Dagens Träning

Fredag
Började som vanligt att longera knas. Hans lätta varv går som vanligt bäst och idag va de inget undantag. För att de inte skulle gå sönder totalt i de svåra varvet så började vi att gå på en litenvolt i skritt som sedan blev större och större. De gick skitbra och ja va så himla nöjd att han lyssnade på allt ja bad om och traskade på fint. Manade sedan på han i en lugn och fin trav som även den gick kalas. Testade att sakta av honom några gånger och även de gick som de skulle. Så himla nöjd!

Ja satte sedan upp. Lina slängde upp mig och ja låg över han klappade och kravlade mig sedan upp i sadeln helt. Linda höl bara linan utan att påverka något alls och ja fick mana på och svänga runt med han. Efter en stund så bad ja linda att koppla loss och vi traskade på själva. Linda gick med oss en bit och sedan stannade hon upp och vi ficck lite dragkraft mot en häst i hagen och gick helt själva! De va fantastiskt skoj och han lyssnade så fantastiskt bra!

min fine knas!

Inte de bästa bilderna men de är dagsfärska!








Nyfrälst

Jag har lyssnat mkt på radio, när ja åker bil eller jobbar. De som oftast går på radion i bilen är mixmegapool. Detta har varit ett självklart val för mig vart ja änn lyssnat. MEN nu har ja nästan enbart lyssnat på P3 de senaste dagarna å ja tror nog att ja är lite nyfrälst...

Det är rätt skönt att höra nya låtar och inte alla de där sönderspelade nya låtarna och så har de rätt så roliga och intressanta program.

Som om detta inte vore nog så van deras norgonprogram pris nu igår! Skoj för dem och grattis!

Nu blir de lite mer jobb och P3 i öronen


Dag 10 10 saker du inte visste om mig

haha detta kan bli roligt! Får se om ja kommer på 10 roliga och otippade saker óm mig själv!

1. Jag är extremt rädd för pissmyror

2. Jag vill ALDRIG bli lämnad ensam även om jag gillar och vara själv så vill ja inte bli lämnad ensam varken levande eller död.

3. När ja gick från 1 till 6an så var jag den snabbaste tjejen i skolan. Tävlade oftast mot killarna och sprang som en jädrars misil

4. Jag läser ALDRIG någns sms på telefonen om ja inte blir visad ett sms

5. Min första sport som ja sysslade med var konståkning och de gjorde jag väldigt länge. när jag tränade som mest så var ja 11 år och satt i ishallen 12 h i veckan. Den längsta tränigen var i 4 h på lördagsmornar. Detta gjorde även att ja tävlade inprincip varje helg förutom på sommaren.

6. Jag är konfirmerad 2 gånger. (katolik) första gången i trean och andra i nian

7. Jag är fruktansvärt LAT!

8. Om ja ska göra ngot så gillar ja att göra de ordentligt. Ska ja städa så städar ja nogrant oftast storstädar.

9. Jag kommer väldgit bra överens med vuxna och äldre

10. Jag försinner oftast när de finns gammla och sjuka människor, omedvetet

Typiskt

Ja i går så var ja som sakt görtaggad för att rida men de fanns bara en massa hinder. Hinder nr 1 var en träning i padocken samt 4 andra ryttare som red samtidigt. Dumt att gå in där och bröta runt med en unghäst. Och nr 2 va dessa förbasskade kvinno värkar! Ja kunde inte sitta ner eller gå knapt så sitta på en powni blev avstyrt.

Idag har ja jobbat sedan 0300 och kan säga att ja är bra trött nu! Blev inte görmycket sömn men sov gott i vart fall så de kommer art bli en liten tupplur efter jobbet idag.

Idag ska ja kravla mig upp på knas och lida eller Maria hjälper mig. Ska även ta med stora kameran och knäppa någon bild eller två.

Ska även baka inför söndag då vi har loppis på klubben. Blir nog två tårtor.

Dags att jobba vidare :)


Dag 9 Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?

Ja de finns många som man skulle vilja byta liv med för en dag. Det hade nog vart någon duktig elitryttare på en stor tävling. Att få tävla i glopen och sitta på exempelvis briar och rida en kür som hette duga och få uppleva publickens jubel och aploder efter en fantastisk ritt! Det hade vart enormt kul och även att få vara med på en prisutdelning i värdsklass.

De hade även vart skoj att få vara en rytare i värdsklass och få rida många duktiga hästar. Tror de hade vart skoj och framförallt lärorikt att få göra ett sådant byte men det är ju total omöjligt. Roligast hade absolut dock vart att få tävla på riktig elitnivå och vara beundrad av många i hela världen.


Längtar

Gud va ja längtar till i eftermiddag! Då de inte reds i går så är förhoppningarna att ha kan hoppa upp idag istället.

Otur för min del är dock bara att det är tre tränigar i padocken idag. Jag hoppas på att ja hinner rida innan. Då kan ja även få hjälp av Linda innan hon kör sin träning. Förhoppningsvis så rider jag "själv" idag. Det hade varit riktigt skoj! Så det hoppas vi på.

Ska även ta med mig kameran så blir de inte bilder så sätter ja den på filmning.

Vill ni ha roligare eller annorlunda inlägg så får ni kommentera! Skriv vad ni vill ha mer av respektive mindre :)


Dag 8 Min största rädsla inom ridsporten

JA denna frågan är mycket lika den som var innan men de ja är mest rädd för är att... hmm. Ja jag vill inte förlora wille men största rädslan är nog att man skulle vara med om en rejäl ridolycka som gör att man blir "en grönsak". Att skadas så mycket att man inte klarar av att ta sig själv till stallet eller inte kan göra något själv utan måste få hjälp med alla enkla ting. Men de gäller över lag att inte få vara med djur! jag som älskar djur.

Borde vara en rätt för alla att få pussa på mysiga mular!

Dagens träning

Tisdag JAg började att longera och försökte tänka på annas tipps - att stå still på samma ställe hela tiden när ja longerar. Vi började i högervarvet som ja har lättastför och även Wille. Jag höll mig på en liten 1m vol knapt och W sprang runt så fint vart inga problem alls. Ibland mot den öppna delen så hade han en tendens att springa iväg utåt men inget som inte gick att kontrolera.

Sedan bytte vi varv och här finns de lite att jobba på om man säger så. i början gick de bra han sprang ett till två varv och sedan så tvärnit eller slängde sig bakåt. Så de va bara att byta position och driva. så gick de bra men så började han att stressa iväg och brar sprang utan att höra eller lyssna på vad ja sa så ja plockade ner till grunden och bara skrittade på en liten volt runt mig och gick lungt hela tiden.

Tog sedan några travsteg och förlföljde tre varv och avslutade när han va lugn. Maria slängde sedan upp mig och vi började att hänga och promenerade en sväng. Sedan så satte jag upp och vi traskade runt lite. MAria gick på avstånd från mig och ja kunde göra volter runt henne utan problem. Vi kunde stanna lite och vi kunde gå igång sjävla och allt! bytte sedan vi varv utan problem gjorde vi ävenvolter här men de va lite läskigt att gå på rakspår så han tydde sig mot mariafast ja ledde utåt. Men så fick han några rakare steg så avslutade vi där med massvis med beröm och klappar!

Dag 7 En sak som aldrig får hända

Ja det är mycket i mitt liv som inte får hänga men de ja absolut inte vill är att någon när och kär går bort såklart! Min största skräk är att bli lämnad ensam. Jag älskar alla mina nära så otroligt mycket att de gör ont och behöva mista någon på ett eller annat sätt är obeskrivligt! Självklart vet ja att förr eller senare så dör vi allesammans och det är så de skall vara men låt mig bli gammal, grå och dement innan de händer.

Tror de är de värsta som kan hända. klart att de inte hade vart kul om ja råkade ut för något och inte kunde rida längre men livet går före. ja önskar inte att de hände eller händer men sätter man de i perspektiv så...

Ja har mist påtok för många, många som ja inte kommer att få träffa detta livet personer och djur som jag saknar otrolig mycket!

Test

Ja har laddat ner den nya blogg.se appen får se om de får att göra något inlägg.

Idag har jag vart duktig och jobbat (sitter fortfarande på jobbet) i går gjorde jag klart två labbar efter skolan! Den ena va dock rätt slarvig grabbarna som ja jobba med va kanske inte så nogranna...

Igår satt ja även på knas. Hela schemat har blivit lite ändrat så den skall uppdateras och så ska ja även skriva ett dagens träning.

Ikväll ska ja till ridhuset och hänga upp lite info lappar om våran loppis och även klubbhoppningen.

Skriver mer sedan


Dag 6 Alla hästar i stallet

1. Charlie, Valack, svart med bläs Nathalies hopphäst som hoppar fint och har även bra gångarter
2. Pompeji, valack, brun. Aldrig sett en storhäst med så kort steg vilket är hans scharm!
3. Lillen, valack, svart med bläs (kopia av charlie). Bara 2 år men ska bli dressyrpowni åt viveca
4. Colin, valack, brun. En härlig liten herre som vill mkt och är otroligt duktig. Det är synd att han är så liten.
5. Wajes valack mörkbrun. Han är bra att ha attgöra med men ja har inte sett han blivit riden. tydligen stabil och bra ute i skogen.
6. Indy - valack, ljus ljusfux. Matvraket nr ett! mysig ponni som gillar och är duktig på att hoppa
7. Charmy, sto, brun. Ett arabsto med temperament därefter!
8. Sessan, sto, brun. En riktig tanthäst som är till åren men mkt fin i kroppen
9. Prinsen, vaclak, mörkbrun. Han är överallt och vill vara med överallt, proffs på att dyka i höpåsar!
10. Wille ja de vet ni redan vem han är
11. Svennis, valack, brun. lite skeptisk häst men otrolig mysig kille. Gör sitt bästa för matte!
12. Pelle, valack, fjording ( ja vet att de inte är ngn färg men de va lättast). otroligt snäll och finner sig i situationen. 
13. Tom box - ring BRS om du letar stallplats!
14. Lina sto, mörkbrun. Tanten i stallet som bara går och är vildhäst!

Dag 5 Favoritbilder som jag tagit

Här kommer ett gäng


självpoträtt och bilden är allt anant än fin men känslan!

Hur kan man inte älska denna travarflikan!

Älskad

<3

Prinsen <3 Älskar dessa bilder

Matias och lisa - så fina och gillar bilden med ljuset
Benny - vet itne varör men gillar bilden

Errol

glädjen

så fina

återigen känslan - bilden är så mkt detta eqipaget!




nä nu tror ja inte jag ska lägga upp mer bilder för då tröttnar ni!


v. 39




Måndag - Longerar och sitter upp sedan med hjälp.
Tisadag - Vila
Onsdag - Får jag hjälp så ska vi sitta på knas med lina igen och förhoppningsvis släppa. Annars tömmar jag
Torsdag - Vila
Fredag - Vila
Lördag - Kan maria hjälpa mig så sitter vi upp igen. förhoppninsvis nu utan lina och bara att hon går med brevid på marken. 
Söndag - Vila

 


Dag 4 Det här är jag bra på

Rent spontant så vill ja direkt säga backa med släp! Jag är en hejjare på det! Jag tycker även det kanvara lite skoj att få trixa och fixa med släp. Jag anser mig även vara rätt så duktig på att mocka! Hur man nu kan vara de? Jag vill ha snygg och rent i min box därför mockar ja därefter. Min "mockidol" är Lotta och de finns ingen som kan mocka som hon men ja ligger inte lång efter tror ja. Hennes box är ALLTID nyströd fast hon strör bara på Fredagar. De finns inte en skit kvar eller än så en bit skit kvar.

då ja köpt mig en gödeslspridare och inte häst så blir de lite trixit att mocka nu men de går.

Tyvärr så kan ja inte komma på något som ja är sådär grym på i själva ridningen. Jag kan heller inte komma på något som ja är bra på. Det måste ju finnas något men frågan är vad? Nja.... hur ja än tänker och funderar så kommer ja inte på något som ja är bra på ridmässigt... känns lite sorgligt att man ridit så länge och så kommer man inte på något man är bra på. Jag kommer nog att få återkomma med denna frågan när ja kommit på något bra.

Dagens Träning

Lördag
Idag så fick ja hjälp av fina Anna. Vi började med att longera knas. I början gick de bra ja fick lite vägledning av anna när de gäller longeringen. Traven gick faktist bra och vi fick galopp på lina med men sedan så dummade han sig lite och tvärnintade. Så som han gjorde förr. Men de löste sig. Så när han fått springa av sig lite så va de dags att hänga lite. Va som vanligt inga problem och vi gick några steg många klappar och kramar. Satte sedan upp på han och lutade mig mycket framåt samt hade lätt kontakt i munnen på han med.

Anna gick med hela tiden men ja styrde mestadels. De blev inte så mycket mer än bara skritt idag men ja är görnöjd! Svängde åt båda varven och de va inga problem. Jag fick även stoppa och starta han själv utan problem!

Nöjd med knas!

Dag 3 Det här behöver jag träna mer på

Ja jag skulle nog vilja påstå ALLT! Eftersom ja inte ridit på ett tag så är inte allt där de ska vara. helt generelt så måste jag bli kvikare med mina hjälper och ja måste även få en bättre känsla. en kännsla där ja känner av vad det är som krävs just för ögonblicket. Oftast vet ja vad ja vill få gjort men de som även kan falera för mig är hur ja ska gå till väga. Ja kan de bra i teorin med det är sjävla praktiken som skiter sig för mig.

Att sitta ner i trav är även de något som ja absolut inte kan. Bitvis går de och bitvis så fallerar de, och när de falerar så skiter de sig rejält! Det har dock säkert mkt att göra med att ja är så ur form som man bara kan bli!


Dag 2 När och Varför jag började rida

När
Jag gick i 6:an och mina kompisar som ja då "lekemed" hade ridit sedan dem var små. Djurälskare som ja va så hade en kompis (josefine Karlsson) en shettis (sir Clinton) som hon red och jag fick hänga med hon instruerade mig och jag fick rida. Vi började på försommaren och till hösten så hade jag tjatat så mycket på min pappa att han skrev in mig på ridskolan. Han och mamma var livrädda för hästar så de tog emot för dem att göra detta. Då jag gått i konståkning och diverse grenar så hade jag slutat med allt. Jag var rastlös och ville göra något nytt.

Varför
När jag och jossan var iväg hos clinton och red så var de så fruktansvärt roligt. I början så berättade jag inget för mamma och pappa att ja var iväg och red på detta svarta lilla månster för då hade ja nog aldrig fått fortsätta. De blev ju inte mindre spännande bara för att de även blev "hemligt". Karin och jossan Red på Lyckans gård som hade isläningar och mitt naturliga val blev då lyckan. Att de va islandshätar var bara lättare att övertala pappa med. Fallhöjde var ju trots allt inte så stor.

Dagens träning

Torsdag
Att man aldrig kommer igång men nu jädrars! Idag så tömkörde jag. Eller försökte mig på tömkörning igen. Vi började med att skrita fram för hand en bit utanför padocken och sedan så "tömmade" ja runt han lite. Vi kollade av båda varven och att de gick att svänga, stanna och starta. vänstervarvet var de svåra idag och han vände lixom in huvudet mot vänster men gick åt vänster. Ett distrationsmoment var även att de fanns tre andra hästar i padocken och dem va självkart mycket mer interesanta än att lyssna på vad ja gjorde.

Tillslut så gick de. Vi försökte då på oss att trava på volt och ett - två varv gick riktigt bra men sedan så sket det sig. Dels för min okunskap och dels för att de red förbi någon och han ville springa efter. Vi fick oss vart fall kommit till den övre delen av padocken och nu fanns de bara en ponny kvar och han stack mot mitten eller tvärnitade vilket inte var till min glädje. Så för att få han att tänka lite mer och bara tänka på framåt så sprang vi runt på en åttavolt.

I början blev han lite konfundersam precis i själva volt bytet men efter några byten så fattade han vad ja ville och sprang på fint. När ja kände att han lyssnade på mig och inte bara ranta iväg och faktist fäljde min åtta även om ja la den lite dumt ibland så avslutade jag på topp.

Sedan så skulle han självkart bli rädd för något när vi skulle gå ut så de blev lite miljöträning där med med en sockerbit som ja sparkade runt lite härovar.

 

Dag 1 En bild på favorithästen

Gah denna va inte lätt!! Ja som älskar alla mina tre hästar otroligt mkt vill ju självklar tlägga ut en bild på alla men ja får ställa mig till faktan att det är Wille ja har NU och de han som får bli favvoriten.


listan alla gör....

Ja listan som alla gör måste även jag göra. Jag har vart torr en vecka här på bloggen (kanske mer) men den veckan suddas ut ur mitt liv ('r viljan om den i vart fall). Kanske berättar ja senare eller så gör ja de inte alls. Här kommer listan och mina svar...

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

himla skit str...

Storm.. Ja nu börjar jag tröttna på detta skitväder rentutsagt! De regnar vågrätt och de spelar ingen roll om man har paraply för man blir våt ändå. Hästarna försöker gömma sig under sina egna magar då dem tycker att de är förjävligt väder och vi planerar redan at börja ta in hästarna på "schema" från och med måndag.

Jag har inte fått göra något med knas mer än att bara borsta och gosa med honom. Vilket är väldigt mysigt och han stormtrivs med det med. Han är nog även den första hästen som ja träffat som vill vara inne när de är skitväder. Trots att han bara är 3 så trodde jag att ja skulle ha ett månster att ta ut i morse (både aliss och benny ville UT) men nejdå han stod snällt och väntade i boxen medans jag stod och tjötade med två goa tjejer i stallet.

Han fick även komma in idag vid 4-5 tiden och vist var han lugn och fin när han stod i boxen och inspekterade vad som försigick runtomkring i stallet. Han fick faktist en hel höbal eftersom mitt hö är fjolårets och inte de näringsrikaste (köper inte därifrån igen) så fick han mycket så har han något att pilla med under natten.

I morgon ska ja premiära på en ny arbetsplats, ska bara hopp in extra men förhoppningsvis så kanske ja kan hoppa in en-två gånger i månaden. de hade vart rätt så najs =) i morogn så blir första testen så uppdateringen kommer inte fören till kvällen. Då ska ja även försöka få upp sista i sadelkammaren och även måla de sista tränshängarna. Så vill ja nog påstå att vi är nästan så gott som klara.


Sommarbild på knas


Skiter i villket

Ja nästa år när vi börjar kunna komma ut på någon liten runda som planen är (om han känns okej) så SKA ja köpa ett par riktiga stövlar, kan lixom inte rida runt i hööks variant hela livet även om dem nu är välift sköna och helt okej. Jag va på charlis och provade ett par Cavallo grand prix plus dem va visserligen extra höga och ja med mina små korta ben behövr inte direkt höga stövlar men däremot vida och de va dessa oxå. Tyckte dem va så sjukt snygga!!!

Trodde dem skulle vara lite hårdare mend e va dem inte sedan så kunde ja inte gå i dem för att de va så höga. Dem gick typ över knäna nästan så ni förstår att de va lite knövligt att gå i dem. Storleken i foten va även den lite för stor men skulle vilja prova både en 4 och en 4.5. Men vidden var perfekt!

Så nästa år då ja kommer börja skrutta ut på små tävlingar och förhoppningsvis även kommer att behöva ett par nya tävlings/träningsstövlar så ska de bli ett par av dessa.

Men nu s får ja allt nöja mig med mina hööksisar. Som ni väl bekant märker inte blir ngt inridna pg av oinriden ponni!






Dessa har ja nu


Mobilinlägg - ja knas har haft väldigt rol...

img_1210 (MMS)

Mobilinlägg - ja knas har haft väldigt roligt inatt! Får se till att komma på någon bra anordning till den där makapären! Det är otrolig atormväder och man blåser mer eller mindre omkull här odag så de där med mitt schema de sket sig rejält! Hoppas på bättre väder i morgon :(


Dagens träning Fail

Ja idag så kom jag till stallet och vi skulle arbeta men ju längre jag var i stallet desto mer började att ösa ner från skyn! Så eftersom ja inte har rihus så flyttade jag detta lilla projekt till i morogn. Men gissarr att de kommer regna i morgon med men aja så är det när man itne har ridhus eller transport.

Har ni några ideer på hur varken ryttare eller häst fryser ihjäl när de regnar eller typ druknar i storm.

Knas står vart fall inne inatt vissa står kvar ute men svennis (knas boxgranne) står inne och willes hagkompisar står även inne inatt. Vissa tycker la att de inte behövs men ja jag valde att han skulle stå inne. så är de.

Var går era gränser?


Gah!

Ja blir snart tokig! Jag är så sjukt ridsugen att de finns inte! Känslan att bara hoppa upp på knas och ta ett lättare ridpass eller skrutta ut i skogen. Så sjukt mysigt och så sjukt sugen. Tur att ja har mägs men de är inte riktigt samma sak. Jag är så sjukt sugen på att bara släng apå sadeln hoppa upp och skrutta ut i skogen! Men de dröjer nog ett tag. Blir la när man ser ut som en michelingubbe pga av kylan som ja kommer kunna rida ut.


v. 37



v. 37
Måndag - Löshoppa eller longera över små "hinder"
Tisadag - Vila
Onsdag - Får jag hjälp så ska vi sitta på knas med lina, så som vi gjorde sist med han. annars tömmar jag
Torsdag - Vila
Fredag - Vila
Lördag - Får ja hjälp så fortsätter vi där vi var sist, annars blir de promenad runt kyrkan. 
Söndag - får ja hjälp så fortsätter vi där vi var sist annars blir de promenad runt kyrkan.


(förgår)Dagens Träning

Fredag
Jag började som vanligt att fixa hela honom vi satte på gjorden och ja tog med mig snodden. Eftersom vi var tidigt uppe idag så va de tomt i padcoken. Ja började att gå ltie med honom och sedan lite lätt tömkörning innan ja satte på han inspänningen. Valde att spänna mellan frambena och ha på de yttersta, alltså inget krav alls.

Jagade på han lite men ja fick fasen springa på ganska mkt själv. Tror inte riktigt knas fattade de här med inspänningen för han stretade emot ganska mycket eller ja inte streta men gick ´med huvudet högt så att de va spänt så att säga. Ibland så sänkte han sig men de va inte jätte ofta. Blev några race i galopp med. Vi gjorde detta i kanske 5 gånger sedan så valde ja att tömköra de sista 5 och så var vi rätt så nöjda över dagen.



såhär peppad va knas när ja hämtade honom...

fortfarande trött när ja tog ut han i hagen...

JA bara måste säga att de kändes sjukt jobbigt att knäppa de där tränset igen. Har bävrat inför de men ja beslöt mig för att de kan ju inte bara ligga och skärpa. Men shit va ja saknar min fin fina Jr

<3


Oj - tufft

Ja helgen har varit och ja har fått vara med mina nära och kära. Helgen har vrit trevlig samtidigt som den har vart väldigt tuff. Ja ska försöa skriva ihopp ett inlägg om varför ska även skriva ihopp fredagens tränig med knas och så lblir de lite bilder de kommer här under kvällen.


Mobilinlägg - så gudomligt snygg i min stu...

img_1203 (MMS)

Mobilinlägg - så gudomligt snygg i min stubb!!!


Dagens Träning

Torsdag
JA som jag tjatat om är ju att ja ska ha den här löslongeringen men ja när ja va klar så kom de två ponnisar till padocken så dåå fick ja tänka om och de blev lite tömkörning med fokus på svängar och fram. Tyckte allt att de gick hyfsat bra om man ska se att de fanns två stycken ponnisar på samma ställe som vi och dem srpang och hoppa och grejade massor. Han kikade självkart på vad dem gjorde och ville hela tiden springa efter dem men vi fick någorlunda koll.

Vi fick även till trav några gånger och han sänkte sig redigt fint och fick upp ryggen ordentligt och bara trampade på så de va härligt att se att han faktist söker sig neråt.

Idag var även första gången som ja lindade honom och de gick  över förväntan bra. Det var bara ena bakbenet som han lyfte en gång när ja linda men inte mer. Duktig liten gris som stod stilla och inspekterade vad ja gjorde. Fick även knäpt några bilder på han dock inte när vi arbetal. kändes lite överkurs att knäppa bilder OCH tömköra samtidigt!
























Som ni märker

Så blev inte vädret bättre i går kväll utan snarare värre. Knas fick stå igen. ah blir tokig på detta! Jag vill komma igång NU NU NU! I eftermiddag hoppas ja på upbehåll och att inte alla ska rida samtidigt som jag tänkte släppa honom för då blir de lite jobbigt. Men plan b är att om andra rider så tänkte ja longera lite lätt över bommar och sockerbit och se vad han har att ge.

Sadelkamamren börjar sakta med säkert bli klar vilket är skönt. Tror att de är vägarna kvar nu en omgång till och sedan är de bara upp med inreningen på väggarna så kan vi ha invigningen!

Jag försöker även dra mkt i klubbhoppnigen som vi ska ha samt loppisen. Tråkigt bara att de på något vänster har blivit att jag skall lämna utt flyers på klubbar. Hade vart bra om andra också tog en fly och lämna på en klubb/ ett stall så hade de vart 14 ställen vid detta laget vilket hade vart bra...

Nu ska ja strax iväg till skolan igen, dock är ja trött some n gnu så vi får se om ja klarar av att hålla ögonen öppna. Sov så himla dåligt idag tror de beror på att fina P även sov oroligt och då blir de mkt pratande och boxande i sömnen. Så efter skolan kommer ja ta mig en liten tupplur för ja kommer inte palla denna dagen annars tror ja. Ska bli skönt med sovmorgon i morgn.


Sista bilden som togs på min underbara prins!
R.I.P.


Regn Regn sol Regn Regn

Ja vädret idag har minsakt vart växlande. Jag har gjort iordning knas två gånger för att sedan inse att de spöregnar ute. Hade de regnat lite hade de vart skitsamma men nu va de ju stora vattenfall på vägarna och från taket så ja sket i de och hoppas på att få gjort min syssla i kväll istället. Annars så har vädret lovat att vara fint i morgon så då kan vi köra med.

Tog in knas som stod och myste från samma hö hög som lina han va inte blöt under täcket vilket ja har oroat mig för eftersom de regnat konstant och mkt hela natten. Försökte få lite bukt med hans man idag men den va bara blöt och slabbigt och nä ja gav upp. De blev en lång rykt med många olika borstar och ja tror ja fick ut en hel sandlåda från han när ja va klar.

Fick tagit några bilder på knas innan de torra täcket åkte på och han ut i hagen.




lång dag

Ja idag har de allt vart en lång dag men rellativ torr. Knas fick stå som vanligt en stund utan täcke idag men nu i efterhand ångrar ja att ja inte slängde på han ett lite tjockare. Så kan de gå. Vartfall så tog ja in kanshästen och han fick sig en låååång borstning. Ja tyckte även att såret på sidan ser tragiskt ut just nu då den lilla fliken har försvunnit helt. Han har kliat bort de! Så nu står ja handlös och kommer bara att spruta med blåspray.

Vi övande även idag på att spola benen och de gick görbra. Ni ska se honom när han inspekterar vattenstrålen, står och tittar på den och doppar även näsan i den men blir lite förskräkt när den kommer från undersidan (allstå mellan frambena och framåt) söta knas! Ska kanske försöka filma detta fenomen för han ser ut som en sådan där hundvalp som busar.

Jag och Anette släppte även ihopp honom och gammla Lina i deras hage. De gick görbra och lina tillrättavisade honom bra och de va ingen panik eller bårk över huvud taget villet kändes bra. Colin kommer troligtvis hem på torsdag och beroende på vad vet har att säga så kommer även han släppas in i den hagen. Tror nog inte de kommer blir några större problem faktist då lina är hans mamma och fostrar honom "som sig själv". Men däremot så är colin busglad så lite antibit skall allt inköpas då ja gärna ser att knas täcken inte är allt för trasiga.

I morgon ska de bli löslongering och ja längtar. Det är så himla skoj att greja och dona med honom!








Wille och Lina


V. 36



v. 36
Måndag - Vila
Tisadag - Vila, ev en promenad bort till kyrkan om ja hinner
Onsdag - Löslongerade i padockenmed gummisnodd
Torsdag - Vila
Fredag - Löslonger eller löshoppa lite lätt.
Lördag - Vila
Söndag - Vila


Nej nu jävlar!

Ja MÅSTE komma igång med den förbaskade träningen med mig och Wille. På onsdag har ja planerat in att löslongera med snodd i padocken. det är bara vädret som skall hänga med och även kameran!

Så nu ska ja sätta mig och pysslaihopp ett veckoschema!

De som har hänt under helgen är att jag, Emma och Linda har rivit ut HELA klubbrummet som ska bli nya sadelkammaren. Vi han göra riktigt mycket under både lördag och söndag och de som är kvar att göra nu är slipa en del av väggen och sedan måla och så är de bara till att spika upp reglar med sadelhängarte typ och möblera oxå så klart. Men de ska bli sjukt skoj när de e klart då kommer de bli snyggt!!!

Bilder på detta kommer när de är klart men nu ska ja planera veckan

Ridövning - Bassystem som kan ta dig och hästen långt

Bassystem som kan ta dig och hästen långt

Dressyrtränaren Lisa Ingelstam gillar att arbeta efter system. Här får du en basic-övning som kan ta dig och hästen långt om du utför den rätt. Målet är en avspänd häst som går att samla med avslappnade händer.

 
- Jag jobbar i första hand med ett grundridningssystem där man så småningom integrerar rörelser som är själva tävlingsmomenten, förklarar Lisa Ingelstam, C-tränare i dressyr som nu bjuder Hippsons läsare på fyra övningar som ingår i ett system. 
Hon vill se att både häst och ryttare har en stadig grund och klarar av det som är "basic".
Här kommer den första övningen in, som är bra för unga hästar men även för äldre. Använd gärna övningen för att skritta fram.
- Det handlar om att bygga upp hästen för svårare uppgifter, och att den ska lära sig vissa moment i utbildningsskalan. Man börjar med att hitta en självbärighet - på volten kan man lätta på tyglarna och hästen fortsätter att bära sig. Det här ska du kunna göra när som helst i passet, gå tillbaka till de tre första stegen i utbildningsskalan och kolla att det funkar.
Lisa jobbar efter utbildningsskalan, och säger att med hennes system får man med de viktiga stegen. Det viktigaste "tricket" är enligt henne att ha ett program för sitt pass och ta bort transportsträckorna. Därför gillar hon att jobba på spår med kortare sidor, så att man ofta får rida genom hörn och alla delmoment kommer tätare. 
- Sätt upp koner, det gör jag gärna. Då har man konkreta punkter att rida efter. Eller rid efter bokstäverna om du är duktig. Bara du vet vart du ska - då måste du fokusera på linjen och planera, säger Lisa. 
En annan fördel med systemet är att vägarna kräver mer av ryttarens sits. 
- Övningarna gör att man måste sitta rätt, så att man hamnar rätt över hästen.
 
Gör så här:
Hela denna övning rids i skritt. Rid övningarna i båda varven. Använd gärna övningen för att skritta fram, som en uppvärmning.
 
A. Värm upp på en 20-metersvolt. Lägg en 12-metersvolt på två bestämda punkter. På en yngre häst kan du lägga en 15-metersvolt eller större. 
- Låt hästen länga halsen och söka sig nedåt i volten. Det lär hästen att man ska stretcha och slappna av på böjda spår. Du kan lättare kontrollera hästen på det böjda spåret utan att hänga i munnen. När du lättar på handen vill du att hästen bara jobbar vidare, lätt i handen på det böjda spåret. Du vill att hästen följer din sits och är avspänd, fast du har lättat av på handen. Det blir lättare för ryttaren att behålla kontrollen över hästen genom sin sits och att få hästen mellan sina skänklar. Det är ett bra tillfälle att ge efter på tygeln eftersom voltspåret hjälper dig så att hästen går fram i samma tempo. Det lär hästen att slappna av för att bygga upp ridning mellan hjälperna, förklarar Lisa.
 
B. Rid på ett fyrkantsspår om 20x20 meter, med två 12-metersvolter i. Unghästar kan göra 15-metersvolter eller större. Hästen ska gå i samma rytm hela tiden. 
- Ryttaren ska hålla linjen och visa med vikthjälperna att "här ska vi vända". Hästen ska följa vikthjälpen och komma in på volten. Skänkeln kan få hästen att stretcha in i kontakten. Det är första steget till att hästen bär sig själv, säger Lisa. 
Ge efter på yttertygeln för att lära hästen första graden av böjning. 
- Den unga hästen är inte så bärig från början, man får lära den med vikthjälper och så vidare hur den ska bära upp ryttaren.
I voltspåret kan man erbjuda kontakt med yttertygeln. Vid mitten av volten gör du en avstämning, på springiga hästar en uppsamling och på segare hästar en framåtdrivning. 
- Det ger en uppbalansering och du kan lägga på ben i andra hälften av volten. Då har du ridit fram till kontakten. Du kan få hästen att svara framåt för skänkeln, och då börjar den ta längre kliv med bakbenen och kortar sig lite - den enklaste graden av samling.
 
C. Rid som B, men gör halt före de hörnpasseringar som kommer efter en volt. 
Samla lite för sätet under andra halvan av volten. När hästen väntar kan du rida den till yttertygeln. Rid skritten långsammare och långsammare och gör en halt vid hörnet. Halten påbörjas i mitten av volten. Rid in i tygeln. Du ska få ett svar på yttersidan när du rider på framåt. 
- Det här bygger kontakten till handen eftersom du tar så lång tid på dig. Du kan få hästen att söka kontakt i det här långsamma jobbet. Den stannar på tygeln. Det här kan lära hästarna hur de samlande hjälperna fungerar.

 

Syfte:
Att få (ung)hästen mellan hjälperna. Övningen ger också en trygg häst med förtroende för ryttaren.
- Det är en ganska stor grej att få hästen in i ramen, det här är ett bra arbete för att bygga förtroende mellan häst och ryttare. Hästen litar på att den kan gå fram till handen utan att den känner att den måste spänna sig. Ska man kommunicera är det väldigt mycket lättare att göra det med någon som litar på en, säger Lisa.

 

Svårighetsgrad:
Bas. Men det krävs en del skicklighet för att rida övningen perfekt.

 

Tänk på det här:
Ha tålamod! Det tar ett tag innan man får in bra linjer, bra rytm och får en häst som släpper igenom ryggen så att hela övningen flyter. En del vill ha raketskritt, de är inte så vana vid att skrittarbeta. Men forcerar du så ökar hästens spänning och den svarar med att bli skänkeldöv eller stum i kroppen. Att forcera ökar spänningarna. Lyckas du inte med en halt i en hörna, gå vidare till nästa hörn!
Känn efter hur din egen sits funkar, vad händer när du sitter på ena sittbenet, och så vidare.


Jag dööööör!

käre välrld att ja inte kissade ner mig när ja såg denna fantastiska  bilden!


Ett steg fram Tjugo bak!

luncha som vanligt vid denna tiden och tog en kika på såret och konstaterade att de går åt fel håll! idag va inte alla flugor i borås där men de va fortfarande några iriterande jävlar! Vartfall så först så gjorde ja rent de med en handduk och lite ljumet vatten, sedan blåspray. efter de så satte ja lite helosan på den "hårade" kanten som finns och så avslutade ja med hästsalva runtom för att jaga bort flugor! Knas verkar inte så besvärad av att ja grejar så nära ögat på han så de är skönt. hade vart värre om han va en velpelle som flög runt med hövet.

Han fick även på sig den lätta grimman samt flughuvan som han använde som halsband igår och ja försökte sätta den i grimman lite. Så ja vi får se om den är kvar i eftermiddag oxå. Måste säga att han ser förrolig ut i sen där huvan men så är de ibland!


används flitigt!

ufå







kompisar =)


Dagens Träning

Torsdag

Ja nu är knas mellanvila över och ja tycker allt att de är dags att få igång oss båda lite lätt. Ja kan fortfarande inte rida honom men ja kan köra från marken lite lättare.

Så idag så tog ja på han gjorde och och så gick vi ut på banan och körde lite. Han va lite osäker på va ja ville först men så fick vi fart på kärran och traskade på. Jag kände mig en aningen ringrostig med på de där med tömkörandet. Vi arbetade lite lätt sedan på en stor volt och de gick över förväntan bra. Vi arbetade sedan vidare i trav lite lätt. Han hade lite svårt att trampa på framåt så vi fick driva på lite mer å jävlar i mig vilket steg de kom emellanåt. Men så gick de liiiite för fort ibland och knas föll in i galopp och ja vick villigt springa efter...

Det blev inte mkt arbete idag då ja blv bra trött efter tre spurter efter honom i galopp så vi aslutade när de gick bra i traven.





Sedan så såg det även ut såhär mellan varven. Knas fatta inte och jag va mer eller mindre intraslad...


De positiva var ju att knas skumma gott i munen så de gillar vi nu ska bara jag få lite bättre koll på läget


knas är namnet ja...

Hmm ja de är inte utan anledning som knas har fått sitt namn. Ja som ja skrev igår så va såret görfint och de börjar läka bra som bara den. Så finns de där namnet knas... När ja kom till stallet idag för att luncha så ser ja först en mkt lycklig och LERIG knas. inget stort MEN han har rullat sig så att såret har gått upp och är nu lite infekterat och ett hål i + borås alla flugor som sitter där och äcklar sig!

Så för att inte alla flugor ska sitta där och ha sin festmåltid och knas kommer se ut som ett misshandlat krigsoffer i ansiktet så tänkte ja sätt på han en bra flughuva. Tror ni knas ville ha denna på öronen? Nja tveksamt han gjorde om de till ett mkt vackert halsband som han så vacker bärde upp!

Så de va bara att smörja runtom med hästsalva och så satte ja mjukgörande helosan på själva såret så får ja se hur de ser ut till morognen.




idag...

igår