Motion - 12 Aug + 13 Aug

12 Augusti
Brunch - 1/4 av Gi pajen som ja åt igår.
Midda - lite paprika med philadelfia
Kvällsmat - Blev lite chips och ett äpple... Gud va bra detta går!!!

Motion

Har ingen bra förklarin till varför...

Utvärdering
Slarvar fortfarande med hur ja borde äta tidsmässigt men får verkligen inte till de...

13 Augusti
Frukost - Paprika (1/2) med philadelfia
Midda - Kykling i cocosmjölk och blomkolsmos
Kvällsmat - några ynka Kräftor och räkor + 1 flaska bubbel

Motion

Dans om det nu räknas

Utvärdering
Idag var ja på kräftskiva och fick skaka loss lite. Va superskoj som alltid! Tkr att de va bättre lyckat med maten idag även om de finns några undantag men bättre än igår...

Knas och Kameran

Jag gjorde inget speciellt med knas idag mer än att ja tränasde  honom utomhus igen vilket gick kalas. Tanken va att ja skulle traska bort till ridhuset men ja de va för varmt så vi skippade de helt. Han fick istället agera lite modell med mig på några kort. Söta Saga kom även förbi och han var självklart tvungen att pussa massor på henne med. Han e så söt min fina lille Knas. pussar på allt och alla. Tror han gillar att ha mulen emot aniktet eller bara snuffsarunt i nacken och liknande! Söta Knas!

Här är några av de bilderna som vi fastnade på tillsammans.
<3

pusspuss

Knas!

Mina Fina!

Tessan och fina impanlimpan

Mys


Allt för oss blev lite mkt ego pics men de får ni stå ut med!


Mat och Motion - 11 Augusti

Frukost - 3 stekta ägg, en Avocado och tre parma skincor - orade dock inte äta allt lämna kanske 1/3del
Midda - Gi paj med svamp och lite kött
Kvällsmat - slarv

Motion

Idag borde ja har gjort ngt men ja har vart lite stressad och så så har mest försökt ta de lungt

Utvärdering
Slarvar fortfarande med hur ja borde äta tidsmässigt men får verkligen inte till de...

Bilder

Tog några bilder på knas häromdagen när han hade Aliss gamla tävlingsträns på sig. Jag hade planer på att sälja det eftersom fina prins Benny inte passade i de då han ahde en bläs men knas är juh mörk så mja nu vet ja inte...Allt för mig och knas denna gången!


Mat och Motion - 10 Aug

Frukost - två små skivor Gi bröd med ost
Midda - han inte äta!
Fika - en liten fralla, ost, skagenröra, liten tårtbit och en halv kaka - bortförklaring = ja va på kalas.
Kvällsmat - 3 skivor parmaskinka, en avocado + lite majonäs

Motion
Väntar ut mit härliga skavsår på hälen, kan inte ha på mig några skor pga det.

Utvärdering
Maten har vart superkass! Jag har slarvat! och motion har de inte blivit ngt alls pga av de dumma skavsåret!!!

Dagens TräningOnsdag
Ja nu börjar det bli dags att börja ta upp knas träning och utbildning. Jag började att tränsa utomhus idag, kanske inte någon görstor bedrift men för en unghäst så tycker ja nog de. Han va inte ngt vidare bekymrad över det och jag hade tänkt att longera lite idag.

Orkade inte gå bort till padocken så började i platta hagen mend en va så himla blöt så de blev bara kaous så ja gick bort till den första hagen som vi longerat i alla andra gånger. Lite blöt i ena hörnet men annars "bra".

Tog de rätt så soft idag då det var ett tag sedan och han traskade på rätt lungt och fint utan att stressa eller entra iväg för mig. De blev två små stop men de ena va vid utgången som ja öppen och den andra va efter att han snubladetill lite så helt "acceptabla". Arbetade inte alls länge utan nöjde mig när han sprang  på fint runt.


GAH!

Jag har sådan sjuklig ridabstinens att de finns inte!!! huvudet ska vara läkt med benet och det är bara de där lilla hålet kvar men kommer nog snart att sitta upp på mäggs och börja arbeta! skabli så sjukt skoj!!! Ska även prata med kära lotta i veckan om hon är kanske lite intereserad av att köpa henne?! vem vet? Ska vart fall ring aoch tjöta lite med henne.

Ska även försöka ta lite nya bilder på herr knas! får se om de blir några bra. Ska även börja att longera han lite lätt igen. Det är ju inte direkt ngt ansträngande. Ska även ta och traska bort till ridhuset för att släppa lös han lite så han får sträcka på bena. Ska försöka filma de så får vi se hur de går.

Knas börjar bli riktigt fet och go nu så bäbiskilorna finns där allt och ja man undrar juh lite när han ska föla...

Jag ska även försöka få gjort ett samtal idag till en tjej och höra mig lite för kanske bestämma något skoj med. Allt i sin tid.


Mat och Motion - 9 Augusti

Frukost - 3 stekta ägg
Fika - råkade bli en glass
Midda - stekt torsk, stekt grönsaker och favoritmoset gjort på blomkål
Kvällsmat - grillat kött med lite dressing och två gi brödskivor

Motion
Powerwalk - 10,11 km
tid 1.41.23

Utvärdering
Hade fruktansvärd träningsvärk men tyckte ändå att ja höll ett mkt bra tempo. Fick strot skavsår på hälen och inser att jag måste fixa specialinlägg för hålfoten då ja får kramp... Men sjukt nöjd över gårdagens insats!

smaragd

JA och patrick åkte iväg till uddevalla nu i kväll och tog oss till sova sängvaruhus provade lite sängar men kom fram till att vi troligtvis kommer att eller nej nu ljuger ja vi kommer att köpa sängen safir men en fast sida och en medium sida.

Tänk att de kan vara så sjukt stor skillnad på olika sängar! vi rpovade några och vi provade olika hårdheter respektive mjukheter och ja assa de mjuka sängarna. visst är de skönt att försvinna ner i en supermuk säng men de håller inte i längden tyvärr.

Färgen vi kommer att välja är även svart ekelt att macha och snyggast de andra färgerna såg bara dassiga ut eller som en gammal soffa...
Här är våran lilla smaragd! Det kommer även köpas tll en sänggavel


Mat och Motion - 8 Aug

Frukost - 3 stekta ägg, en Avocado och tre parma skincor
Midda - 33 cl Mineralvatten
Kvällsmat - cecarsallad utan krutonger med kykling och mager dressing

Motion
"trädgårdsarbet" ca 3h
vi pysslade ju i hagen idag och ja svetten spruta in men varm var jag och ansträngande var de!


Utvärdering
Jag är mkt nöjd över maten men inte att de va så få tillfällen! bör ju helst äta var 4h för att kroppen inte ska svälta sig och lagra fett! Har även haft en jädras tränngsvärk i rumpan så ja har rört mig som en kärring. Är riktigt pepp!!

Mat och Motion - 7 juni

Tänkte börja med att dra ihopp två inlägg med mina två första dagar! Tyvärr så beslöt ja mig inte fören igår att börja helt ut så lördagens mat är la sådär bra!

Frukost - 3 stekta ägg
Midda - McFeast MINUS
Kvällsmat - blev myskväll med tessan och saga så de va chipps och glass STORT MINUS

Motion
powerwalk 7,41 km 
Tid 1,16,22

Utvärdering
Jag hade som sagt inte bestämt mig än för GI men promenaden va faktist mkt uppfriskande och trevlig. MEN ja har sjuk träningsvärk i rumpan!


ny start

Ja nu när operationen är gjord och ja mår så bra som ja gör så ska även "nya livet" börja. Har bestämt mig att ja är trött på vad min våg säger och hur spegeln framställer mig så nu ska de brännas FETT!!!

I söndags var ja ute på en rask powerwalk på 1 h 16 min promenerade 7.41 km. Måste säga att ja va mkt nöjd över mitt pass. Fick även sprungit några meter. inte många men några.

Jag har även börjat att käka GI så får vi se hur fort detta går och hur länge ja klarar av. OM ni är intereserade så kan ja göra en utvärdering dagligen på mat och motion. Eller nä ja tror ja kommer lägga till denna delen i spalterna till höger. Den som vill få följa de. Men varje kväll eller följande dag utvärderar jag min mat och motion!

Mitt mål är att förbränna endel fläsk som sakt men främst att få den kropp ja gillar. Jag är ju medveten att muskler väger mer än fett så vågen kan vara missvisande men jag ska försöka. Helst hade ja vetlat bränna ca 15 kg men blir ja nöjd med min kropps utseende eller hu man ska säga så nöjer ja mig med de. Bara ja är glad och inte flötig!

Gör ni något med era kroppar eller är ni nöjda? Jag har aldrig vart i detta dillemma egentligen utan de har kommit med all stress nu.


hjälp sökes!

När jag var nere på falsterbo så såg ja en otrolig snygg remontgrmma på en hoppryttare. JAg kunde tyvärr inte lista ut va de va för ryttare eller vilket land hon red för eftersom de va på framridningen. Hursomhaver så var en hennes träns en remontdelen gjord av snöre så som dyons träns är. Fast som remont som sakt. Ja tyckte iden va skitfräck och hade gärna själv velat ha ngt sådant.

Så min fråga till er är om någon vet var man kan köpa eller vad den heter?


Stängsling

åkte till stallet idag vid 15 tiden och mötte upp tessan. Vi beslöt oss för att börja stängsla stora hagen eftersom nuvarande hage är lite mager på bete. Vi började med att sätta isolatorere och dra tråd och vid ena kortsidan så fick vi ta saxen och klippa ner buskar och snår rätt så rejält för att strömmen skulle nå någorlunda fram. Allt tog sin lilla stund men vi blev klara tillslut.

Vid 18 tiden så tog vi och släppte över hästarna som va mkt nöjda över den enorma ytan att springa på och de såg ut att trivas enormt. Tyvärr hade ja helt fel lins med mig men annars kunnde ja nog fått några härliga bilder på deras små glädjeskutt. Fina små korvar!

Efteråt så åkte ja o T bort till Linda och tjöta en liten stund. Tessan bytte ut en sadel som hon ska prova på sin skit och så fick vi även pratat lite med cissi och cristina.

Nu spenderas kvällen hos patricks föräldrar ute på tjörn och i morgon blir de powerwalk igen!

Min Operation

Ja ingen har ju undgått att ja har opererats och har nu i några dagar suttit och försökt knåpa ihopp ett inlägg om detta just.

Symtomer
Jag har haft huvudvärk i 13 år. Men det är de senaste 3 åren som ja mått så dåligt av dem att de har stört mitt liv fullkomligt. Jag har haft så ont vissa dagar att ja har vart svimfärdig. Värst had et varit när huvudvärken har hållt i sig i 3-4 dagar. Jag har inte kunnat skratta, titta ner, titta upp, gå på toa, ta i vid ex lyft eller liknande, gråta, gå upp "fort" etc. Ja som ni märker så har ja inte kunna leva!

Detta har självkart påverkat alla i min omgivning och inte minst min fina patrick. Ja har blivit sur och grinig för ingenting och faktist ibland kommit på mig själva va i hela hissingen...

Läkarna sa:
första läkaren va i stenungsund - Hon lyssnade knapt på mig och sa att de va spänningshuvudvärk. Jag som inte visste bättre sa okej vad gör jag? Hon skickade mig till sjukgymnasten och ja gick där några gånger och fick lätta övningar att göra varje dag. Eftersom ja ville bli av med huvudvärken (som då inte va sååå farlig) så gjorde ja dem. Suprise de gick inte över vi hade ett återbesök inplanerat hos läkaren en månad senare och oj hon hade vist tagit semester då och skulle inte komma tbx på någon månad så ja fick pratat med någon annan och ja han sa att de va för tidigt att avgöra om de itne hade hjälpt. - Jag gav upp

Andra läkaren va i Eskilstuna - Här va de lite roligt, äntligen trodde jag att ja hade fått en seriös läkare och hon ställde en MÄNGD med frågorså helt plötsligt frågar hon om ja gått på p-piller. Ja de hade jag ju och då som om självaste fan satt där så började hon predika för mig hur farligt de va och hur kroppen kämpade att få bort de. De som skall tilläggas är att hon va av utländskt påbro och väldigt mkt emot preventivmedel. MEN hon hade även en annan teori med. hör och häpna de finns tydligen en bakterie här på just värstkusten som drabbar kvinnor i ååldern 19- 25 och den gör att vi får huvudvärk! Tror ni ja hade bakterien? eller att värken försvann när ja sluta med staven?

Tredje läkaren var i Borås -  en äldre kärring som inte orkade jobba något mer. Hon ställde några frågor och ja sedan började hon göra de vanliga testerna med reflexer och liknande. Sedan kände hon på mina käkmuskler och sa att dem va påtok för hårda och spända vilket hon sa va självklart fall av spänningshuvudvärk. JAg envisades med henne och undrade om de inte vore bäst om man gjorde ngn MR eller liknande för att utesluta ngt? Nej nej de behövdes inte ja skulle bara skaffa mig en bettskena att ha på natten (punga ut 2500-4000kr för ngt ja inte behöver!). Jag började fundera på att ja men ja kanske har den där spänningshuvuvärken så ja ringde och bad om en remiss för att få de lite billigare, tror ni ja fick ngn? Nej hon va juh inte säker på om de va rätt. Jag gjorde aldrig ngn skena.

Fjärde läkaren var i Polen -  Han tog mig på alvar och sa att jag är helt normal till 99% men att han va orolig för den där 1% som innte stämde för honom. Dagen efter hade jag en MR beställd och de väntade på att ja skulle ringa för att säga att ja vill opereras.

Femte läkaren var på SDS kliniken - Han fick se plåtarna och vi dikuterade alla mina symptom även han tyckte att de måste göras ngt omgående då ena ventrikeln är för stor. Han gav mig en remiss och ja åkte till Sahlgrenska med mina plåtar och en remiss.


Sjukhuset
Det tog 2 månader innan något över huvud taget hände. Jag åkte in på akuten två gånger och fick tre remisser på MR avdelningen trots detta så fick ja ingen MR. Ja ringde som en jubelidiot och krävde en samtalet som kom va mkt interesant..
c - Ja hej jag undrar hur de går med mina remisser till en mr
S - Ja behöver dina nr så ska ja kika
c - självkar 880117-XXXX
S- OJ! här har de vart ambitiösa två remisser... (lite skämtsamt) de behövs ju knappast...
C - mmmm
S - Hoppsan här va de visst TRE remisser.... De står akut på alla tre.... Em tror du att du kan komma i morgon?
Jag fick gjort en MR och frågade då hur lång tid ska de ta nu innan läkarna säger något? Sjöterskan v äldigt snäll och tipsade mig om att ja skulle gå direkt till avdelningen för att boka en tid med läkarna av den enkla anledningen att ja va orolig. Jag fick ingen tid men ja skulle ta kontakt med min läkare nästa vecka.

Jag tror ja ringde över 20 samtal till växeln för att få prata med min läkare men hon VÄGRADE ringa upp. så ja åkte till akuten en gång till.

De seriösa läkarna
De kom ett samtal till mig den 20 Juli när ja satt på jobbet och där i andra sidan luren är en läkare som mer eller mindre undrar VARFÖR de har tagit sådan tid? Jag kunde inte ge han något svar utan sa att systemet inte funkar. Han ville att ja OMGÅENDE skulle bege mig till sjukhuset för att göra en CT för att risk fanns att ja kunde få hjärnskador för livet. Vid dehär laget va ja livrädd vilket goa arbetskamrater märkte.

Jag och P åkte in och fick gjort min CT. läkarna såg dock att inte ventrikeln hade blivit större vilket var bra! Men eftersom hon valite osäker så skulle även läkarna på morgonronden kontrolera mina plåtar och ringa tbx på onsdag fm om de va så att ja skulle behöva göra ngt.

Onsdag kom och ja ingen ringde så mina föräldrar kunde i lugn och ro åka till polen. De va ju trotsallt torsdag och ja inget skulle ju kunna hända fören måndag nästa vecka och då skulle pappa vart fall redan vara hemma.

Torsdag kom och även samtalet från läkarna - jag måst läggas in för operation Akut! GISSA om ja va rädd! paniken som spred sig i hela korppen vem i hela hissingen ska köra dit mig ja kan ju inte btala parkering i flera dagar... Underbara Kalle och bästa chefen Nisse erbjöd sig att ta in mig och de va de sista ja skulle oroa mig för. Jag är dem evigt tacksamma för deras enorma stöd!

Drog iväg ett snabbt samtal till Patrick och han till sina föräldrar som va på semester så de fick agera extra föräldrar och stöttade mig otroligt mkt! (TACK). De körde in mig och massa läkare och syrror kom och de va allt huller om buller eller så va ja bara så ofokucerad så ja tänkte inte så mkt mer.

Eftersom de pradaes om en tumör hela tiden så trodde jag med störtsa sanolikhet att de skulle gå in via nacken på mig men ja hade fel, och oj vad fel. Min störtsa farhåga va att de skulle till mitten mitten. Men de skulle dem ju inte för de skull in via nacken. Läkaren började berätta och visade lite lätta på sig själv hur och vad de skulle göra. De ja inte kopplade va varför är hon uppe på huvudet och visar. De ska ju vara nacken?! Oj oj oj fel fel fel

Basfakta - Ventriklarna
Ventrikelsystemet är ett sammanhängande system av hålrum i det centrala nervsystemet. Inne i dessa hålrum (ventriklar) finns cerebrospinalvätska, som produceras av en grupp av celler som kallas för plexus choroideus. Det finns fyra ventriklar varav två kallas för laterala ventriklar och finns i storhjärnans hemisfärer. Dessa är anslutna till den tredje ventrikeln via en anatomisk gång som kallas för monroes formaen. Den tredje ventrikeln är i sin tur ansluten till den fjärde ventrikeln via sylvius akvedukt. Via den fjärde ventrikeln kan cerebrospinalvätska passera ut till det subarachnoida utrymmet genom Luschkas respektive Magendi foramen. Plexus choroideus finns i samtliga ventriklar.
Förenklat - Ventriklarna är hålsystem som är fyllda med vätska, samms vätska som går längsmed ryggraden. Denna västsan produseras i de två översta ventriklarna som sedan går via små rör ner till den tredje ventrilkeln som i sin tur går till den fjärde som sedan "sköjer av" hjärnan "bakifrån" typ.


Operations detaljer - känslig så läs ej detta
De man gjorde var först raka bort en strimma på 20 cm över skallen. sedan har man dragit bort huden för att komma till sjävla skallbenet. Därefter har man borrat ett litet hål och sedan sågat upp en liten lucka på ca 3x6 cm. Denna lyftest sedan upp och man gick ner i hjärnan. De båda halvorna delades av och man fick då en passage på ca 1-1,5 cm. Sedan så stötte man på hjärnbanken och man gick mkt försiktigt igenom den och sedan rätt in i ventrikeln. Tumören satt så dumt till att den täpte igen hålet som vätskan ska rinna igenom. Den plockades bort och togs ut helt.

 

Ja jag är ju ingen picassoDe så vackra ärret... Nu är stiften (hela 17 st) borta men har ingen bild på de de kommer =)Falsterbo bilder forts.Detta va alla mina falsterbo bilder hoppas att de några som ni gillade och att inläggen inte va allt för tråkiga! Finns de ngt mer som ni vill läsa om? eller se?


Lördag

JA igår så åkte ja hem fårn borås och tog en sväng förbi my one.Tyvärr så hittade jag inget skoj utan bara en flughuva, med andra ord inget roligt alls.

Ja åkte hem efter de bort till välrdens finaste knas och pussade och gav han en låååång borstning vilket behövdes. stod och pussade på han med och så fick han självklar sin goda mat med och stod och slabbade med den länge så ja passade på att röja och städa lite.

Efter stallet så åkte ja hem och fixade inför kvällen för vi var bjudna på grilkvällsbröllop.

Vid 1530 tiden så kom anna och vi åkte och provred en häst ute på tjörn. Jag fick även hört mig för lite ang de där ja inte riktigt än vill berätta. Hästen anna provred va superhärlig lugn och go 6 åring som va dressyrutbildad. Blir nog några fler provridningar så får vi hålla tummarna.

Efteråt så va de hem för mig och byta om fort och sedan sätta mig i bilen som styrdes mot Fotö. Jag hade 1 h på mig och gps en sa 1 h och 35 min med andra ord så gick inte min plane helt jämt ut. Men hade det inte vart för den skittna färgan så hade ja hunnit fram på 1 h.

Försökte även ringa patrick sådär 100 gg för att fråga om vägen men han vääägra svara och anlednigen till de va (1830 kom samtal från han) att han kom precis från gymet!!!! Någon hade med adnra ord HELT glömt bort bröllopet! sedan så fick han även otur med färgan så ja han blev lite sen.

Kvällen va trevlig och maten va grillad och mkt gott. Vi fick tyvärr avvika lite tidigare än resten då patrick skulle börja jobba och mitt huvud började bli trött.

Ska se om ja kan få tag på några bilder.

Mobilinlägg - tkr att efter såhär mkt värm...

Mobilinlägg - tkr att efter såhär mkt värme och sol så är de faktist mysigt med regn. Nu e ja påväg hem från Borås och självklart blir de ett snabbstopp på My one och 3 hästar för att sedan pussa på knas :)


Mobilinlägg - va precis å tittade på bio, ...

img_1115 (MMS)

Mobilinlägg - va precis å tittade på bio, superbra som alla sorigt dock att de va den sista :(


Falsterbo Bilder

Dessa bilder är från Fredagens tävlingar. Tyvärr så blev inte bilderna så görbra men aja
regnar de så regnar de o ser man då inget genom kameran så gör man inte.
Falsterbo bilder - lördagNej detta får räcka för idag nu blir de snart sängen och i morogn kommer ännu mer.


Igår = Strand och party

Igår så va vi som sakt på stranden heeeeela dagen typ tillsammans med familjen Rokka. Lilla skiten Tarzan va med och vi hade lite under hållning. Va supersoft att bara ligga och gotta sig i solen vi fick även badat några gånger i det mkt lååååååångrunda vattnet. tog några bilder och dem komme här!
mkt koncentreread TarzanBästa kompisar

<3


Mobilinlägg - ja uppdateringen blir bättre...

img_1114 (MMS)

Mobilinlägg - ja uppdateringen blir bättre senare idag tänkte lägga upp lite bilder från Falsterbo :) men nu är de dax att bli brun :)


Mobilinlägg - gah har letat i 5 olika buti...

img_1112 (MMS)

Mobilinlägg - gah har letat i 5 olika butiker efter detta flygbasen och nu hittade ja de! Lycklig. Jag fick även med mig färglada tvättsvampar :) lätt att ha kol på vilken som är till vad :)


Äntligen!

jag är inte en person som fastnar för de här med flughuvor det är helt enkelt en sak som hoppryttare har och inte vi dressyrnördar. Men så kom de ut en väääääldigt fin luva för ett tag sedan som scapa sport hade gjort och gud så kär ja blev i den! Dock va ja inte sugen på att punga ut hela 400 kr så ja beslutet va rätt så lätt. MEN så kom den förädaren upp på tradera och ja kunde inte motstå den! Så nu har ja budat hem den för hela 134 kr ink frakt. hoppas knas passar i den nu bara =)


Pejla läget...

Tänkte ja skulle pejla av läget med två personer i dag ang en sak. Ska bli skoj om de vill sig men annars så står ja där ja är just nu. Hmm undra hur man kan lägga upp de.. tålls att tänka på. mer info kommer när ja är klar =)

Lite om idag.

JAg och morsan drog till orust där hennes blomsteraffär låg och jösses vad vi hittade fina saker att plocka med oss hem och de blev inte bättre när de sa att de va 50% på de mesta vi valde. Så de blev mig en lite dyrare resa hem än vad jag hade trott på.

Sedan va de dags för vaccination för knas och Limpan. Känndes sådär bra när vet säger att "ja ringer när ja är på väg" och så ringde hon och säger " ja svänger in på den lilla vägen nu och de är ngn som vinkar till mig är ja rätt då?" ja hade 2 min på mig att åka bort. Men de gick bra och fram kom ja i tid.

Efter våran lilla tripp så åkte jag och tessan bort till Linda och satt där och tjöta en himla massa. Jos och hennes pappa kom för att hämta orion och jag och linda lasta på han som aldrig förr. de gick på typ tre röda. Kan säga att ALLA va snopna, han som annars kan stå i 4 h och INTE vilja gå på.

Efter de så va de lektion för duktiga Magdalena. Vi började med att fixa och dona och ja de va inga problem så gick vi bort till gubben och maggis va så duktig så. Magdalena testade på de där med att svänga och styra och bromsa och de va inga problem alls! så vi körde lite trav och ja de gick inte helt rakt alla gånger och så men de va sjukt duktiga. Vi galoperade även på linan och ja magdalena hade lite vårt att komma ner i sadeln men ja hon fega inte! Stor eloge till madam!

Tog lite bilder under dagen å de kommer här!


Limpan och Tess

Prins

Vill inte ut...

Gott

Världens bästa skrutta!

här spenderades min eftermiddag!

Mio tvättar fötterna och Kiara dricker...

Maggan på Maggan

Så himla duktiga! (ja bilden är tagen i heeelt fel ögonblick)


Uppgraderad Lista

Jag hade nog lite föööör höga ambitioner idag med min lista...

[x] - Ringa vet ang vaccination
[/] - Ringa hovvis + betala hovvis
[] - Ringa försäkringskassan
[] - Ringa vårdcentralen i borås och boka tid för stygnen på fredag
[] - Köpa färgpatroner till min skrivare, pappas + pappas jobb
[x] - Fika med Linda
[] - Köpa mig vita/creme converse
[x] - Ridlektion för Maggan
[] - Köpa en fly (idag eller i veckan)
[x] - Betla vet räkning
[x] - Ev. åka till tjörn och en blomsteraffär med mamma
[x] - Hämta mitt smink på borealis
[] - Ta lite vettiga bilder på knas

i morgon MÅSTE jag få tummen  ur!


Idag = Ärenden

JA idag så skall lite ärenden utföras och fäljande lista ska vara klarbockad.

[] - Ringa vet ang vaccination
[] - Ringa hovvis + betala hovvis
[] - Ringa försäkringskassan
[] - Ringa vårdcentralen i borås och boka tid för stygnen på fredag
[] - Köpa färgpatroner till min skrivare, pappas + pappas jobb
[] - Fika med Linda
[] - Köpa mig vita/creme converse
[] - Ridlektion för Maggan
[] - Köpa en fly (idag eller i veckan)
[] - Betla vet räkning
[] - Ev. åka till tjörn och en blomsteraffär med mamma
[] - Hämta mitt smink på borealis
[] - Ta lite vettiga bilder på knas

VIll få gjort dessa saker i dag och hoppas att komma en bit på vägen vart fall.

Herr Knas

Va iväg förut i stallet, tog bilen för första gången själv på 10 dagar! Snacka om att känna sig fri. Vart fall åkte till knas och där stod han nöjd och glad över att han INTE hade kvar sin grimma eller fly som ja och mamma traglade på honom dagen innan. SUCK! Började med att gå runt hela hagen och leta och både knas och Ip gick mig i släptåg. Hittade bara grimman hel och knäppt så frågan är vart i hela fridens dar flyen är och hur han har lyckats!

Tog in han en stund och pussade på han och maserade in lite hästsalva i hans ögon och även på hans så vackra skav. Han fick även sig en liten festmåltid med diverse betfor, kraft och morotar.

Tessan kom sedan förbi och tog in sin vackra som inte alls fattade varför hon inte fick gå i hagen med dem andra?! Vi satt och tjöta en bra stund och passade även på att gå runt hagen för att kolla läget.

Tog några bilder på de små liven som ja tänkte dela med mig med.


Ip -  i snygga mittbenan!

Ip - hahaWildingen med snyggaste märkerna på näsan...

ws skugga


Mobilinlägg - funderar på om ha skulle ta ...

Mobilinlägg - funderar på om ha skulle ta med mig stora kameran till stallet sedan och knäppa av några bilder. Han ser ut som taikon i ansiktet men nja några bilder blir de nog ska även försöka hinna skriva ihopp ett inlägg om huvudet :)


Forskningskollen: Så påverkas hästen av lättridning

Gah läste en mkt interesant artikel som gör att man börjar ifrågesätta sin egna ridning lite speciellt nu när man rider unhäst!

här är den

I en studie fick hästar som gick lägst Intermediare-dressyr trava på ett rullband med sin ordinarie ryttare. Hästarna hade en större rörelse i ryggen under lättridningen än under nedsittning. Det fanns även flera skillnader som var beroende av vilket framben hästen hade i marken under nedsittningsfasen av lättridningen.

Bland annat fanns det skillnader i ländens och höftbenets höjd och i huvudets rörelser. Dessa olikheter var enligt forskarna så stora att om samma skillnader hade hittats hos en häst utan ryttare hade den bedömts vara halt. 
 
Lederna pressas ihop

I samband med nedsittningen under lättridning sammanpressas bland annat kotled, armbågsled och karpus på hästen. Det blir ett ökat genomtramp i kotleden för det diagonala benpar som är i marken under nedsittningen, särskilt för bakbenet. I ett försök att parera för den ökade belastningen under nedsittningsfasen stabiliseras bäckenet, vilket ger ett något annorlunda steg. Det var mindre skillnader mellan diagonalerna när hästen gick i en fri form jämfört med en samlad form, vilket troligen beror på att ryttarens ökade inverkan under samling kan göra att asymmetrier framträder mer. 
Traditionen att sitta ner på det yttre frambenet i kurvor skulle kunna backas upp av dessa resultat, då belastningen på det inre frambenet på detta sätt minskas. Däremot kommer i stället belastningen på det inre bakbenet att öka.

Ryggen rör sig mer

Även andra studier har visat att ryggen rör sig mer under lättridning än under nedsittning, även om ryggraden i båda fallen är mer fixerad än om hästen travar utan ryttare. Det finns en ökad rörelse i ländryggen under lättridning jämfört med både nedsittning och utan ryttare, vilket skulle kunna spela roll vid rehabilitering efter skador i den regionen. Huvudets position har i flera studier visat sig vara lägre under lättridning, kanske har det ett samband med ryggens rörelser eller med belastningen på ryggen. 
I en studie användes en tryckmätningsmatta under sadeln för att mäta belastningen på hästens rygg. Nedsittning var den position som uppmätte både den högsta och den lägsta belastningen - det vill säga belastningen under lättridning och tvåpunktssits i trav var jämnare än under nedsittning. Det fanns dock ingen skillnad i medelbelastning mellan de tre positionerna. Det har visats i andra studier att belastningen på en hästs rygg under ett visst ögonblick kan vara mer än tre gånger ryttarens vikt. Man kunde även visa att ryttarens tyngdpunkt var mest stilla under tvåpunktssits, jämfört med de andra två positionerna.


såret...

Några har undrat över mitt sår som ja har i skallen. Och även hur op gick till är de ngn som är intererserad av detta så kan ja försöka fixa och skriva ihopp ett inlägg med lite bilder?