Happy Face!

Rubriken säger sittHerr Knas!


De nya täcket

Här är några bilder som ja utlovade


Han ville ha flyen som halsband istället för extra lugg!

Nya flugtäcketGillar att de går så långt in under magen..


högt gräs = ormar!

GAh i går när vi gick runt och klippte gräset längsmed tråden så tänkte jag mkt på de här med ormar. De gillar juh att lura runt just där. Hittade en rba artikel om just detta så här okommer den!

Huggormar kan "lura" i hagen

Man brukar räkna med att cirka 200 människor vårdas på sjukhus varje sommar efter att ha blivit huggormsbitna. Men det är inte bara vi människor som råkar ut för otrevliga huggormsbett, utan även våra djur. Hästar är inget undantag

Solen skiner och hästarna njuter och betar. Men plötsligt ligger huggormen där, den blir rädd och biter till. Risken för ormbett är störst i områden med högt gräs. Och även om ormarna gärna ligger i solen både under våren och under försommaren, så är det först närmare hösten som honorna får sina ungar. En huggormshona föder då mellan fyra och tjugo mini-ormar!
Att en häst blir huggormsbiten i hagen är inte helt ovanligt. Men vad bör man se upp med, och hur förstår man att hästen har blivit biten av en huggorm?


Var helt apatisk
Ann-Charlotte "Lotta" Forsberg driver ett litet stall på Färingsö. Hon berättar om hur det gick till när en av hästarna i hennes stall blev biten av en huggorm:
- Min erfarenhet av ormbett var när en av våra hästar fick ett bett i armvecket fram. Hästen blev otroligt svullen och var helt apatisk när jag kom hem. Hon hade ingen cirkulation i tandköttet som var gul-vitt, ögonen var helt uttryckslösa och hon hade feber, berättar Lotta.
Eftersom hästar sätter ner huvudet för att beta så är det annars oftast i mulen eller i tungan som betten tar. Signaler om att hästen har blivit ormbiten i mulen kan vara att den luktar illa ur munnen eller att den får svårt att äta.
De flesta huggormsbetten på hästar är ofarliga, men om hästen har blivit biten just i mulen eller i tungan måste man vara observant - så att den inte svullnar upp och får andnöd. I vissa fall kan dessutom ett sådant bett ge en vävnadsdöd, som uppkommer för att blodförsörjningen - och därmed syretillförseln till en vävnad - störs på grund av förträngningar i blodkärlen.
Det är även vanligt att ormbett tar i nedre delen av benen, vilket oftast visar sig i form av svullnad eller hälta.
- Troligt är att vår häst hade lagt sig på en orm när hon rullade eller bara vilade, säger Lotta. 
Det är viktigt att man inte faller för frestelsen att exempelvis longera hästen som har blivit ormbiten, eftersom enzymet i giftet ger sig på vävnaderna i kroppen. Som människa får man rådet att vid ormbett hålla sig stilla, så att giftet sprider sig långsammare i kroppen. Eftersom giftet sprider sig genom muskelaktivitet är det bäst att ta in hästen från betet och att gå med den i stället för att låta den springa fritt.
 
Fridlyst djur
Huggormen är fridlyst i Sverige. Den brukar bli ungefär 65 centimeter lång och kännetecknas av att den oftast har ett tydligt sicksackband längs ryggen. Men det finns även helt svarta huggormar. En hane är vit, grå och svart medan honorna är bruna eller rödaktiga.
Ormen förflyttar sig genom att liksom glida fram över marken, eller så förflyttar den sig med slingrande rörelser. Det sistnämnda är snabbast. 
Huggormens gift produceras i körtlar i nacken och leds fram till tänderna via kärl i överkäken. Giftet rinner sedan ut från tandspetsen genom ett smalt rör i tanden. När gapet öppnas fälls huggtänderna fram. Men en huggorm sprutar inte alltid in gift. Man brukar räkna med att den gör det vid två fall av tre. 
Giftet ger blödningar och vävnadsskador. Genom ett blodprov kan man kontrollera att hästen inte har fått förhöjda levervärden - för om så är fallet bör den vila och ta det lugnt ett tag.
 
Svullnar och får feber
Vanligast är att en huggormsbiten häst svullnar upp, den kan få feber eller bli slö. Om inga ytterligare symptom visar sig inom ett halvt dygn kan man lugna sig och konstatera att faran är över. 
På samma sätt som att en människa som blivit biten bör uppsöka sjukvård är det alltid bra att kontakta en veterinär. 
- Personligen tycker jag att det är bättre att ta ut veterinären en gång för mycket än en gång för lite, om man känner sig osäker, anser Lotta. 
- Själv lyckades jag få ut en veterinär och hästen fick dropp. Sedan fick hon hålla sig i stillhet i över en vecka. Man kan säga att hon var riktigt illa däran.


Liten övning med knas

I går när vi kom på kvällen så tog vi in de små kräken och så tnäkte vi även att vi skulle vänja dem lite på att få vara ifrån varandra. SÅ ja fixade allt som skulle göras med knas och sedan tog vi ut kans tjej i hagen. HOn va inte jätte orolig utan sprang lite fram och tbx + några gnägg men de va inte mer än så.

Knas däremot blev rent ut sagt SKIT sur! Han kika till i luften och sprang oroligt fram och tbx. VIssa gånger såg de ut som om han va påväg ut genom väggen... De gick över på 10 min och han mumsade på sin mat när han isåg att jo hon kommer va där ute och han kommer va kcar här inne. Så när han ätit upp och lugnat sig så tog jag med han ut i hagen.

Jag (och tessan) Ville även testa hur de skulle gå att släppa in han utan att han någon som hjälpte till. Typ när man är sj i stallet så är de kanske inte så lätt så vi tog tillfället i akt och kollade. Vi har juh en "säkerhetsfolla" innan sjävla hagen så skulle hon eller han få för sig att rymma så kommer de inte så långt.

De gick super hon kom och nosade på oss men gjorde inte så mkt mer. Kalasbra tyckte både ja och tessan. för då kommer juh denna punkten att funka i vart fall.

Idag när ja va i stallet så va de lite ensamträning som gällde igen. Enda skillnaden idag va att jag var själv. Men ja hade gett mig fan på att de ksulle gå!

De börja dock sämst! Knas ville INTE bli fångad. Tror att mamma hade gett honom en stöt sist hon va i stalet och han kopplade nog det.Så de va bara att hämta lite mat och en hink och locka. Så gick de allt bra. VA inga problem att ta ut han ut hagen och han blev la liiiiiite tillbaka när vi svängde in bakom stalltet men inget märkvärdigt. Han pejla läget vart hon va så va de bra sedan.

Tog in han i boxxen och han fick av sig täcket och så fick han även lite mat att mumsa på. Tog och borstade liten stund kliade på diverse ställen och sedan så fick han de nya täcket på sig. Satt som ett smäck! enda nackdelen är att de är 10 cm för kort i halsen... men ja får la spraya halsen lite noggranare helt enkelt.

Han tittade några gånger mot fönstret och pejla vart fästmön var men hon va lugn och tog ngn repa längs vägen men ananrs va de hellt coollungt. Så de belönades och när han va "lojast" så traskade vi ut igen. Inga problem alls att ta in han i hagen idage heller.

på ngt sätt så är han smart eller klok. Han lär sig oftast på första gången och sedan så kan man köra. Det va samma sak när vi kom till första stallet. Först gg i boxen va han nervig men sedan va de solo att gå in. Väntar man bara de där 10 min så brukar de gå skibra nästa gg. Hoppas att detta gäller allt!

Ska försöka börja spola bena på honom ngn dag med. Ska vi se hur på tårna han blir av de...


Tuuuuuuuuuuut! (fara över signal)

Ja som jag skrev i går så trodde ja knas hade fått exem eller nässelutslag. Inget av de va vidare roligt men får ja välja så tar ja nässelutslag.

Åkte till han efter jobbet tillsammans med tessan då vi skulle "frumma" lite och dra n extra tråd. Jag skulle även klä på han en pjamas och han skulle få bli omvisiterad. JAg va juh även rätt så orolig över han "köttsår" som både tess och pappa sett.

Kom ut till en mkt glad skit som inte alls hade ett stort sår eller a sårområdet va stort ca 15x10cm på hölsen mot bringan men de va lite upskaft/bortskavd päls och såg ut lite som ett lättare brännmärke. Typ så som man kunde få när man va liten och kastade sig på en madrass på idrotten. Eftersom de även fått gå ute en studn så hade de luftats fint och torkat upp bra.

Knottrorna da? Jo alla på vänster ganach och hals va borta han hade någa få precis under ganachen men dem va "nya" så de kan hända att han pulat i sig ngt nu nyligen. Såg även idag att han fått några små bublor på höger ganach som inte va där i går så ja han sätter i sig saker som han inte ska äta! får gå och inspektera hagen lite tror ja...

Mina oroligheter har med andra ord lugnatsig och de va nässelutslag så nu kan ja andas ut! Fick köpt ett sådan där täcke som ja skrev om i går och ja jag kan säga att han är nog rätt nöjd nu när han har de på sig. Errols funkade fin fint men de va lite långt så de hängde en del på rompen. Bra att ha om de andra ska tvättas eller om de råkar gå sönder.

Min fina lilla pjamashäst. De va lika varmt idag men inte gassaned som och mkt mer vind så idag fick de allt stå kvar ute. Den andr ponnin är inte lika besvärad och känslig för flugdj*na som Knas är utan klarar sig med en huva och lite svansvift.

Bilder på knas i pjamas kommer i kväll =)

Jävkligt glad häst =)

Copy Cat Hööks

JA du hööks hur tänkte ni nu?! Vore de inte bra om ni NÅGON gång kom med egna idéer!
just snyggt!

Ja då fick man ett samtal först från pappa

- ja skulle bara öppna dörren lite å då kliad wille sig så de börja blöda! Gah

Sedan ett samtal från tessan

- du wille har kliat upp två stora sår på halsen...

JAAAAA va kul det är att ha en överkänslig ponni! Han har troligen pulat i sig ngt i hagen så han har även fått i sig ngt som han inte borde ha smakat på. Jag tror (läs hoppaspå) att det är nässelutslag men tessans mamma trodde de va exem. Då blir de inte görskoj för mig men men.

Ska vart fall köpa de där bug buster täcket i morgon och så får ja la slå en pling till vet och säga vad h*n tror. Kom även på att ja måste ringa hovis och säga vart ja står =).

Pappa va även och bytte lås på dörren och la sedan nyckeln på vårat ställe men han va inte tillräkligt noga med att placeraden bra så Willes hagkompis hade fått nys om den och pullat fram den och BITIT AV DEN! så nu har vi ingen nyckel så de första ja frå gör ai morgon efter ja bytt däck är att göra en ny nyckel... INTE OKEJ!


ny v.26v 26
Måndag -
Vila
Tisdag - Vila
Onsdag - Vila
Torsdag - Promenad bort till padocken, ev springalite lös - filmar självkalrt.
Fredag - Vila - hovslagaren kommer ut för en värkning
Lördag - Longera med sadel och nedsläppta stigbyglar och förhoppningsvis även hänga lite
Söndag- Börja med att longera, efter de så sitter vi upp och går några varv ( om ja har medhjälpare. annars flyttas de till torsdag)Amigo bug buster

Ja så hette täcket som ja skrev om googlade lite och hittade det. och såhär går produktionformationen om den. Tror de blir ett ¨ådant här täcke till knas!

Mjukt flugtäcke med inbyggt flugmedel: Permethrin, gjort på ett ämne från speciella sorter av krysantemum. Täcket är bevisat att repellera loppor, flugor, fästingar och mygg. Flugmedlet håller i 25 tvättar, är lukt- och färglöst.
Täcket är gjort av tätstickad polyester. Avtagbar hals medföljer. Täcket är extra djupt och har ett stort svansskydd för maximal täckning.


 


Mjo ett sådant här får de allt bli till knas... Så kanske han slipper bli sönderbiten när de e som varmast!


Ailien häst!

När ja kom bort till kräket förut så beslöt jag mig som sakt för att ta in de båda små djuren som  sprang lite för att förska komma undan de små äcklena! Fixade lite hö i boxen och massa vatten.

Knas hade inte lika svullna ögon idag vilket känndes bra han va dock rätt så svettig så han va ganska så nöjd över att få komma in i de svala. Satte på han flyen som mamma hade sytt in till hans lilla minihöve och de såg rätt så skönt ut för honom. Dock så är han rätt så kliig och kliar sig mot ALLT han hittar. Fick även sprutat honom och de va nog lite skönt att få ngt svalt på kroppen med.

Hämtade även ett flugtäcke som ja fick ärva av maria förra året så tessan ska lägga på de när hon släpper ut de små kräken sedan. Vi får se om de passar han är juh bara 140 i ryggen och täcke är för errol som va i storlek 165! Men de får duga sålänge. TAnken är att ja ska införskaffa ett sådan där bra och svindyrt täcke som tydligen ska va askalasbra. Tro de är amigo som gör dem och de är presbrutade med medel som håller i 25 tvättar. Tumme upp för sådana idéer!


ja juste

Igår så va vi en stund och hängde nere på sunt, Tyvärr så hade ja sådan fruktansvärd huvudvärk så ja de förstörde en hel del! ME jag va ändå rätt så glad efterssom jag va ledig och solen lös för fulla muggar!

Tessan va hos ponnin på kvällen och de va en härsans massa knott och äckliga flygande små saker så hästarna hade vart lite stolliga. Wille har även lite överkänsliga ögon mot de små skitsakerna så han hade tyligen vart väldigt svullen. Men detta är förhoppningsvis återgärdat då mamma har fixat flyen till honom!

Som ja sa så har veckansschema blivit lite ändringar i. Prio ett nu har varit att fixa lite i hagarna och vänja in på ny plats. De har gått kalas men hagarna är fortfarand einte helt klara. Jag ska dit ikväll och klippa runt stängslet med pappas "frumfrum" som tessan kallar den så elen inte störs så ska hon släppa dem i den "nya" delen till eftermiddagen. En till extratråd skall även dras så de små liven inte får för sig att gå på äventyr.

Jag har ävn  hunnit gå till "min kära bonde" och hyra padocken så anringen blir de en promenad ivkäll med han eller en i morgon fm. Jag jobbar så dumma tider nu så ja hinner inte med så mkt mitt på dagen.


Mobilinlägg - mitt veckoschema har blivit ...

img_1022 (MMS)

Mobilinlägg - mitt veckoschema har blivit ändrat men de skriver ja mer om i kväll och idag kommer uppdateringen säte än sämst! MEN jag vill veta vad ni vill att ska skriva om. Se u


Mobilinlägg - drickan är satt på kylning o...

img_1021 (MMS)

Mobilinlägg - drickan är satt på kylning och nu bär de av och trimma hagen! Hoppas jag blir klar med en idag.


Korkade misstag vi alla gjort

SEdan finns denna underbar tråd med "Korkade misstag vi alla gjort" Det finns ingen som ja garvar åt när ja läser här. Min personliga favvorit och några till kommer därför här. Finns de några saker som ni har gjort?

#15år: Rider mammas unghäst. I stilla skritt i skogen lägger jag av en brakskit som ekar mot sadeln och skrämmer unghästen till den milda grad att hon skenar 3kilometer..gissa att jag aldrig fiser på hästryggen igen...


#När jag var 8 så var jag på cirkus och var självklart fascinerad av hästarna som gjorde diverse olika konster. Bla att de klev upp och bugade på manege kanten eller vad man ska säga... jag iakttog noga hur "tränaren" gjorde. I pausen så var det barnridning på dessa hästar och jag ville självklart rida. Gjorde då som tränaren och självklart bugade hästen som den var tränad. Jag fick applåder av den kvarsittande publiken men tränaren blev rasande och kom fram och kallade mig för snorunge varav jag började grina och hästen satt helt sonika ned hoven igen på tränarens fot som låg så lämpligt till. Jag och min familj blev "utkastade" men ack så roligt man kan ha åt det idag. Gubbj*vel...

#För några år sedan var jag ute och red på dåvarande medryttarhästen, ett stort islandssto.
Hur som. Vi skrittade en stig som vi ridit många gånger men efter ett blåsväder låg det lite nedfallna träd och sådär överallt. Inga större problem utan bara att kliva över.. tills vi kom fram till ett riktigt stort nedfallet träd. Det var alltså en onödigt stor stock som dessutom inte låg direkt på marken utan som hängde mellan vägens två sidor, i höjd med min mage.
Jag kände mig optimistisk och manade på hästen in under stocken. Och av någon anledning glömde jag att jag skulle komma under också för att det skulle bli riktigt bra. Men det glömde jag alltså och kände mig rätt nöjd när jag såg att hästen kom under med halsen.
Helt plötsligt kom jag på att jag kanske borde ha böjt mig framåt men då var det för sent. Jag pressades istället bakåt och liksom hyvlades av trädstammen.. Jag ramlade inte av men hela överkroppen skrapades upp och jag låg raklång över baken på hästen. Lite tur hade man ändå. Och hästen lunkade snällt på framåt.

#Tänkte att det var mysigt att borsta hästen ute. Binder fast hästen i en liten träbänk(som inte satt fast i marken). Hästen går omkring lite, bänken rör på sig...hästen blir rädd, kastar sig bakåt...bänken anfaller. Hästen skenar...bänken följer med. Slutade dock lyckligt efter en språngmarsch efter häst+bänk. Lyckades kasta mig efter bänken och få stopp.... Kan tilläggas att hästen var såld och skulle åka till nya ägaren dagen efter, haha!

#Har en gullig historia; var ute och red min nyss inridna arab. Det var vår och solen skiner och allt var jättehärligt. Jag satt på långa tyglar och skrittade när vi kliver ur skuggan in i solen. Hästen ser sin egen skugga,blir så rädd att han hoppar till,vilket leder till att han släpper en fjärt som verkligen skrämmer honom och han måste skena hem...
Nu är han känd i byn som hästen som är rädd för sin egen skugga och fjärt
Pinsamheter på tävling?

Finns en tråd på buke som ja bara älskar! brukar läsa den med jämna mellanrum men tänkte att ja skulle dlea med mig med lite roliga saker!

#Min häst skummar rejält i truten när jag rider, och den här tävlingen blåste det supermkt. Så precis när jag rider förbi domarbilen så blåser det iväg en skumslemhög från hästens mun och landar precis på framrutan på bilen, dom körde igång vindrutetorkaren och det blev en fin smet över rutan

#På en av mina första tävlingar startade jag först, utomhus. När jag höll på och red fram på utsidan av banan ser jag att domare K kommer farande i sin bil, lite sent ute kunde jag nog tycka. När jag kom nästa varv tyckte jag att bilen var bra lik min bil, jodå, den hade till och med samma registreringsskylt. Det var min bil!!!!!!

Min dåvarande sambo skulle vara gullig och komma och titta. Han hade aldrig varit på någon dressyrtävling, så han trodde att det var drive in-parkering!

#Jag red en ganska stor tävling med en tre domare och mycket folk på läktaren. Knäpptyst i ridhuset (ingen musik alls). Jag rider in, gör halt och fortsätter genom första hörnpasseringen. Då börjar min mobil i ringa. Full volym från ridbyxefickan skrålar "The good, the bad and the ugly"-ledmotivet. Vad gör man? Jag red och det fnissades på läktaren. Så slutar det efter mååånga signaler, är tyst en liten stund... och börjar igen! Oj, vad det skrattades!
Nästan hela programmet reds med mobilen ringande. Knallröd i ansiktet, och till och med domarna skrattade gott när jag hälsade...

#
Red en ridskoleponny som verkligen KAN gå riktigt bra, men han är inte helt lätt. Jag hade dock gott mod eftersom det hade gått bra på träningarna och det kändes riktigt bra på framridningen. Rider in och känner hur hästen dör. Lyckas kravla oss igenom halva programmet (tänk ponnyskänklar big time) men när vi kommer till första galoppen saktar hästf*n av! Efter SEX VARV på stora mittvolten får jag igång en extremt slö galopp. Rider resten av programmet högröd i ansiktet och riktigt förbannad. det var minst sagt pinsamt och min tränare skrattade så hon grät när jag kom ut från banan...

För en jäkla massa år sedan hade jag min första häst uppstallad på GFRK och av någon idiotisk anledning anmälde jag mig till en LB på regional nivå uppe på Tippen.

Tävlingsdagen började med att jag cyklade ut till stallet innan solen gått upp, för att göra i ordning hästen. Inser att jag glömt kavajen hemma så ringer hem och ber mamma ta med den. Hon ska ju komma med en kompis som sjussar. Tiden går, dags att ta sig till Tippen och rida fram. Mamma har inte dykt upp vid stallet som utlovats.

Väl framme på Tippen får jag veta att hon varit där och de skickat henne till stallet. Jag vänder och rider dit för att då få veta att i stallet har de skickat henne till tippen, rider tillbaka för att återigen bli skickad till stallet och halvvägs dit ser jag bilen på vägen och nu är den på väg mot tippen igen så jag vänder runt hästen och tokgallopperar tillbaka till tävlingsplatsen. Min start tid är i antågande så håller precis på att dra på mig jackan när mitt startnummer ropas upp.

In på banan (den innanför galoppslingan), rider runt på en tävlingsveteran tillika läromästare som nu struttar runt som en fasantupp med nackspärr. Får startsignal och börjar rida programmet. Kommer igenom kortsidan vid A i vänstervarv och ska in på en diagonal (har ett minne av att det var en skänkelvikning i det programmet då) och ser min kära moder komma vickande i sin tighta kjol, knähöga klackstövlar och pälsjacka mot dressyrstaketet. Svänger upp på diagonalen och hinner precis uppfatta hur mamma tar sig ÖVER dressyrstaketet och börjar följa mig längs diagonalen käckt hojtades "Gumman, du har inte ätit något. Jag har lite mat åt dig här. Stanna och ät lite". I den ena uppsträckta handen har hon en varmkorv i bröd. I den andra håller hon en Pucko.

Jag väser förtvivlat "försvinn" mellan tänderna. Domare och sekreterare står upp och vinkar åt mamma att hon skall avlägsna sig. Mammas kompis (icke hästvan) står utanför banan och vevar att hon skall komma. Slutligen hörs det i högtalarsystemet "Vill damen i kjol och pälsjacka vara vänlig att avlägsna sig från dressyrbanan. Tävlingsridning pågår!" Mamma fryser, stirrar på alla som förtvivlat försöker hålla sig för skratt och vickar i högsta fart bort mot staketet, knixar sig över och bort till sin kompis som håller på och dör i skrattkramper.

Hästen var en f.d. hopphäst som älskade att hoppa. Två språng ingick ju då på utomhustävling. Hästen får syn på hindren när vi kommer ut från banan och jag hinner inte korta upp lädren innan hon sätter av. Bara att hålla sig i för kung och fosterland.

#En kompis som brukade lyckas väldigt bra på tävlingar med sitt lilla duktiga sto.
Hon red upp på meddelinjen gör halt och hälsar.Då ställer stoet ut bakbenen och börjar kissa och vi på läktaren skrattar.
Hon fortsätter kissa i 2 minuter.
Ryttaren har is i magen och väntar och väntar.
Hon placerade sig i klassen!
Alla ryttare som red efter henne hade vissa problem rida förbi kisspölen som hästarna kände lukten av.

HAHAHA alltid lika roligt att läsa
V.26


v 26
Måndag -
longera med sadel och nedsläppta stigbyglar och förhoppningsvis även hänga lite på han. Går de bra så sitter ja upp  och går något varv.
Tisdag - Vila
Onsdag - Börja med att longera, efter de så sitter vi upp och går några varv ( om ja har medhjälpare. annars flyttas de till torsdag)
Torsdag - vila
Fredag - vila - hovslagaren kommer ut för en värkning
Lördag - Sitter upp och rider lite. Testa gas och broms ev lite trav på lina
Söndag- Vila


Äntligen...

Änstligen har de kommit mantråd! Såg att hööks hade fått in den så i morgon blir det att införtskaffa sig lite tråd för här ska de knoppas! Eller a ja ska försöka lära mig att sy knoppar. Hittade juh en beskrivning på hur man gjorde detta och dela med mig för några inlägg sedan så de blir till att ta fram dem och läsa på!

Vi får se vilken häst som blir mitt nästa offer men ja någon blir de nog ska vi nog kunna hitta =)


Bara 15 kr =)


Stolt ägare!

JAg kan inte slutat förundras över att min fina 3 åriga tok faktist inte bryr sig ett skvatt när jag sprayar honom! Första och andra gången som ja gjorde de så tyckte han allt att de va lite obehagligt när de ramlade ner något på rumpen men sedan så sket han i att ja gjorde ngt över huvud taget.

IDag kan han stå lös i boxen medans jag sprutar honom och han flyttar inte på sig eller liknande. Kan ta hela kroppen förutom ansiktet och öronen. Dem är han lite småkänslig runt.

Aliss gillade inte ljudet så hon brukade flytta på sig men dummade sig inte mer än så och benny va mer eller mindre livrädd för ljudet. Han äntrade runt och tyckjte inte alls de va skoj när ja bara visade min lilla blå flaska som ja hade då till pälsglansen.

Är era hästar rädd för sprayljudet?


Byta nos...

Jag har ju mitt träns med de rundsydda dock är ja inte jätte nöjd över hur själva remontremmen ser ut (den precis över nsan) undra om det är bökigt och svårt och byta från någon annan remont som har nsyggare del? I teorin så borde juh faktist en skomakare kunna göra de eftersom det bara är några sömmar att sprätta och sy. Är de någon av er som har gjort detta innan?

Och min andra fråga blir då vad är en snygg remont? Har juh alltid velat ha en i lackat läder men de har ja inte sett - eftersom ja behvöer en "klar" så kan just denna punkten bli svå...


Min

 

 


Allmänträning

Ja idag så tog ja her tok och vi gick en liten promenad. Trodde faktist inte att de skulle gå så bra som de gjorde utan hade laddad med gooood tid och lång alina, vantar och bra skor då ja trodde han dels skulle tvärnita och studsa och ha sig.

Hör och häpna han gick som en klocka. Sjävlkart så va han liiiiiite på tårna men inte alls mkt och vi traskade på i ett friskt tempo så bjudningen va de inget fel på. Vi mötte även tre bilar och de va inga problem alls. SKÖNT!

Han fick stå i en ny box en stud och va helt coollugn. Stod även och "ensamtränade" lite. Underticen som ja donade lite i stallet så fick han stå ensam i en sjukhage - så jag såg han. och de gick galant! Min fine har bara briljerat idag vilket känns skönt!

Han fick även provat Bennys gammla grimma som är brun. Tyckte den va superfin på han så den får de bli hädanefter!
Ensam - men inte övergivenUppstäld å snygg!


Lite ensamhäst träning! Sköter sig exempla...

img_1016 (MMS)

Lite ensamhäst träning! Sköter sig exemplariskt inte ett dugg orolig :)


Abstinens

Ja de ska bli så himla skoj att kommaigång när maggan kommer. De kommer bli hårdträning för min del och sjävälkart en del uteritter med men främst egen träning. Längtar faktist tills dess att ja får sätta igång rejält med henne. Kommer hämta hem henne någon gång i början av juli och så får vi se vad vi hittar på efter de. Ska kika på om de finns några tävlingar som vi kan starta för skoj skull eller om de finns några tränigar som vi kan göra...

Har sådan fruktansvär ridabsinens att de finns inte! Ska självkart bli skoj att sitta upp och börja rida på Wille med men där handlar de juh främst om att "åka häst" och bara vänja han sakta men säkert. Kommer även bli en hel del uteritter med maggan i släptåget så de ska nog gå det med. Undrar bara hur de kommer att gå när maggan är så rädd för borar och saker på marken. Vill inte att Wille ska flamsa sig över sådant.  MEn annars är hon en klippa i skogen.

Så fort ja fått hoppat upp på wille och vi har kört lite och han börjar lite mer på mig så ska vi även börja last träna.

Gud vilken ridabstinens jag fick! På måndag (eller kasnke i morogn) så blir de till att hänga på han med och se hur han reagerar på de. Tror just de momentet inte skall vara några problem faktist.

I morogn blir det även hagbyte och han ska få stå med en annan unghäst. Den kommer dock inte fören några timmar senare så de blir att öva på att stå ensam i hagen med. Ska bli interesant att se vad han tycker om att gå utanför stallområdet och helt nya platser för honom. Sp'ännande!


Matcha

Jag är lite av en matchningsnörd och gillar när färger stämmer överens på både mig och hästen. Förr var ja lite mer extrem och körde på gult och lime och ja gud vet vad. Dock ej rosa! blir tokig på den färgen men visst finns de dem eqipagen som bär upp de. Här är några som bär upp sina färger.


Blir nog en turkos outfitt för mig och W

Rött - har inget av de kvar dockVitt

Marinblått

Brunt - lite olika nyanser dock

Grått - ja de har ni redan sett

GRönt - har ingte kvar ngåto av detta

Reflex - haha ja matchat i vart fall


Bilderna

Här kommer några av de bilerna som jag skulle haft till mitt träningsinlägg. Det är bara stående bilder men bilder. Här får ni även se tränset som ja gillar så. Har dock insett att ja måste sänka ner nosdelen lite då ja tkr att ringarna på den hamnar lite högt upp och trycker lite mkt på bettet när man spänner åt.

Måste bara säga att ja gillar dehär tränset så otroligt mkt! mjukt och fint! och bara 10 kr!
några förslag

VA ju självklart tvungen att titta på vad som fanns för utbud. Kom dock på att de ena schokemöhler schabraket som ja gillar (De gråa med orange kant) har dem slutat att tillverka =(. Få se om ja hittar denna kombon nere på falsterbo =)
lite ljusare gillade detta!


Matchning - Grått

Ja asså jag har alltid gillat färgen grå. Lite omedvetet tror jag nog eftersom ja bara har en uppsättning av de och det är faktist ett par skitbilliga lindor (49:-) och ett ullaredschabrak. Trots de så har ja nog konstaterat att de är nog den färgen ja gillar bäst. Jo visst har ja ganska mkt i mörkblått och brunt med men på något sätt så tror ja nog att går är min färg till häst.

Aliss va juh snygg i de men Benny hade nog inte vart ngt vidare het och Wille mja jo han är bra mörk i sin färg så tror nog de kan gå hem. Så de som blir att införskaffa på Falsterbo i hästväg är Schokemöhlers gråa lindor och antingen deras schabrak med eller ett mias i samma nyans som lindorna. Det tror jag nog blir min "vill-ha-med-hem".


Ja å alissen i grått

De här är ju äckligt snyggt!


Drömtränset!

Ja som ni vet så suktar jag efter ett rundsytt OS träns. Men nu har ja hittat något som ja gillar ännu mer! Eftersom priset på de båda tränsen skiljer kasnke en 500 så börjar jag fundera på att om man nu skall köpa varför inte införskaffa sig ett från Mia Sunnman.

Hon syr alla sina träns/läderprodukter för han och man kan få exakt de storlekar och färger som man behagar.

Jag har även funderat på att ev bara köpa en nosgrimma från henne. Hon har en modell som ja gillar otroligt mkt och det är en som heter droppformad.

Men ja måste säga trots snygg kvalite och ja måttbeställt så blir de saftiga priser. Så om några år då ja förhoppningsvis tävlar högre än LB så ska ja kankse infröskaffa mig ett finfint träns...


ett träns med platta remmar och droppformad nos.

Bättre närbild på bara nosdelen


Dagens TräningTorsdag
Ja idag så var de premiär igen. Vi skulle ha sadel med nedfälda stigbyglar. Tänkte att ja skulle ta min sadel men icke! Sadelgjorden va 15 cm för kort så nu blir de till att införskaffa en 130 eller 140 gjord till min tjockis! Tog den sadeln vi hade förra gången och slängde på et par gjordar.

Började med att bara longera något varv med dem uppe för att se så att vi fortfarande har fattat vad som ska göras och de gick galant. Beslöt sedan för att slänga ner dem och han sprang så himla bra! Bytte varv och samma sak där men eftersom ja lyckades på något vänster trasla in mig i lina och spö så stannade han. Hellt och hållet mitt fel.

Det va inga problem att börja om och fortsatte longera. JAg kunde även  trycka på han lite i ena varvet så att han sprangpå i ett lite högre tempo utan att äntra iväg eller hitta på något annat.

Avlutade passet efter kanske 10 min eftersom ja tyckte de hade gått så strålande bra och han hade inte dummat sig. Vi aslutade det hela med att ta en lite längre promenad bakom ridhuset. Han va lite "frustig" men inte dum eller studsig. När vi vände så va han cool lugn och ja undra vad de va för häst ja höll i. Så detta ska nog även arta sig.

Jag tog faktist några bilder men efterosm ja inte fick med mig saldden så kan ja inte lägga över de på datorn så dem får ni i morgon.

Mobilinlägg - glad midsdommar på er! Bättr...

img_1014 (MMS)

Mobilinlägg - glad midsdommar på er! Bättre uppdatering i kväll


Mibilinlägg - har precis kommit från stall...

img_1011 (MMS)

Mibilinlägg - har precis kommit från stallet. Prins fick ha sadel idag med och lite annat nytt men skriver om de när jag hittat mitt internett. Kvällen spenderas hos Maggan o rådas för att sedan avsluta natten på jobbet. Är inne i en nattsnurra nu så de blir inte så roligt här på bloggen :(


tradera...

Ja denna kära site som ja satt som klistrad vid för något år sedan. Köpte saker på löpande band och la ut saker på löpande band. Men så kom en period där hästsakerna blev "tåkiga" och de va svårt att göra riktigt bra fynd. Jag slutade även att lägga ut saker eftersom de höjde priserna rejält. Tråkigt när dem inser att de kan göra några kronor mer så höjder dem så man får betala mkt mer än vad det är värt många gånger.

VA och tittade häromdagen och mja jag vill nog sägga att utbuden fortfarande är lite småtråkiga men att de där stora fynden som man gjorde för några år sedan de ser man sällan idag. synd! Kinglsandsakerna är kanske max 200 kr billigare och andra märkesutrustning lika så.

Jag kollar mest bara hästprylarna idag men vem vet, kanske får förmig att köpa en brudklänning eller något.


Veterinärbesök

Ja som ni såg så var veterinären ute till W. Vi skulle göra en grundvaccination samt börja på en ny stelkramp eftersom den förra inte va komplett. Vet skulle även titta på den lilla inken och ja fick också avmaskningsmedel utskrivet.

Han skötte sig exemplariskt när vet skulle sticka han och han rörde inte en min. Stor skillnad på honom och Aliss som mer eller mindre bara behövde se en spruta så svimmade hon. Lilltjejen...

Vet tyckte inte att inken va något stor och att vi kunde avvakta. I bästa fall så kommer den att försvinna om den va av den "braiga" sorten som vissa unghästar kan få som är väldigt lika vårtviruset. Jag skulle vartfall ta kontakt med dem i slutet av sommaren/hösten för att se vad som hänt med den och vad vi ska göra om den vuxit.

DEt får vi dock inte hoppas på utan att den förblir liten och tillslut försvinner. För de där medlet som man skule kladda på va SVINDYRT 1241 kr för en liten burk!

Jag borstade på grabben och sedan fick han gå ut till sina kompisar. Han ha blivit mkt lugnare att ha själv i stallet och gör inget väsen över sig alls. Dock kan han bli lite sur om han står uppbunden och man inte ägnar någon tanke till honom. De resluterar i att han viftar med frambena som en fjolla.


Mobilinlägg - äntligen har även favvotidni...

img_1006 (MMS)

Mobilinlägg - äntligen har även favvotidningen kommit till mig :) ska bli kul att läsa i natt :)


Mobilinlägg - ja då va vet ute...

img_1005 (MMS)

Mobilinlägg - ja då va vet ute...


To die fore.

Gud hittade ett så himla fint schabrak från scapa som ja tror herr knas kommer passa aldeles ypperligt i. Ska bara se om de finns att beställa. MEn tyckte de va mkt fint och tror allt att de kommer finnas i min samling.Hittade även denna fiffiga lösning till benlindor men vet inte om ja skulle ha så mkt användning av den dock.


Dagens skörd

Begavi mig ut i hagen idag med kameran i högsta hugg och detta var de jag fick med mig hem.


Snyggingn själv - haha

hahah
Några vanliga och några lite mer ovanliga vinklar =)


Dagens Träning

 


Onsdag
Idag så började jag med att lägga på sadel. Gick Galant! Han fick stå med den en stund medans ja leta efter en sadelgjord. Den ja hade tagit fram var för liten. Det hela sluta med att ja fick byta sadel med eftersom den andra hade längre stroppar. Så de blev lite sadelbyte och annat rajtantajtan. Knas skötte sig exemplariskt!

Jag tog även på ett annat remontträns (de rundsydda) tillsammans med ett novabett. Tyckte att han blev mkt bättrre och positivare av att ha de i munnen så de blir nova nuframöver.

Vi började med att gå något varv i ridhuset och han gick bra och avslappnat. Vi började med att han bara fick skritta runt mig och de gick över förväntan bra. Han föll sedan in i trav när ja bad han om de och de gick såpas bra att ja glömde av mig helt och bara stod där. Så bytte vi varv och de va lite klurigare. Jag ändrade om lite med linan och spände genom inre bettringen - över öronen - ner till yttre ringen. OCh vilken förändring det blev direkt på han! Självkalrt va de inte klockrent utan han stannade tre gånger för mig i traven men så va ja lite småslarvig med och va inte på han när ja viste att där kan han stanna.

Somvanligt så avslutade jag när de gick som bäst och hade en mkt nöjd ponni med mig ut. Vi gick även en liten sväng upp för vägen och bort ner för ridhuset. Han gick på tårna men lugnadesig somvanlig efter ca 10 min.

Mkt nöjd över dagens pass!

 


Mobilinlägg - mitt nygammla träns. Ett gaa...

img_0992 (MMS)

Mobilinlägg - mitt nygammla träns. Ett gaammalt träns där lädret mer eller mindre blivit stenhårt har fått ligga i en påse med eko olja i snart en månad. Gjorde ett tappert försök i att rädda mitt fynd (som ja köpte för en 10, inte nosen dock) måste säga att jag blev mkt nöjd över resultatet. Ett mjukt fint träns lite oljigt men perfekt! Nu måste ja bara byta bandbandet då de va i minsta laget...


Nedräkningen

i går när ja satt på vägen ner till skåne, samma väg som till falsterbo, så kliade det i heeeela kroppen! Jag är så sjukt peppe inför resan ner och jag längtar så sjukt mkt! De är ca 2 veckor kvar och tiden går rätt fort nu de sista. Eftersom ja ska jobba så kommer de lfyta på lite sabbare med.

Min fina maria kommer även komma hem och om hon kan, har tid och lust ska hon även få vara barnvakt. För som ni alla vet så är maria världens bästa sådan =)

Satt och kikade lite på vårat boende som Anna har bokat. Det blir på Radisson Blue Hotel i malmö.

Eftersom vi åker snortidigt på fredag morgon så kommer vi att åka raka vägen ner till falsterbo direkt. Det öppnar 0900 och såhär ser programet ut på fredag den 8. 

 
Stora Hopparenan
09:00 - Mercedes-Benz Trophy, 2:a kval till Derby
12:00 - Folksam Scandinavian Open final, 5-åringar
14:05-14:20 - Engelholm Marching band
14:23 - Nationalsång
14:30 - FEI Nations Cup™ omg. 1
16:30 - FEI Nations Cup™ omg. 2
18:00 - 7-års championat, 2:a kval

Dressyr Arenan
10:00 - EMV Steinless CDI3* Grand Prix
13:00 - Gina Tricot Future Elite, unga ryttare, omg. 1
15:00 - Nürnberger Versicherungsgruppe Grand Prix
presented by Axel Johnson Group

De fetmarkerade är de ja helst ser!


Bilder på herr Knas

Mja hade lite tråkigt i går kväll så när ja ävndå var iväg och tanka så svänge ja förbi herr knas och knäppte några bilde ri kvällssolen här kommer dem =)Säg gärna till vad ni vill se mer av i bloggen...


Slutresultat

Ja jag skrev juh i går att jag skulle polera mina bett och ja jag tänkte jämför lite. Eftersom det var första gången som ja polerade med någon medel så ville jag självklart delamed mig av min erfarenhet. Medlet bitt polish har ja köpt på hööks och ska kunna användas på både mässing och metal.

Jag hade både och att polera men vill nu i efterhanpåstå att nja varmt vatten och en handduk de är nog bäst på vanlig stål och med svag övertygelse så kan ja använda de på mässing. Dock tog de massa tid att polera upp de och ja jag måste medge att jag gav upp lite. Kunde säkert få de mer skinande än vad de blev men ville inte putsa ihjäl mig.

Har inte putsat på mittendelen och en bit på den delen som är i munnen av den simpla anledningen att de syns inte och onödigt med konstig smak i munnen.


alla innnan

Skillnad

"klar"


bra artikel!

Tänkte som vanligt delamed mig av en arilke som ja läste häromdagen och som har med framridnig att göra! Här kommer den

Ha en framridningsrutin
När du sitter upp och rider ut på framridningsbanan är det viktigt att ha ett färdigt upplägg klart i huvudet. Det är lätt att stirra sig blind på de andra ekipagen och bli distraherad. 
- Ta på dig den fiktiva praolappen, den som säger att "jag är bara här för att träna". Det är inte världsmästerskapen och du behöver inte spänna bågen hårdast av alla. Har du tränat på ditt program känner du dig också säker när presentationen ska göras. Du ska visa domaren hur långt just du och din häst har kommit, fokusera på det, tipsar Catrin.
För henne kommer samma tänk tillbaka gång på gång.
- På framridningen gäller det att göra det som både ryttare och häst känner sig säkra med. Allt beror på vilken utbildningsnivå ekipaget befinner sig på. Du ska värma upp för att kunna utföra presentationen av dig och hästen på bästa sätt, säger hon. Tänk att "här kommer jag", var stolt och be inte om ursäkt för dig själv eller för din häst.
På framridningen ska du göra bombsäkra övningar som du och hästen känner väl igen och som du vet fungerar. Att börja traggla med den där galoppfattningen i det högra varvet, som inte riktigt har fungerat tidigare, är inte ett alternativ. 
- Kör inte fast i problem, tänk positivt! Du ska behålla lugnet och din plan. Arbeta metodiskt och hitta en avspändhet i din position på hästryggen, säger Catrin.
Det viktigaste att sträva efter på framridningen är att få hästen lösgjord i kroppen och avspänd i ryggen. För att komma dit måste du veta hur just din häst ska ridas. Det här har ni förhoppningsvis tränat på hemma i oändligt många timmar, därför blir det inga tveksamheter på tävlingsplatsen. Träningen hemma, framridningen och presentationen ska flätas samman.
  
Utnyttja tiden fram till start
Så har det då blivit din tur att äntra banan. Innan du får startsignal kan du göra på lite olika sätt, beroende på vad du och din häst behöver.
- Går det att rida runt banan startar du utifrån. Går det inte att rida runt banan ska starten ske inifrån, och då får du också nyttja banan som framridning tills startsignal givits. Låt dock inte hästen bli ofokuserad, utan behåll din plan hela vägen. Du har bestämt innan om du ska galoppera runt, trava eller skritta, göra ökningar eller utföra någon rörelse.
När startsignalen ljuder har du och hästen förhoppningsvis hittat ett läge där ni känner er avspända och kan komma till ridning. Du har 45 sekunder på dig att starta. Ta vara på den tid du har innan start.
- Du har bestämt på förhand ifrån vilket håll du ska rida upp. Det har du övat på hemma så att du är stensäker på att det fungerar. Träna även med startsignal, så att du vet hur mycket du hinner förbereda dig innan det är dags att påbörja uppridningen, säger Catrin och fortsätter:
- Ändra INGENTING när du rider upp på medellinjen, starten ska vara en fortsättning på framridningen. Hästen ska inte bli överrumplad av att ni börjar rida upp ett program. Behåll ditt utgångsläge och rid som vanligt, precis som du har tränat på så många gånger tidigare. Och om något går fel under presentationens gång - släpp det direkt. Släng det i papperskorgen och fokusera på uppgiften i nuet. Feedbacken får du ta när ni är klara.

Papparatzi...

Eftersom de ska vara halvmulet i morgon så hade ja tänkt att jag skulle ta med mig kameran till stallet. Tänkte fota grabben i hagen lite och vem vet kanske även kan få tagit några bilder på han med träns. Är otroligt sugen på att göra de nu men inser att innnan ja har pallrat mig ut till stallet igen och med kameran i högsta hugg så har den lilla solen som vart framme gömt sig och kvällen har ankommit så nja jag får helt enkelt vänta tills i morogn.

Är någon sugen på lite bilder?


Äventyr

IDag så har ja vart iväg på ytterligare lite äventyr. Kan tyvärr inte berätta VAD jag har gjort eller med VEM ja har haft med mig men ja loooovar att så fort jag fått klartecken så kommer jag att berätta allt!

KAn säga så mkt som att ja har vart nere i skåne trakterna IGEN och konstaterade att jag kommer åka ner dit en gång i veckan i en månad troligtvis/förhoppningsvis.

Ja skåne betyder ju långa resvägar så ja har suttit, eller a kört en bil hela dagen idag och inte gjort så mkt mer. Fick ringt vet i morse och dem ska komma i morgon eller på torsdag och vaccinera och även titta på ettlitet sår. Att få tag på den här hovslagaren va ju lättare sagt än gjort och ja ska försöka ringa i morgon igen.

Va iväg hos Wille förut och inspekterade så att alla ben satt där de skulle. Blev lite hagmys idag med och även mutning med godis dock gick de inte så jätte bra eftersom han inte är den där godistypen. Mamma har gett han lite morötter och äpplen men det är han heller inte jätteförtjust i så vi får se hur detta kommer att gå =)


Inte den vackraste bilden men a här har han täcke på
Blev väldigt nöjd då de inte va så slödrigt som ja
trodde att de kunde vara
eftersoom de e så tunt.


Mobilinlägg - okej detta va ngt nytt i häs...

img_0991 (MMS)

Mobilinlägg - okej detta va ngt nytt i hästväg...


Mobil inlägg-japp då var man på väg med ny...

img_0990 (MMS)

Mobil inlägg-japp då var man på väg med nya äventyr med tessan. Tyvärr kommer bloggen bli lidande för detta. Skriver mer i kväll.


Dagens träning

                           

Måndag
Vi började med lite "plastpåseträning". Han fick lukta på en plastpåse som ja hade efter ett täcke ( de bruna som ja köpte idag) och han lukta läääänge men sedan så gick de helt bra att att stryka påsen över hela hans kropp. Dock ej öronen då han är lite skygg bakåt men ja va i ansiktet, bena, rygg, rumpa överalt.

Idag så blev de även longering med träns. Började på bra och han kom ut i skritt runtmig direkt och fattade att de va runt mig ´han skulle gå. Vi hade även ett störtmoment med oc

 

h de va Tessan som red Gullan samtidigt. Sedan efter något varv så började vi trava och fram kom han och nu fick ja mkt bättre respons på spöt och mina framåtdrivande hjälper. MEN de va en och samma punkt som han stannade på idag.

De gick skritbra i några varv och så helt plötsligt tvärnit. Jag vill ju stoppa han och inte att han stannar själv för då vet han juh att han kan utnyttja det. Så det var fram i trav igen ett varv och sedan försöka stanna han där HAN inte stannar själv. Wille fattar juh vad stop betyder och hur man ska göra. VI ska nog se att han kommer nog även snart att fatta vad Fram betyder med.

PAsset va inte så långt men vi avslutar och går hem när det går som bäst så att han itne ska tröttna eller tycka det är jobbigt.

Har longerat han med ett tredelat d-ringsbett men tror nog att ja ska byta till mitt novabet så han kan suga lite mer på de. Funderar även på att kanske ta en kort promenad med han i morgon upp för backen och längsmed hagen. Så kan tessan gå först med gullan så blir han kankse lite lugnare.

Taanken eller snarare planen är att efter att ja suttit upp på han och han fattat vad gas och broms från ryggen är + svänga så ska ja BARA ut i skogen och traska. Vore rätt så bra om han inte kröp ur skinnet varje gång då =)

 


Falsterbo 2011 shoppingLite av de sakerna som ja vill inhandla på falsterbo! Vi får se vad ja hittar och vad ja itne hittar =)


Schoping

Åkte en sväng till hööks förut och fick med mig några småsaker som va billiga och bra.


skönt tröja med hög krage =)


En tröja till en hello kitty galning där hemma =)


En ny sadelgjord eftersom ngn har snott min!


Ett fleace täcke till W som han kan ha nu då de va så tunt och bra =)


Twilit

Tänkte jag skulle göra en något kort beskriving på Lortis och lånar mig av Sanna Nilssons beskrivningsmall.

Namn: Twilit
Född: 2008
e: Twiligt u: Wanitza ue: Warsteiner
Födelseland: Sverige (de skånska djuuupa skogarna)
Ras: Svenskt halvblod
Kön: Valack
Mankhöjd: ca 165 cm
Smeknamn: Wille, lortis
När fick jag honom: Jag och Tessan åkte och hämtade Wille den 12 Juni 2011. SÅ han har vart hos mig i en vecka.

Om Wille:
 Pigg och alert kille som är otroligt nyfiken på livet och allt som är runtingkring fast det kan vara lite läskigt. Börjar få förtroende för människor men observerar gärna någon minut innan han beslutarsig för att komma fram. Wille har en mkt bra extriör och härlig trav, när han får till de. Ska bli kul och se vad de växer ur honom.,
Twilit´s tidigare meriter: Enbart tömkörd av tidigare ägare.
Meriter med mig: Vi har inte tävla något tillsammans men kommer förhoppningsvis ut på banorna tillsammans.
Gör nu: Vi har påbörjat inridnigen av han och de går bra so far. Vi får se i vilket tempo han accepterar allt. Mycket nya saker på ett nytt ställe.

v25v 25
Måndag -
longera med mål att få snabbare och kvikare respons
Tisdag - Vila
Onsdag - longera med sadel eller gjord på ryggen, fortfarande med samma mål.
Torsdag - vila
Fredag - Longera med sadel eller gjord på ryggen, samma mål kvik respons.
Lördag - Vila
Söndag - Vila

De dagar han vilar så blir han självklart borstad och kelad med. Han får komma in och se sig om lite och helt enkelt bli hanterad.

Idag skall även vet ringas för vaccination, kontroll av ev ink och även recept på avmaskningsmedel. Ska även ringa hovslagaren så h*n kan komma ut rätt så omg för en värkning.

 


GAAAH!

Herre gud ja har nog suttit i snart 2 timmar och bara försökt att koda rätt till att få till en där j*la footern. Fattar värkligen inte vad de e som inte funkar! jag kan få en text skriven via bloggen men det är inte det jag vill ha utan ja vill ha en bild.

Har testat tre olika sätt men INGET vill funkar för mig! nä nu ger ja upp och övergår till nästa sak som skall ändras... Förhoppningsvis en "baggis".

Vad gillarni den nya designen so far?

förändringar...

Ja förhoppningsvis så kommer de komma upp lite nyare förändringar på bloggen här men ja eftersom ja glömmer så himla löätta så måste ja mer eller mindre lära mig om allt på nytt... typiskt! Men sitter just nu och letar efter en bra storlek på Header. Färgen är redan vald och troligtvis har jag även redan desigenn på headern med... Ska bara få tummen ur och få till den =). Om ja klarar och känner mig skillad nog så kanske vi även får till en lite footer =)


uppdatering ang fång

läste denna artikeln i senaste ridsport.

Psylliumfrön, ofta kallade loppfrön, brukar rekomenderas i förebyggande syfte mot sandkolik. Eftersom man inom humanmedicinen kommit fram till att loppfrön sänker blodsockernivån efter en måltid, har det även testats på hästar. I en amerikanskstudie lät man tolv hästar äta loppfrön dagligen under två månader, i doser från 90-270 gram/dagen. Jämfört med en grupp kontorollhästar, som inte fick detta, hade samtliga lägre blodsockervärlden och även lägre insulinvärde och koncentration efter utfodring. Vilken mängd loppfrön hästarna fick hade mindre betydelse. - Psylliumfrön kan vara s'rskilt bra för överviktiga, insuliinresistenta hästar, säger Shannon John K Moreaux vid Montana State University, som genomförde testen. Psylliumfrön kommer från en grodladsliknande växt i asien

Mycket interesant artikel även om den är kort men ja de va enligt mig värt att veta. =)


Bettpolering

Va iväg till killen förut och granskade honom i hagen där han stod och blev blöt. Pigg och glad dock lite öm på ett av sina sår som han fått av en hagkompis. Inget stort men lite ömt och lättare varigt. För övrigt så såg han glad och pigg ut. Fick även hälsat på patrick i hagen vilket va lite interesant tyckte han.

Har införskaffatmig ett bettpoleringsmedel som ja tänkte nytja på mina bett och stigbyglar så ikväll blir de polering av betten så ska ja iväg till stallet i morgon och polera stigbyglarna och även fixa i boxen på brämhultstallet. Så den skall tvättas och målas.

Någon som har någon erfarenhet av hööks nya poleringsmedel?


Fångstudier

På senare år har forskarna upptäckt att en stor del av de fall av fång som drabbar hästar är kopplade till hormonproblem. Det gäller till exempel fång i samband med Cushings, Equine metabolic syndrome och vid användandet av vissa läkemedel. Dessa hästar får onormalt höga halter av hormonet insulin i blodet och flera studier har konstaterat en koppling mellan höga insulinnivåer och fång.

I ett försök som gjordes i Australien användes åtta friska travhästar som precis pensionerats från tävlingsbanorna. De var fortfarande i tävlingskondition under försökstiden. Hästarna delades in i två grupper där den ena gruppen fick en kombination av insulin och glukos i blodet och den andra gruppen fick overksamma ämnen. Under försöket kontrollerade man att båda grupperna hade lika höga blodsockernivåer för att man skulle kunna utesluta blodsockrets påverkan på resultatet. 
 
Fångsymtom efter 30 timmar
Hästarna som fick insulin hade nästan 1000 gånger högre insulinnivåer än kontrollgruppen och började visa tecken på fång redan efter runt 30 timmar. De första tecknen var att de började fördela vikten annorlunda mellan hovarna. Tillståndet fortsatte att försämras och efter i genomsnitt 46 timmar hade de utvecklat allvarliga symtom. Efter studiens slut hittade man inga fynd på röntgen, men däremot hade alla fyra hästarna förändringar i lamellranden på minst tre hovar. 
Insulinnivåerna i det här försöket var väldigt höga jämfört med vad man normalt hittar hos till exempel hästar med Cushings eller i samband med betesinducerad fång, men det finns fall där man uppmätt koncentrationer i den här storleksordningen. Det är anmärkningsvärt att hästarna i studien utvecklade fång så fort och man kan tänka sig att även om insulinresistenta hästar normalt har lägre nivåer av insulin än vad som användes i försöket, så har de å andra sidan längre tid på sig att bli sjuka.
 
Liknande resultat på ponnyer
I ett annat försök med ponnyer som fick insulin utvecklade alla fång inom 58 till 72 timmar. Efter drygt 30 timmar hade de hälta motsvarande Obelgrad 1, vilket innebär att de står och frekvent skiftar vikt mellan benen. De är då inte halta i skritt, men i trav är steget kort och stickigt. Obelgrad 2 uppnåddes efter mellan 50 och 60 timmar. Det karakteriseras av att hästen rör sig villigt i skritt med en för fång karaktäristisk gång, och ett framben kan lyftas utan svårighet. Vid Obelgrad 2 hade ponnyerna även förhöjd andningsfrekvens och puls.


Dagens träning!Torsdag
Vi hade på träns idag i vanlig ordning och gick ner till ridhuset. Började med att lukta och bekanta oss med stolarna och diverse bröte som står vid dörren vilket gick mkt bra. Han va lite småskeptisk till dem grejerna men fortfarande vääääldigt nyfiken så tillslut så stod han och nosade på allt som fanns där. Det roliga är att han verkar inte vidare rädd för grejerna om de bullrar eller om man slår på dem utan mer om de kommer ett plötsligt ljud fårn exempelvis en sten som studsar mot särgen eller liknande. Men de vänjer han sig nog vid snabbt det med.

Idag så hade ja lite mer krav på honom vad de gällde longeringen och de varvet som va lätt igår va mkt svårare idag för han. Han va duktig och skrittade runt men däremot så va travaen lite småslapp och han ville gärna stanna mot utgången. Men vi avslutade de varvet när de gick som bäst.

Det svåra varvet gick som aldrig förr och han skötte sig GALANT!

Schockemöhle Nörd!

De finns ett märke som ja gillar lite mer än de andra när de gäller hästutrustning. Det är schockemöhler! Gillar deras stilrena men lite "vågade"färgkominationer och att deras saker har varjerande priser. Dock är ja inet jätte förtjust i deras nya kolektionslogga men de går gå. Jag har två stycken schabrak X antal benlindor (som är suuuper) ett träns och en grimma från schockemöhler, eller a de är vad ja kan komma på nu =)

Eftersom grimman har herr lort haft i hagen några dagar nu så är den mer eller mindre inbakad i lera och ja den är kaffebrun så den ser bara skitig ut på han eftersom han är mörk. Gillade dock hur den passade på Bennys hårrem men aja man kan inte ha allt! Så de som just nu står på inköpslistan är grimman memphis från just schockemöhler fast i färgen marin. Tror att herr lort kan passa i denna färg.

Denn finns inte i ngn affär nära mig så de kommer bli att beställa antingen via nätet eller vänta till falsterbo (som är snart!!!). Såg dock att dem hade en blå inne fast med fårludd fastsytt på insidan av hela grimman. Detta hade kunna vara en bra grej till Lortis eftersom han får skav så HIMLA lätt har ja märkt! Men de finns även en anledning varför han går under namnet Lortis! Så de blir kanske inte en så görbra lösning trotsallst!


Nuvarande färg

Önskad färg

Fler bilder

Här kommer några mer bilder. FAST ni inte komenterar!!! DÅLIGT
Självklart en obligatorisk muppbild!

Tur att han är fin i vart fall =)Mobilinlägg - jag har mer bilder från våra...

img_5379 (MMS)

Mobilinlägg - jag har mer bilder från vårar foto tillfälle men vill ni se dem så vill jag har några komentarer :)


Bilder

Här kommer lite bilder på Wille

ha de va juh kul!

Insåg att mitt inlägg som skulle komma i går kl 18 00 med bilder inte har dykt upp och är nu spårlöst borta!!! De ogillas på blogg.se! nä får la sätta mi och knåpa ihopp ett nytt inläg till er. De kommer strax.MR - Tindsinställt

Ja detta inlägget är tidsinställt så nu när de postas så är jag på G till att få en MR röntgen. Hoppas nu inerligt på att allt kommer att rulla på som de ska och ja snart kan få den hjälp som jag behöver!

Dagens TräningOnsdag
Vi började som sagt med den lilla fotosecionen och så fick han även ha nytt träns och nytt bett (nova).

Tänkte vi skulle öva på att bli löpta i dag så vi började lite smått med en lätt liten cirkel och bara få han att gå runt mig. De va liiite svårt att förstå då han gärna kom in och ville kela eller ställa sig mot mig. Så ja konstatera att vi fick nog höja en växel och fick fram han i tveksam trav. Han har som sakt aldrig vart longerad innan därav lite tveksam fram men när han väl fattade så va de inga problem.

Bytte även varv och konstatera att de va hans svåra varv då han hela tiden ville byta eller stanna. Manade på han i trav och de gick bra ett halft varv så va de tvärbomstopp och så några steg och sedan ett halvt varv i trav osv. MEN så tillslut när ja va på han lite intensivare så fick han några varv i trav i de varvet med.

Jag slutade när de gick som bäst och vi traskade hem och mumsade lite mat.

Summan av kademumman
Han har de lättare för sig i vänster varv. Måste öva på störande moment. Jag ska inte smaka ihjäl han utan heldre göra en gång men "ordentligt". Snabblärd =)


Mindre lyckat

Ja i går så fotade jag lite, tessan kom även och fotade mig och kräket och de blev en lite mindre lyckad fotografering. Nlev dock nöjd med några bilder så de ska få komma upp. Dock så vill ja hålla lite på de då ja även ska göra om min header och kanske kan plocka med en bild till den.

Hursomhaver så blåste han upp sig lite och tyckte de va lite roligt och spännande och en gnutta läskigt att gå ut på vägen. När de kom bilar med så blev de lite läskigare. Det sköna med han var dock att han faktist skötte sig, hoppa till några gg men för övrit så va de bra. Det gick 10 min och så vart han cool lugn!

Tog även några profilbilder på honom för att se kroppen och mja de va mindre lätt att foto han då han inte va så tolmodig på att stå själv! men de bilder kommer senare om ni är sugan! Nu blir de jobb för mignu kan denna boxen äntligen fyllas


Mobilinlägg - dags att inviga mitt falster...

img_0961 (MMS)

Mobilinlägg - dags att inviga mitt falsterboträns... Han ju tyvärr inte göra de med Benny :( men nu ska de allt på :) blir nog några bilder där med :)


Full rulle!

Jag jobbar som ni vet och just nu har ja haft ett förmiddagskift vilket innebär att ja börjar 0530. Just idag har de vart så himla mycket att göra så nu är första gången jag sitter ner från att jag började. Detta medföra tt ja e bra trött i bena!

Solen lyser för fulla muggare ute idag och ja hoppas inerligt att den fortsätter med de då ja har packat kameraväskan och ska begemig på äventyr med den. Självklart är min modell Wille. Kommer troligtvis upp några bilder ikväll om allt vill sig väl.

Va på tre hästar i går och även på my one. Fick köpt nåva bettet, kraften och deltat. Kom även hem med en kandarludd (han har fått ett fult skav av grimman och ja vill inte riktigt ha han utan grimma än, vi känner juh inte varandra så bra än) och ett begagnat d ringsbett grån spregner för 100 kr. blev även ett "utställningsdelta".

Tessan ska med till stallet och hon kanske kan knäppa någon bild på mig och W.

En av favvoritbildenra på mig och skruttan!


Turkos

Jag har kommit in i en lite turkos fas och tycker att allt som är i den färgen är supersnyggt! Har redan införskaffat mig en hv polo tröja i turkost som ni sett och är nu även suge på att införskaffa lite fint till Wille då ja tror att han kommer passa fint i de. Har blaand annat tittat på schabrak, lindor och boots. Det finns ju även stigbyglar och sporrar mend e känner ja är lite overkill.


                                                                                               fast dressyrmodell


Wiiie!

Har länge vart på jakt efter dessa Magic Brusch borstar som kommer från tysklan och ska vara superbra! Man får tre borstar ben, hov och kropp och dem är helt gjorda i plast. Hippsons Prylbloggerska har testat dem och såhär sa hon: Nu har jag testat Magic Brush-borstarna, som sagt den senaste snackisen i branschen. Resultatet är att det är en ny favorit i borstlådan. Den lilla piggliknande borsten, har mindre och tätare piggar och är mjukare än på en vanlig "piggborste". Borstarna är faktiskt lite "magic" därför att de är bra till allt och är otroligt effektiva. Det blir grundligt rent, den tar hår, damm, lera och svett på samma gång, jäkligt praktiskt om man som mig vill få en grundlig borst på snabbast möjliga tid. Att hästarna tycker den är skön är naturligtvis också ett stort plus.

I paketet får du tre borstar, en för hovarna, en för benen och en för pälsen. Jag trodde det skulle kännas mer skillnad på de tre modellerna men det gör det inte. Det är nog mer för sin egen skull att särskilja dem. Men riktigt bra med borstarna är också;
Hov-borsten: Kommer åt bra, borsten är liten och behändig så du kan borsta rent och komma åt runt strålen och mellan skon och hoven. Men är ändå mjuk nog för att skona kronranden och hovballen.
Ben-borsten:
Kommer åt på benen men är ändå tillräckligt mjuk för att kännas bekväm att borsta med på tillexempel senor och karled. Får lätt bort intorkad lera och tillochmed gräsfläckar.
Päls-borsten: 
Skön för hästen, tar upp damm och svettfläckar och är suverän att ha när man ska schamponera hästen.

Riktigt bra är dessutom att man kan slänga in den i tvättmaskinen, det gillar jag skarpt.

Jag har fått veta att Hööks kommer att ta in dessa borstar i sitt sortiment inom TVÅ VECKOR! gud va roligt att just hööks gör en sådan här sak. Hoppas att de får in de rosa!


To do!

JA idag efter jobet har ja lite småsaker som skall göras. Glömmde bland annat mina stallskor på tjörn så millidill ska ta med dem när hon ska till frissan å bli fin så de skorna ska hämtas. Ska även åka till granngården för att köra lite foder. Hoppas på att ja hittar kraft grund 125, ett delta då mitt är hemma och även ett nova bett i rätt storlek.

Tänkte att ja även skulle kika in på tre hästar i kungälv för att klämma lite på ett träns och kika på hur de är löst. Ska även där köpa novabettet. Tror de är 100 kr billigare än på hööks vilket är lite roligt... Hööks ska ju ändå vara så himla billiga!

Tänkte även att ja ska få med mig stora kameran till stallet och se om ja kan få någon bild där han är fin. Annars så får de bli fottosecion i helgen.Har utvecklats i samråd med ledande stuterier för att svara mot de krav på protein i rätt mängd och av rätt kvalitet som modern uppfödning ställer. Ges även till växande unghästar i träning.
Dagerns Träning

Ja eftersom min fina "träninsbild" är gammal och innerhåller finaste benny så skippar vi den och ni får helt enketl ha tålamod tills dess att de dyker upp en ny =)

Måndag
Nytt ställe och nya saker vi kollade av hur stallet verkade, han skötte sig bra dock mkt nervös och lite tittig. Nya lukter och nytt ställe så de är inte så konstigt. Han är inte alltid så övertygad om att ja går rätt så väntar gärna men är otroligt lätt att övertala.

De va även KATASTRÅF för honom när han upptäckte att hans tjej inte skulle vara kvar med honom i stallet (hon skulle bli riden) och då va de lite läskigare att stå kvar aldeles själv. Blev många lugnande klappar på halsen som han uppskattar och så fick han även lite gott i boxen.

Testade att stå bunden i spiltan och ja han va super på de. Märks att de hade han gjort förr. Testade även att spraya lite flugmedel och de va inga problem bara ja klappade han samtidigt där ja spurta så va de Coollungt!

Blev inte så mkt mer idag då vi bara lär känna varandra änsålänge.


Tisdag
Tog in från hagen idag då va han lite småskeptisk igen, men de gick fast lite långsammare. Band upp han och upptäckte en liten ink så de blir att fixa den. Måste även ta ut en hovis och vet för vaccination.

Ryktade och masserade rygg och rump på han då ja misstänker lite träningsvärk och spändhet från transportresan.

Anna kom vi tog och mätte bett och tränsade honom för att sedan gå ner till ridhuset. Snäll men spänd på vägen ner då de blåste massor men skötte sig. Ridhuset va lite läskigt men inte farligt. Anna jage lite med spö och först fattade han inte riktigt vad "kärringen med pinnen" ville men så fattade han och då va de bara till att säga "traaava" så travade han på så fint. Smart ponni!

Otroligt lättlärd och nyfiken. Ville gärna komma fram till oss och även om manage dörren stod och slog en massa pga blåsten så ville han kika på den med. Nyfikenhet är bra tkr ja allt! Jag filmade även lite när han sprang men de blev inte jätte bra men han sätterunder sig fint och viftar fint med frambena med!

Blev positivt överaskad då ja inte vart riktigt hundra på mitt köp men ja jag fick se mkt fin potensial idag så ja är mkt glad och nöjd över mitt köp!Bild tagen från film

Bild tagen från film Tror nog de kan bli
ngt av dennaponni med =)


Överaskning

Ja som ni vet så har ja sagt att ja har något på lut. Ett "sammarbete" med Twiligt. Å ja som vissa av er redan vet (väldigt få) så har ja införskaffat mig en häst. Han heter Twilit och är efter Twiligt 1062 (där av "sammarbetet").

Rebeccca hittade honom och sa att de va en mkt lovande häst så ja ringde till jan-anderss och vi bestämde att jag skulle komma ner och titta på Wille två dar senare. Så jag och linda tog våran svarta fara och åkte ner till Älmeboda. J.A. visade oss den lilla men ja vart inte hundra övertygad fast ja gillade stammen på han otroligt mkt så vi kom överens om att om han skulle gå igenom besiktningen så tar ja han.

Mycket riktigt så några dagar senare så kom vet ut och kikade på han och han gick igenom. Så i sönadags åkte jag och tessan ner (bara en resa på 5-6h med transport) och hämta hem han. Resan gick superbra och ja va så himla stolt över honom. Stod som ett ljus i transporten och gick på  lika bra. Däremot kom problemen när vi skulle lasta av... Han vägrade att gå ur!

Men men nu är han hemma har jobbat lite med honom. Han är lite spänd av sig då det är första gången han är utanför sina trakter så de är helt acceptabelt. Går i en stor hage tillsamans med två ponnytjejer varav han fattat STORT tycke för den ena, hans tjej.

här är lite bilder för den intereserade. tyvvär inga bra men de får duga!Tyvärr har ja inte hunnit ta interesantare bilder än detta men ja ni får hålla till godo. Bättre bilder kommer förhoppnigsvis till helgen då ja även har mer tid och bättre kamera!

Jag hoppas nu även på att ja kommer ha mkt bättre uppdateringar och återgå till min vanliga bloggning!


Mobilinlägg - sitter och myser i båten såh...

img_0949 (MMS)

Mobilinlägg - sitter och myser i båten såhär mot kvällen :)


Mobilinlägg - ja de e viktigt att pröva fö...

img_0907 (MMS)

Mobilinlägg - ja de e viktigt att pröva föughuvorna som våra kära fyrbenta vänner ska bära i sommar. Här ser vi Linda med luggen i en jacson som vi inte tyckte höll måttet så bra.


Mobilinlägg - hmm sitter på viskan och vad...

img_0938 (MMS)

Mobilinlägg - hmm sitter på viskan och vadser man inte... Jo en tjej som är finklädd och har ridskor och rid chaps! Okej för de här med ridbyxor eller ridstövlar men à nja ja förstår inte detta vardagsmode//stallmode...


ngt skoj

Jag har lite skoj på gång kan ge en liten hint att de är ett "sammarbete" med Twiligt att göra =)

Tankeställare

Ja asså ja må blogga för mig sj men för er med... och om ni inte äns orkar kommentera det jag skriver varför ska ja då skriva? Nja inte okej. så det är NI som bestämmer framtiden på bloggen..

Grattis till dig!

Grattis till dig min finaste vän! Idag skulle du blivit stor grabb på 4 år! Saknaden efter dig är ENORM!