Ridövning - Dressyr bas

Perfekt flytt för unghästar och nya ryttare

Unghästar som ska lära sig flytta har nytta av den. Ryttare som lär sig skänkelvikning älskar den. Och äldre hästar blir lösgjorda. Veckans dressyrövning kan användas till allt och alla.


Det är en övning man kan använda till unghästar som ska lära sig att gå undan för skänkeln. Men man kan också använda den till att lära ridskoleelever som inte är så rutinerade att flytta hästen. Dessutom är den lösgörande för äldre hästar. Övningen kan användas till allt och alla

Väggen hjälper till, det enda man behöver tänka på är att ha hästen rak på yttertygeln och på att använda den sidförande skänkeln. Det är enklare att vara på spåret än på en vinglig diagonal

Gör så här:
Skär av hörnet från kortsidan så att hästens panna kommer mot väggen. Om du går i vänster varv, lär den att flytta undan för högerskänkeln. Hästen kommer alltså att ha huvudet mot väggen. Var noga med att ha hästen på yttre tygeln.
Styr mot väggen. Hästen vill inte gå in i den, så väggen fungerar som stopp. Du kan koncentrera dig på att hästen tar skänkeln. Led med höger tygel, tryck med höger skänkel.
Byt sedan varv och gör samma sak där (fast för motsatta hjälper).
Börja i skritt, trava när hästen eller du är mogen. Har du en äldre häst kan du även galoppera.
 
Unghäst:
Börja med den unga hästen som du inte flyttat för skänkeln än, en treåring normalt sett. Om du går i vänster varv, lär den att flytta undan för högerskänkeln. Hästen kommer alltså att ha huvudet mot väggen.
Det här lär hästen att flytta för en skänkel i taget.
- Bara du styr behöver du aldrig dra hästen i munnen med den här övningen. Om du ska flytta på diagonal blir det lätt att man drar dem i munnen. Den här övningen minimerar den risken.
 
Orutinerad ryttare:
övningen för orutinerade ryttare, som skulle lära sig att flytta hästen. Får de bara hästen med nosen mot väggen kan de lära sig att flytta undan för den skänkel som är närmast väggen. Det är lätt att förklara för en orutinerad ryttare.
Ryttare som inte ridit så länge vill ofta dra i innertygeln, här är det enkelt att visa ledande och mothållande tygeltag, samt sidförande skänkel.
- Blir det för mycket är det bara att räta ut och rida framåt. 
  
Äldre häst:
Övningen är bra för att renodla hjälperna. Hästen blir lösgjord. På en äldre häst kan du rida i skritt, i trav och i galopp.


Syfte:
På ung häst: Att lära den att gå undan för skänkeln. För orutinerad ryttare: Att kunna flytta hästen för skänkeln utan att den böjer i halsen. För äldre häst: Lösgörande.
 
Svårighetsgrad:
Bas. Kan användas av alla ryttare och hästar på olika nivåer.
 
Tänk på det här:
Håll hästen rak mot väggen, så att du får effekten av skänkelvikning. Gör gärna övningen mot en spegel så att du ser hur hästen rör sig.

 


Påminnelse!

En komentar = Ett inlägg
Två komentarer = Två inlägg

Hur gärna vill ni läsa?


Totlias föl!

Ja nu har Totilas första föl kommit och döm till min förvåning när de ploppar ut en liten söt fux med 4 knähöga strumpor och bläs? Ja färgen va la kanske inte de självklara med en sådan mamma och pappa men GUUUUD så söt! Undra vad denna sockertopp kommer kosta?

här är filmen på den söta http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/hallo_niedersachsen/media/hallonds2433.html


Mobilinlägg - när ja va iväg på tävling me...

img_0549 (MMS)

Mobilinlägg - när ja va iväg på tävling med Rebecca så var de några som hadde detta ursnygga täcket! Snacka om att dregla! Ja tycker de va hur fint dom helst!


nyheter inom träns!

Jag hittade detta tränset nu när ja va ute och surfa och blev lite intereserad. Tycker inte de va så vackert men f unkar de? såhär beskiver dem de i vart fall.

Contour - Anatomiskt träns

Contour 2 i 1 träns - kan användas med eller utan tränsbett
Nacken är ett mycket känsligt område då nackligamentet som ansvarar för hela kedjan av rörelse i ryggen fäster här. Här går dessutom huvudet ihop med ryggraden, med foramen magnum som förbinder hjärnan med den förlängda märgen. För mycket tryck här kan orsaka en inflammation i nackligaments infästning , vilket orsakar hästen oerhörd smärta.

Contour är konstruerat så att den skonar nacke och ligament. Pannband och nosgrimma är anatomiskt formade. Nosgrimman formas uppåt längs nosryggen så andningen inte begränsas.

2 i 1: Kan användas med eller utan bett. Sidostycket kan enkelt tas bort eller monteras med en Chicagoskruv.

Snokrem har utelämnats helt, då vi anser att dom är omänskliga och onödiga . En häst som litar på sin ryttares händer kommer inte att öppna munnen om han inte har tandvärk eller inte gillar bettet . För att lösa dessa problem bör man inte låsa munnen men däremot kontrollera tänderna och lätta ryttarens händer

Pris 1300:-


bildval - Röselse

Här kommer min portfolie - rörelse
måste säga att ni blev vääääldigt duktiga med komentarer = me like å bättre blogg


Nä SKÄRPNING!

Tråkigt att så många läser men ingen komenterar... då blir de en liten regel tills ni bättrar er!

en komentar = ett inlägg

Vi får se om ni sköter er!


Bildval

Nu har ja stämplat klart alla mina bilder så här kommer ett urval av de bilder som ja kommer ha som portfoliobilder. Vi börjar med

Djur porträtt.

Smyg preimiär!

Jag har ÄNTLIGEN blivit klar med min logga!!!! är så fruktansvärt nöjd och den är precis som ja ville ha den! PERFA! Loggan kommer ja inte att visa Idag för den kommer först att släppas på torsdag kl 16.00 för er alla nyfikna.

Jag kommer ha den tryckt på en jacka och en tröja. Eventuellt så kommer den även finnas med på tävlingschabrak och täcke. Vi får se om ja hittar något mer bra att sätta tryck på. Bilen kanske? 

Vart fall så har ni alla sett "halva" loggan och för er som missat så ser den ut såhärDet är även denna logga so mkommer att synas på bilderna


Klubbmöte

Ja då va klubbmötet avklarta. Ja va mycket posetivt till de och vi hade ett mkt lyckat möte vill ja väll säga. Jag tog på mig en liten uppgift tillsammans med linda och de var att hänga upp krokar för våra höpåsar så att vi kan få bort all mat i stallgången vilket ja tycker är super!

Så i morgon ska ja iväg till harald nyborg och kika efter krokarna som vi ska ha till höpåsarna så detta ska nog kunna fixas!

Kom nu även på att vi har en stående hylla vid tavlan som man faktist kan använda som hinkhylla så tja varför inte använda den. Ska kika på detta i morgon med om den används av någon. Sedan hade det ju även varit bra att ha någon form av "vagn" för att få med sig alla hinkar samtidigt men de ska jag klura lite mer på.

Ska även klura på ngn smart uppfinning för få med sig alla påsar ut till lunch och fruksot och även till kvällen.

Finns de någon som har någon idée på hur eller vart man kan hitta idéer eller liknande?


Detta va juh min lösning på att spara ryggen i vintras när de va snö på vägen så
de funkade men nu blir de lite svårt!


Sommaren 2011

Ja har nog aldrig längtat såhär mkt efter en sommar som jag gör i år. Men jag måste säga att de är dubla meningar om de där. Och ja ska förklar för er här!

Fördelar
* Jag kommer att jobba på samma företag = pengar
* jobbar skift = mycket tid över
* sommar sol och bad vem längtar inte till de?
* kommer bli en sommar med mkt kompisar
* Kommer ev tävla den tiden ja inte jobbar
* Tävlar ja inte så kommer ja att fota tävlingen
* Mycket fotografering!
* Falsterbo 2011!
* Ledig på midsommar och dagen efter (troligtvis)

Nackdelar
* ja jobbar
* Patrick jobbar i borås och sommarkomundering = vi kommer inte ses något
* jag har aldrig tur med vädret
* maria kommer inte vara här än! men i augusti då jävlar!!!
* jag har ingen häst =(

JAG LÄNGTAR SÅ FRUKTANSVÄRT MKT TILL SOMMAREN


sommaren 08

sommaren 06

sommaren 09

sommaren 10

somaren 10


somaren 10

sommaren 10

sommaren 10

sommaren 10

sommaren 10


Agendan

Idag står de fix på agendan.l Liter planer och samtal som skall göras. Skall även få tummen ur mer vad de gäller företaget och så skall de marknadsföras lite. 

Har eventuell en sak på g, roligt både för er och mig. Men där berättar ja mer när ja äver "över ån". Det är mycket som skall fixar å höras.

I kväll så är det stallmöte hos oss opå BRF med nya styrelsen och ja hoppas på att alla kommer komma så får man se alla ansikten igen! Ska bli himla skoj! Saknar ju mitt glada gäng litegran! Sedan så får vi även se vad som sägs på mötet. Tror de kommer handla mkt om brämhultshoppet och saker kring de.


Gammal bild på Prinsen


Oj Oj oj

Ja I Fredags så hämtade ja fina tessan som ja skrev. Vi hade sedan en mkt trevli fredagskväll med bubbel och trerätters. Tessan va mkt inpregnerad av efterätten och slukade den likt som jag gjorde!

Patrick va ute och skakade rumpan medans ja å tessan fortsatte slurpa bubbel och vi titta hästar, planera, ja gjorde massor av skoj! Tiden rusa iväg och någon gång vid 0300 tiden så beslöt vi oss att vi skulle åka till ullared på lördag. Vi satt uppe lite till och sedan så ropade kudden extra högt på mig

Lördag
Vi åkte på mrogenn till ullared och hade så fruktansvärt skoj att tiden även bara rusa iväg där! resan kändes att den tog 5 min då vi har diskuterat, planerat och spekulerat!

Jag gjorde några fynd inne på de gula huset så som två jättefina tröjor, två porslinsmuffins som ja gillar och så lite pynt till balkongen.

Vi vart vart fall tillbaka vid 1700 tiden och då blev de pizza och lite läskeblask. vi fortsatte våra vilda diskusioner och tittade på mannen som kunde tala med hästar. Trötta som vi var blev de en kort kväll

Söndag
Vi åkte till my one där vi prova lite byxor. Ett par montainhorse skodda som faktist va supersköna men inte den fitten som ja ville ha dock bara 329 kr så ja tyckte de va riktigt bra pris! Vi kände och klämde lite på olika saker och åkte sedan vidare till viskan.

På viska mötte vi upp patrick och jocke dee och hade en låååång fika med mkt prat.


Maria - jag - tessan
Falsterbo 2010


Fej och Fix

Ja här fejas det och här fixas de. Patrick ringde nyss och sa att han åker till uppsala för jobb så han bli hemma 1 i natt. Jag fixar tvätten och städar samtidigt men ja måste säga att de är himla seeegt.

Tessan kommer i kväll och vi ska mötas inne i göteborg. Hade vart lite roligt att få shoppa inne i stan innan ja å tessan går på bio men ja får se om ja hinner. Nu blir de dags för att ta ut sista tvätten hänga den å så laga lite mat.

En ovisad bild från igår - Lina


BRF´s hästar

Box 1 Charlie
ÄG. Viveca
Inriktning: Hoppning
Box 2 Pompeji
ÄG: Nathalie
Inriktning: Hoppning


Box 3 Julius aka Lillen
ÄG: Viveca
Inriktning: unghäst


Box 4 Lina
ÄG: Maria och Anette
Inriktning: myshäst och pansionär


Box 5 Wajes Ciero
ÄG: Emma och Gizela
Inriktning: Allround mot hopp
Box 6 Indy
ÄG: Sara
Inriktning: Allround mot hopp (en förövrigt väldigt fotogenisk häst)


Box 7 Charmy
ÄG: Josefine
Inriktning: Hoppning
Box 8 Zebago
Äg: Carina
Inriktning: Dressyr och myshäst
Box 9 First Wish aka Prinsen
Äg: Ann
Inriktning: Dressyr


Box 10 Tom
Äg: Carolina (Jag)
Inriktning: ung dressyrare


Box 11 Sir Svennis
Äg: Linda
Inriktning: Hoppning


Box 12 Pelle
Äg: (ååå ja å namn)
Inriktning: skogsmulle/pansionär
Box 13 Prinsessan
Äg: Ann
Inriktning: Skogsmulle/Pansionär/dressyr


Box 14 Colin
Äg: Maria och Annette
Inriktning: Allround


Gah blir tokig!

Ja de va himla intersant att inte mitt hela sms kom med till bloggen i morse. De ja skrev va att jag tog mig an lite tid och gjorde rent väggen som Jr dreglat ner samt att jag fixade krubban vattenhinkarna och även vattenkoppen. De kände rätt så  mysigt att få stå där och pilla i lugn och ro så de va väldigt skönt och mysigt.

Jag tog även en runda i alla hagar och tog kort på hästarna. Kom fram till att Convers INTE är ett bra att ha på fötterna när man skall korsa hagar som har blivit översköljda med både lera och vatten. De hela slutade med att jag först trampa i en geggapöl och de blev blött men inte så farligt. Sedan dock preis när ja fick till en kalasbra bild på Svennis så sa de bara sloff och ja stod med foten i en härsans stor vattenpöl med snö upp till knäna! INTE BRA

Tog och åt en mysig lunch på balkongen och ja längtar till vi får möblerna så man kan sitta där och njuta av solen! LÖÖÖV

Bilder och presentation kommer på hästarna

Mobilinlägg - i morse så var vädret så him...

img_0565 (MMS)

Mobilinlägg - i morse så var vädret så himla gott då jag stannade kvar fram till lunchen och donade lite.


morgonfodring

i morgon så har ja morgonen i stallet och om vädret vill vARA På min sida så tänkte ja ta med kameran och ta några bilder. Kanske kan presentera alla hästar som står i stallet?

prinsen borde vara hemma men det är han inte, kan han jobba över tro? hursomhaver så är de strax sängen för min del. Tidig morogn i morgon. Ska hinna tanka bilen innnan stallet med s å de blir till att gå upp kl 0600 =(
Har föresten ängligen fått till min logga!!! är rätt nöjd nu ska ja bara gör om den till "användbar" och sedan publiceras den här tillsammans med en ny header kasnke?

Gunilla

Några blev lite nyfikna på världens bästa gunilla så här hittade ja en bild på henne och hennes två små söta lurvbollar. Gunilla är en frisk vårvind på bara "28" år och jag avgudar denna människan! Förlut gunnilla för bilden men du är söt oavett!Nu ska ja sätta mig och vattenstämpla alla bilder som ja sedan tänkte lägga ut här i några olika mappar!


Mobilinlägg - nya modet?

img_0559 (MMS)

Mobilinlägg - nya modet?


Ej så aktiv

Tyvärr så har två tragiska saker inträffat. En väldit god och nära vänn till familjen har i veckan förlorat kampen mot cancer. Pappa som stod henne närmast åkte ner til polen i går för att närvara på begravningen som hålls idag.

De är även en till som lämnat detta jordeliv men ja väljer att inte gå in närmare på de.

Mina tankar finns med er och saknaden är ENORNM! Allt är så himla orätvist

Finurliga Ting


Dessa skulle man satt på patricks tassar

Slippa doppa fingrarna i mjölken varje gång kakan ska doppas

Rebecca va var de vi prata om nu igen?

Ska ja ha trappa ska ja ha förvaring!


GRATTIS PAPPA!

Idag fyller världens bästa pappa år! De blir att åka till honom när patrick slutat jobbet för att fira med lite tårta och bubbel!
lite bilder

Jag låter dessa bilder tala för sig sjävla


Peppade!

Tintin Spanar på konkurenterna!

Snyggaste täcket på  denna tävlingsplatsen!

Lexington Team

Mina lyckostjärnor!

Tack för denna helgen snygging! Vi ses snart igen!


lite bilder

Jag låter dessa bilder tala för sig sjävla


Peppade!

Tintin Spanar på konkurenterna!

Snyggaste täcket på  denna tävlingsplatsen!

Lexington Team

Mina lyckostjärnor!

Tack för denna helgen snygging! Vi ses snart igen!


Mobilinlägg - de e självklart tävling med ...

img_0546 (MMS)

Mobilinlägg - de e självklart tävling med Rebecca och Tintin som vi har kommit fram till !


Mobilinlägg  - off and away to ....

img_0545 (MMS)

Mobilinlägg  - off and away to ....


Zebb - Gunilla - Sanna - tintin

Ja vi åkte iväg till gunnarskäl först idag. Rebecca motionerade Tintin och ja hoppade upp på Zebb idag igen. Gick mcket bättre då de släppe lite mer för oss. Var bara ett lungt pass eftersom emma ska tävla han i morgon.
.
Efter mycket pysslande i stallet så stod ja och pratade med 'Undebraraste Gunilla! Gud vad ja har saknat henne. En otrolilg kvinna som bara stålar ut värme och kärlek! Vi pratade om allt från Ronjas ben till Benny till hus till järnvägar. Ja håller tummarna för att allt kommer att lösas sig för henne. Det va otroligt skoj att få prata med Gunilla igen och kommer självklart att länga till nästa gång vi träffas!
.
Efter de så putsade ja sadeln och tränset så emma ser någorlund städad ut på tävlingsbanan och Rebecca gjorde samma. Vi packade in oss i den lilla svarta och styrde kosan in i skogen och ut mot lista.
.
Fick besöka Rebeccas arbetsplats och träffa Sanna och underbar fina Zita! Vi stod och prata lite och ja inspekterade bygget och konstatera att de va bra byggt! Superfin anläggning och ja lskar Sanna alll lycka till med företaget!
.
Efter vår lill visit där så åkte vi tillbaka till tintin och fixade hennes täcke och nu sitter vi här i lgh och ska laga lite mat äta titta på en film och sedan gå och sova för i morogn är de TÄVLING!
.

Mobilinlägg - Gud vad jag har saknat detta...

img_0539 (MMS)

Mobilinlägg - Gud vad jag har saknat detta stallet! Att få stå i en bra stallgång med en fin Rebecca och bara vara! Kan inte gunnarskäl flytta ner till Borås! Saknar de så otroligt mkt då ja haft så sjukt skoj här!!


Ridning på Zebb

Åkte upp till E som sagt. Tog mig liiiite längre tid än vad ja hade räknat med me kom vart fall upp. Rebecca och ja tog en liten romantisk midda för att sedan åka vidare till Stallet.
.
på Gunnarskäl träffade ja många trevliga och glada ansikten, hade hoppats på att få träffa två till men de kanske bli av i morgon.
.
Tog vart fall och fixa Zebb eller a min fina hästskötare REbecca fixa han å ja studsade ut i ridhuset å åkte lite häst. Skoj tyckte ja mindre skoj tyckre säkwer zebb men en nybörjare på ryggen. Gjorde inte något avancerat utan lunka runt och mkt lösgörande. Mysig häst att rida så ja uppskattade den lilla ridturen mkt.

Mobilinlägg - ja dagen börja tidigt! Först...

img_0537 (MMS)

Mobilinlägg - ja dagen börja tidigt! Först blev man översanda av den vita sörjan på vägen Inge bra alls! Sedan kom ja på i marieberg att ja glömt kameran!!! Gah! Har vart fall ett minnesvärt så ja kommer att låna rebeccas lilla kamera så får vi nog till ngn bild!


Vill ha katt

och inte vilket katt som heltst utan denna underbart vackra och söta katten som vi hittade i Thailand - old town. Bildern visar inte hur isblå ögon som denna söta katt hade. Låg bara och gottade sig i solen och sedan gäspa den lite innan den gick vidare.


Mys!

Ja och prinsen var iväg till Lions i de fina vädret, tyvärr hittade vi inga fynd så vi styrde den lilla blå till Fröken finemang för att få lite inspiration. Ja hittade en tunika som expediten hade på sig och de va så himla söt på henne! Så ja tog mig an och provade den men va oväntat att tuttarna va i vägen! De såg ut som taikon på mig så nä blev ingen sådan. Fick även luktat till mig ett ljus från Yankee Candel midnight yasmen men ho hade inte inne den storleken på ljus som ja ville ha så ska svänga förbi en annan affär inne i stenungsund i morgon och kika omd em har de!


Blir tokiG!

Har skickat iväg två stycken mobilinlägg och jag får itne upp de på bloggen! är de någon som ser dem? De ena är på pannacotta och de andra är på tjörnbora!

Ja nu är ja ute på tjörn och har precis lagat lite mer pannaccotta som skall avnjutas till kvällen. Vi har även ätit lite hemagjorda köttbullar som håkankråkan har lagat aldeles själv. Nu ska vi fika och efter de så kanske man skulle iväg till Lions här på Tjörn och se om man kan hitta några roliga fynd!


Mobilinlägg - i går kväll så knåpade ja ih...

img_0498 (MMS)

Mobilinlägg - i går kväll så knåpade ja ihop några pannacottor. Har försökt att föra Ekströms halvfabrikat men de har smakat pyton! Så i går tog ja ett recept och stämde mig och lagade! Trodde inte de skulle bli bra men ville försöka.


Mobilinlägg - mamma hade hittat ett gammal...

img_0497 (MMS)

Mobilinlägg - mamma hade hittat ett gammalt tidningsutklipp på mig och några vänner. Detta va min första konståkningstävling som gick av stapeln i tibrå. Jag minns min klänning som va grön med små diamanter. Tävlingen gick superbra och jag knep en förstaplats. Men de bästa av allt va när mamma o pappa kaste två tulpanbuletter på isen som man fick hämta upp. Detta gjorde självklart alla föräldrar till alla de tävlande barnen. Vilket vi alla uppskattade! 3 av oss på bilden rider idag vilket är skoj de med ;)


Äntligen!

ja då va jag äntligen klar med att kolla igenom alla bilder. Har valt ut några, både häst och icke hästrelaterade och nu skall samtliga bilder genom CS för att vattenstämplas och några skall finjusteras eller klippas till på rätt sätt. Är de någon som är intereserad av att se vilka ja valt?

Bildbomb!

Hittade härkliga bilder på mig och tanten när vi hoppade samma sommar 2009. Miss hela passet och de gick så himla bra. Pappa var med och ställde upp som fotograf. Jag va så himla nöjd över tanten så de va inte klokt! Saknar henne massor. Kanske kan ¨ka upp och säga hej nu i helgen... Ska kolla med ylva. och rebeca vad de tkr om de.


min söta lilla helikopter!

Fina pappa och Aliss!


en Liten kompletering!

Gud finaste Errol kunde inte motstå bilderna!
Bästa sommaren på många sätt! Miss it


Sweeet!

Kikar fortfarande på alla mina miljoner bilder och eftersom ja fick ett unerbat samtal från min Maria så tänkte ja varför inte lägga ut denna undebrat söta bild på henne och hennes prins! Detta var sommaren 2009 två dagar efter att vi vart i falsterbo första gången tillsammans. MINNEN!


Sminkets kraft!Asså WOW! de är inte dåligt va man kan göra med lite smink


Mobilinlägg - ja lite sen o kanske tråkigt...

img_0313 (MMS)

Mobilinlägg - ja lite sen o kanske tråkigt inlägg men här är en bild på Maggan! Inte den bästa men söt är hon i vart fall! Guuud vilket ridsuh ja har!!!!


Tappa konsten...

Ja, asså de här med ridnigen är ju inget som man bara glömmer på några minuter, och tur är väl de. Men rider man inte konturneligt så tappar man ganska mkt av de man lärt sig. Jag känner att efter att ja sålde Alissen så har ja tappat ganska mkt i sjävla kordinationen som förut kom automatiskt och börjar nuu kika på tränare. Tränare som ja antingen kan ha med Maggan Eller helt enkelt börja på ridskola.

Det hade varit roligast med tränare på Maggan men eftersom som ska säljas så blir de svårt och ja de är inte alltid samma dagar som man har henne och ja vill gärna ha kontinuitet i det hela.

De  känns väldigt B att börja på ridskola igen när man har haft egen häst och unghäst men samtidigt så finns de väldigt bra grupper här på Borås Fältritsklubb som har duktigare elever och som isåfall riktar in sig bara på dressyr vilket hade vart skoj. Samtidigt somman får testa på många olika hästar.


Planerar med mera

Jöses nu är de surfarrunt på internet och försöker hitta snygga sidor som "säljer" bra och hitta de idéer som man gillar. För att sedan klistra ihopp något eget. Idéerna är många och ja man vill självklart ha en sida som alla vill kika mer på.

Jag har även funderat mkt kring min logga. Hur ska ja utforma den, hur ska den se ut, vad ska synas mest osv. Så ja är även intereserad av snygga loggor! Men de är inte helt klart lätta att göra!

Sadelkammare

Våran sadelkammare i stallet är bland de sämsta som ja har haft. Men pga utrymmet så har vi svårt att göra ngt åt de. Våran är kass för den är liten och de är bökigt att bara få in en sadel. Ja som är rädd om min sadel vill inte gärna bara knö in den i ett skåp. Planen är att vi ev ska få de lite större men än så länge så får ja nöja mig att titta på lite bilder på hur andra har löst de

Hur har ni de?Stall världen över

Kikade runt lite på nätet och har konstaterat att stallen vi har ser väääääldigt olika ut. Tror nog man bestämt kan säga att de finnt inte två exakta stall!

Här är några.Här vill ja bo!


Fredag

Ja idag har ja fortsatt att kika på bilder. Tanken som några kanske har förstått så ska bilderna sedan även komma upp här men främst så ska bilderna hamna i min portfolio.

Jag har pratat lite idag med en person som troligtvis kommer att ansvara för hemsida och sökmotorer. Han är riktigt duktig när de gäller att "googla" någon. alltså ska han örsöka göra mig så sökvänlig som möjligt.

Ja har även fortsatt att fundera lite över mitt namn eller ja rättare sagt mitt företagsnamn. De ska juh vara bra!


Eskilstuna tur och retur

Sitter fortfarande med alla bilder. Ett himla pill de är. Måste även vattenstämpla alla då de är bilder som betyder mkt för mig eller ja som ja nöjd över. Vill ju inte ha de synandes överalt som "andras" bilder.

Pratade i gåår kväll med min fina fästmö från Eskilstuna! Nu är de spikat att ja ska komma upp n ästa helg. De kommer bli tävling på söndag och så ska ja rida Zeb. SKOJ! längtar redan. Ska bil superkul att komma upp till "mitt" eskilstuna och säga hej.

Kameran kommer självklart vara med i högsta hugg. Hoppas på att kanske kunna ta lite bilder på Rebeccson och även Sanna Nilsson.

Ska även hinna göra en sak innan ja åker upp. om detta hinner bli klart men de måste de!


Ett litet fynd

Stack iväg till hööks en sväng de hade rea på några täcken å så men de ja va mest intereserad av va en fleace tröja som de hade i vintras med hööög krage. Hittade tyvärr inte den men istället så fick ja tag på en Hv Polo fleace för ynka 190kr ordinarie pris 798. Alltså fick ja hela 76% i rabbat. Bra köp enligt mig.

SÅ här ser den ut, fast mer åt de rödlilla hållet, nästan lite plommon.
bilder

Ja sitter och kikar igenom alla mina biilder och ja har inte kommit hälften än! Tanken är att ni ska få se några bilder som ja gillar och har tagit genom åren. Men de lär ta sin lilla tid.

Klockren!

Ja nästa vinter så vet ja hur ja ska klippa min häst för att inte bli vinterdeppig! Så ja bli inte förvånade om ni ser mig kommandes piafferande på en häst som är klippt såhär!Produktnyhet

Har hört lite om en ny produkt som heter EC hand. Den löser inga problem med hästens mun eller liknande utan hjälper ryttare att bland annat hitta en bättre känsla och få jämnare sidor. Ja hur och vad är de för ngt tänker ni kanske? 

Jo detta är som en liten dynamometer typ (alltså en fiskvåg liknande grej fast utan kg måtten) som man fäster på tygeln. De finns en färgskala på den så är du hårdare och mer fast i ena varvet än andra så syns detta på Ec hand genom att den kanske är grön på ena sidan och röd på andra. Detta gör i sin tur att du som ryttare bler mer uppmärksam på sina händer och blir bättre på att rakrita sin häst och man "fastnar inte" i handen.

 

De är ingen mirakel grej som kommer att göra att din häst helt plötsligt kan allt. De är en produkt som visar svart på vitt hur din kontakt med hästens mun är! Ja hade gärna elat prova på den för ja tycker de verkar som en smart grej, om den nu funkar. Den enda nakdelen som ja ser är som ryttare ska man juh titta fram inte ner på tygeln vid bettet?

Kommer den till ett bättre pris så kanske ja införskaffar mig en nu ligger den på 699:-!

Mobilinlägg - myser i stallet med fina Lin...

img_0478 (MMS)

Mobilinlägg - myser i stallet med fina Linda! Vi har lite små planer på g! Spännande


Dröm tävlingsoutfiten

Tänkte ladda med min dröm outfit som ja skulle vilja ha - vissa har ja men mestadels har ja inte. Detta är inte de dyraste som finns på marknaden kanske men ja gillar de och skulle vilja se ut såhär![x] - En JW charls owen hjälm, jag bara älskar hur den sitter på huvudet och ja slipper se ut som en svamp. Hjälmen gör att ja gillar att ha hjälm då ja gillar hur de ser ut!


[x] - håret ska vara prydligt uppsatt, ibland blir de en enkel snodd eller så pryder denna min stump.


 
[ ] - Till sommarens tävlingar så kommer de bli denna som pryder mig under, en snygg och bekväm tröja från Eguiline


[x] - Nu har ja min sköna trävlingsskjorta från Kyra, den är jätte lika denna men med lite tunnare ränder. Tycker de är skoj när de inte alltid är så strikt och traditionellt.[ ] - hade önskat mig att denna plastrongen pryde mig, minns inte vad dem hette som gjorde dem men den är inte helt svår att göra själv så med lite pill å knåp ska ja nog kunna få till en sådan med. Kan vart fall testa! Snygg är den![ ] - Sj'lvklart är Cavallo Ganimedes min drömkavaj. å någon dag ska ja allt sitta och tävla med en sådan här!


[x] - hitta ingen bild på mina byxor men har vart fall införskaffat mig ett par Kyra, diskreta normala i midjan, inte skyhöga och inte superlåga (vill juh kunna stoppa i skortan).[ ] - gillar denna modellen som Cavallo har på sina stövlar dock så vill ja ha dragkedjan fram. Undra om detta går att fixa? Fast innan ja införskaffar mig ett par nya tävlingstövlar så ska ja nog skaffa ett par vardagsstövlar då mina börjar falla isär sakta men säkert.

Ja såhär skulle ja villja se ut när ja tävlar, tyvärr gör ja inte de - än! Fast först ska ja nog skaffa mig ngt att tävla med innan ja börjar införskaffa mig alla kläder =)

en tävling

ja har hittat en liten tävling som faktist kommer att hållas här i borås. Kommer att vilja starta en LB1 och går de så ska ja ev anmäla mig till LA1. De kommer isf bli min debut i LA = SKOJ! så nu blir de till att öva öva öva! Anmälningen öppnar inte fören den 22 mars så ja har lite tid till att tänka men går de som ja vill så blir de en liten tävling. Sedan såg ja även att de hade en till tävling i borås ridhus som är samma klasser så de hade vart skoj att anmäla sig till dem med.

Men eftersom ja inte har egen häst så måste ja prata med carina först, transport har hon men ska kolla så ja kan låna eller om hennes dotter ska ha den. då går juh självkalrt hon i förhand Ska även kolla så att C tycker att det är okej att ja kör Maggan själv eller om hon vill köra.

GUUUUD va ja blev tävlingssugen. Tror nbog allt ja får lägga upp en tävlingsoutfit sedan för nu blir de tvätten!


Mobilinlägg - nu lite lunch och vad ja har...

img_0477 (MMS)

Mobilinlägg - nu lite lunch och vad ja har längtat efter Max! Sedan iväg till hästarna o luncha i snöivädret


Igår

Ja de va lite tort de ja skrev igår och min uppdatering sög ganska rejält.

SKa bli bättre idag!

Hade stallmorgonen i morse och släpte ut alla fina hästar. Suget efter egen är STORT! Allt gick bra  i egen ordning och ja träffa underbara Carina (ägare till Maggis) så självklart stod vi och tjötade en massa. Jag hörde med henne om de va okej om ja tog med maggis på några tävlingar och vist va de okej, Carina blec tillochmed glad. Så nu ska här hårdtränas och leta efter tävlingar!

Ska börja med några små lokala så får vi se hur de går för oss =)

Återkommer om ja hittar några tövlingar här i närheten!


TACK Bloggläsare!

Gud va glad ja blev när ja kikade in på min statistik idag! HAde en ökning med 592 procent! Det är inte riktigt klokt! Hoppas att några av er fortästter att läsa min blogg!

Kan även medela att jag har idag pratat lite lätt med min far angående starta företag och han va mkt positiv till detta! SÅ jag ska boka in en tid med han revisor som även är jurist och har koll på de där med företag så ska han hjälpa mig lite och vi ska även kika över en del saker. Jag ska även låna pappas ena bok som han haft till stor nytta när han har startat sina företag så SNART är jag nog även igång!


två av mina modeller!
Evita och Tessan


Mobilinlägg - var är all sol folk har prat...

img_0476 (MMS)

Mobilinlägg - var är all sol folk har pratat ???


Mobilinlägg - ja då va de bara att sätta i...

img_0471 (MMS)

Mobilinlägg - ja då va de bara att sätta igång och börja möblera efter att dem slipat vårat golv. Inte jätte spännande och mindre spännande att ja måste ut i kylan och införskaffa proppar eftersom de inte lyser i vardagsrummet och hallen


Mobilinlägg - ja då har man äntligen landa...

img_0467 (MMS)

Mobilinlägg - ja då har man äntligen landat i ett svinkallt land! De börjar bli bra slitet att vara vaken i 22,5 timmar och mer kommer det att bli. Vi fick ett mellanstopp i sharjah och sedan flög vi vidare. Nu dags att hämta upp väskorna på bandet sedan springa fort till bilen och få på sig en jacka!


Hemresa - tidsinställt inlägg

Ja nu är jag på resande fot och sitter förmodligen i flygplanet någonstans i luften på våran jord. Jag hoppas att planet inte varit försenat då vi ska resa "bakåt i tiden" och "få" ytterligare 6 timmar på dagens dygn eller hur man ska säga. Thailand ligger juh före 6 timmar så viå ker härifrån kl 9 planet går ca 13.35 och vi ska mellanlanda i Sharia och beräknas komma hem 22.35!

Jag lovar att ha bättre uppdateringar och lite roligare!


Sporrad!

Gud ja blir mer och mer sporrad och sugen på att starta eget och kanske följa en av mina (alla) drömmar! Det hade varit skoj att ha de som sidanbrevid projekt. Ska ta reda på mer och hur ja går tillväga, hur mkt artbete de krävs av mig och om ja har några krav eller om de finns några krav på mig? Kan ju alltid be min köra far om hjälp som faktist har startat ett eget företag och har ett företag som omsätter ca 4-5 milj så något måste han göra rätt.

Namnet har ja (Ponnyfoto) idéen finns den med. Priserna är lite sådär än utbudet och valmöjligheterna finns dem med. Kunskapen saknas och lite utrustningn men det är inget som är omöjligt. Jag lovar att återkomma med klara besked om vad som händer och sker.


Att se fram emot - Kanske?

Jag tänkte göra några bildbombsinlägg här när ja kommer hem. Min tanke var att ja skulle kunna visa er de bilder som ja är mest nöjd med både hästar och kanske andra? Sedan kan ja kanske även visa mina favoritbilder?

Jag ska nämligen göra två - tre canvas tavlor samt 2 böcker tror jag så jag kommer ju behöva välja lite bilder och valen komer nog bli svåra då ja har så många favoriter på min prins framfallt!

Så i slutet av veckan lovar ja att ge en bildbomb, kanske ovisade bilder eller failbilder??


Intressekoll?!

Jag ska börja fota mer på alvar nu och undrar om du som tävlar eller rider hemma är intereserade av att ha foton från  tävlingar eller hemma? Alltså så kommer ja befinna mig på endel tävlingar och fota alla ekipage blandat både hopp och dressyrbilder.

Eftersom ja inte har riktigt rätt utrustning än så blir de svårt för mig att fota inomhus och därav kommer detta bli svårt men ja ska göra allt i min makt för att få fram rätt utrustning - som troligtvis kommer i början av sommaren om mina planer går rätt till =)


120 Dagar Kvar

Ja de är hela 120 Dagar kvar och ja dör av längtan, de kommer bli så himla skoj! Min semester som de två tidigare åren men i år lite lyxigare! Trots att gbg hors shoe presis har varit så är de årets andra stora hästfest jag längtar till, Ja det är FALSTERBO som ja talar om!

 I år fick ja inte gå på mässan, jag äslakr att knata runt i gbg och kolla,klämma,känna och prova! Att sedan titta på tävlingarna är även superkul det med. Glömmer aldrig sista tävlingen som jan gjorde på finaste Brink! De va magiskt att stå där inne tillsammans med 11 000 och ALLA står upp och klappar takten när briar gör de han är bäst på - SHOWAR!.

I år har ja, Tessan och Anna bokat rum på Scandic inne i Malmö där vi kommer bo två nätter. Vi ska vara tre dagar i falsterbo och enligt mig är de här dagarna de bästa sista fredag lördag och söndagen. Jag har ingen aning om hur ja jobbar dessa dagar men kommer ta ledigt och ja tror nog inte att de kommer att bli några problem.

Ska bli massa skoj att åka ner och bara vara, njuta, fota i mängder! och shoppa! Vi får se om de bara blir saker till mig eller om ja har någon mer att köpa till...


Forskningskollen!

Jag läste en mkt interesant artikell och tänkte att ja skulle dela med mig.

Rörelsemönstret påverkas av hästens form

Flera försök har gjorts för att mäta hur hästens rörelsemönster påverkas av olika positioner på huvud och hals.
 
I en studie användes sex dressyrhästar i svår klass, som reds av sina ordinarie ryttare. Mätningar gjordes på rullmatta i skritt och trav vid sex olika huvudpositioner:
 
HNP1 - Långa tyglar
HNP2 - Hög nacke, nosen något framför lodplanet
HNP3 - Hög nacke, nosen något bakom lodplanet
HNP4 - Låg och rund form, nosen betydligt bakom lodplanet
HNP5 - Extremt hög nacke, nosen betydligt framför lodplanet
HNP6 - Framåt nedåt
 
HNP2 användes som referensposition och i trav var det bara HNP5 som gjorde att hästen bar mer vikt på bakbenen än i HNP2. I HNP1 och HNP6 blev resultatet det motsatta. I HNP5 uppmättes högre maximal belastning på både fram- och bakbenen. Försöket visar att när det gäller viktfördelning, belastning och faktorer relaterade till steget påverkar en extremt hög huvudposition betydligt mer än en extremt låg.
 
Svårt att få mer vikt på bakbenen
Skillnaderna i viktfördelning var genom hela försöket mycket små - inte ens två procent. En häst utan ryttare bär omkring 56 procent av vikten på frambenen, medan en häst med ryttare automatiskt får en större andel av vikten på framdelen. Ryttarna kunde som bäst minska vikten på framdelen till 57,4 procent. 
I en liknande studie användes HNP1 till HNP5, och resultaten blev snarlika. HNP5 innebar störst påverkan på bakbenen, men hade även en potentiellt skadlig inverkan på ryggen. Den extremt låga och runda positionen HNP4 medförde däremot inte lika stora skillnader jämfört med HNP2. 
Vid mer samling satte hästarna inte bakbenen längre in under kroppen och böjde dem heller inte mer i knä- eller hasleden, vilket brukar ses som ett tecken på samling. Däremot var böjningen i korset annorlunda, vilket tillsammans med andra små skillnader i bakbenets rörelsemönster skulle kunna uppfattas som ett större undertramp. 
 
Hög huvud ger mindre rörelse i ryggen
I en tredje studie undersöktes hur positionen på huvudet och halsen påverkade ryggens rörelsemönster utan ryttare. Här användes åtta hästar i tävlingskondition. De fick skritta och trava, utrustade med inspänningstyglar vid tre olika huvudpositioner; fri, låg och hög. 
I skritt rörde sig ryggen mindre i den höga positionen jämfört med den låga - detta gällde för flera mätpunkter både mellan bröst- och ländkotor. I trav fanns delvis samma skillnad kvar, men på färre punkter. I skritt påverkades steglängden mycket av huvudpositionen, den var längst i fri position och kortast i hög position. I trav fanns däremot inga sådana skillnader.
Hög huvudposition i skritt gjorde även att den roterande rörelsen i ryggraden minskade och den påverkade även ryggens rörelser i sidled - de blev större i bröstkotorna och mindre i ländkotorna.

Källan hittar du här: http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/forskningskollen-rorelsemonstret-paverkas-av-haste.htm
Kingsland

När Kinglsnad kom ut med sin vinterjacka va ja inte superförtjust i den, men med tiden så har den börjat falla mig i smaken. Jag va inne på My one för ett tag seda noch då hade dem den på rean men ja kände att de va fortfarande lite för saftigt att betala så massa pengar. Men så va en kompis iväg och hittade den på ännu bättre rea och köpte den. Efter de så ha ja funderat massor och ja har trots allt ahft min röda Peak jacka i snart 4 år så de är dags för en ny tycker ja allt och tankarna har gått till denna fina jacka. Så nu söker ja med ljus ooch lykta efter en brun i stolek M till bra pris!eller vill ja istället ha en nästan lik jacka fast från Everest, vet inte va den kostar men tror nog att de kan ligga lite i samma prisklass.


T som i ...

Ja T som i TÄVLINGSSUGEN! Alla dessa inlägg om tävlingar och säsongen som dragit igång har gjort mig väldigt sugen på att komma ut och tävla nu! Ja ska allt höra med Carina om ja inte kan få komma ut på någon småtävling med Maggan!

Ja är långt ifrån att ha hittat alla knappar på fina maggan men Varje gång man sitter upp så känner man att jo men idag kan vi säkert hitta en knapp som leder till något bra. Maggan är den typen av häst som ja själv söker, hon har ett härligt temperament är inte "dum" och mjuk och framåt samtidigt som "inget kommer gratis" De gäller att jobba för de och då får man utbetalning. Så hade Maggis vart 4-5, lite högre och liiite bätre extriör så hade ja vart såld! Men Maggans ålder sätter stop för mig hon ät trots allt en dam på 16 år (tror ja om de inte va 14).

Nej ska smsa Carina och höra med henne om de finns möjlighet för lite tävlingar?

När vi ändå pratar tävling!

Ja som sakt när vi ändå är inne på tvälingar och allt vad de hör till så måste ja visa min nästkommande tävlingskavaj! Ja bara avgudar den, vist vist täner säkert några av er där att ja hon vill ju bara ha frakt o nä gud va läjligt med en kavaj som är fraklik men Nä Ja tycker faktist att den är snygg, stilren och klassisk. Den finns självklart att få med de små gula flärparna och man kan få dem i alla färger man vill. KUL då kan man juh varier sig! Min nästkommande investering en Cavallo Ganimedes


Tävlingströja!

Gud hitta denna underbat söta tröja från Equline! Älskar kragen och den enkla detaljen som påminner om en plastrong. Gilla de små söta diskreta rosetterna med! Enda nakdelen som ja kan se är tyget som tröjan är gjort i. De är sjävklar ett sådan där supderdupertyg men ja hade önskat "skojrtyg" eller bommull och lite elastan i men de kanske är supermysigt får åka och klämma lite på den.

Thalandstid!

Nej mina vänner nu är de allt dags för mig att dejta sängen. Som ni vet så är ja i thaland och tja klockan säger mkt! Men ja bjuder på en sommarbild som är tagen nyss och ja vill allt lova att ja LÄNGTAR efter sommaren REJÄLT!


vårat glada gäng!


Tävlingar och dess svårigheter...

Ja som i förra inläget skrev ja om att ja hade en sakt till att kritisera lite lätt. Jag är för närvarande i BRF och vi är en liten klubb ja tror att antalet medlämmar rör sig runt ca 100. Vi är några få hästnördar som helt enkelt har samma hobby och intresse. Ja vad har detta med tävlingar att göra undrar ni? Jo, för att våran klubb skall gå runt och att vi ska kunna ha denna verksamhet så krävs pengar (oväntat?!) För att få in dessa pengar har vi våran stallhyra men den betalar inte av allt. Så varje år anordnar vi en hopptävling på Ymer.

Detta är ett utmärkt sätt att få in pengar, få större samhörighet i klubben och även komma ut och tävla oavsett om det är första elle en i raden av tävlingar som man gör. Hitills så funkar allt helt okej. MEN nu till alla dessa småtävlingar både som tävlande och arangör tänkte ja berätta lite kort hur MIN uppfattning är.

Tävlande
När man tävlar så kan de vara skoj att ibland eller bara komma ut på små lokala tävlingar, kraven är inte så stor och man gör de för skoj skull för de mesta eller helt enkelt för att få ett kvitto på hur man står sig i tävlingsamanhang och vad man behöver träna mer på. Vad händer då om dessa tävlingar försvinner? Det blir ju inte några "småtävlingar" om de bara finns 4 av 10 kvar för då kommer ALLA vilja starta på dessa för att de ex ligger nära, är de enda, rosetplockare, provapåtävlingar osv.

Jag tävlar inte nu (saknar häst, kanske maggan men man vet inte) Men när ja gjorde detta så uppskattade ja alla småtävlingar som va runtinkring och som inte behövde vänta i evigheter för att starta eller gå upp mitt i natten för att alla starter skulle hinnas med. Jag ville se mer sådana tävlingar främst inom dressyren. Tyävrr så fanns det inte så många och de få som fanns startade ja oftast på.

Arangörer
Som småklubb är de oftast medlemmarna  som är de största drivkrafterna och utom dem finns de inga möjligheter för att en klubb ska överleva. Stora klubbar har sina medlemmar som är "passiva" ex en stor klubb som drivs delvis av komun och delvis av medlemmar. Komunen kommer och betalar den del som saknas (i Stora drag) och medlemmarna är en mindre del. Stora klubbar har sjävklart tävlingar som inkomstkälla men inte ett måste för dem att ha tävling för att komma runt.

För att arangera en mindre tävling så som lokal hopp eller lokal dressyr de enklaste av de enklaste så går de sjävklart att göra. Man vill kanske tänksa sig att ha max antalstartet till totalt mellan 30-50 st. Inget fel i de, det är bara skoj att ha småtävlingar eller CR. MEN för att få ha en sådan här tävling så månste man ha en överdommare. Det jag vill få fram är att de här småtävlingarna som kan dra in småslantar och är rätt så effektiva kan gå på en eftermiddag eller så de kostar mer att ha en dommare och betala dennes timlön än att ha små tävlingar.

Detta har i sin tur (tror ja) gjort att många klubbar känner att de går ut på plus minus noll, vilket inte är så skoj alltid och då väljer dem att skita i att ha småtävlingar för ska de betala massor till en dommare så kan man lika bra ha en större tävling.

Slutsats
Tyvärr tror JAG att dessa bestämmelser kommer att leda till småtävlingarnas död! Ja tycker det är supertråkigt för de är dyrt som det är att tävla och ska man då betal lite extra för att komma till en större tävling så blir de dyrare. Likt att småklubbar inte klarar sig och de blir bara stor klubbar som överlever. De som är "rädd" för att misslyckas kommer inte e sig ut på stora tävlingar, dem som inte har själförtroende kommer likt dem stanna hemma för vem vill skämma ut sig ingör massor när man kan göra de för några?

Jag tävlar för egen del, tycker de är skoj och gillar att läsa protokollen efteråt, de blir som en extra kick till att kämpa vidare. Jag vet många som inte känner samma, de blir missnöjda om de inte går bra eller om de rider fel/river. Varför ska man sålla bort alla dem? De har med en ärlig chans att komma ut och visa vad de går för!

Änring på denna ändring!


Mobilinlägg - jag har funderat lite kring ...

Mobilinlägg - jag har funderat lite kring de där med tdb. Många hästbloggar beskriver de stora problemet som har uppkommit. De ena är att de är först till kvar som gäller, får ja välja så tycker ja de är en bra idee för anmäler man sig så vet man att man får starta och inte kan bli bortlottad, Nackdel är istället att man inte kan anmäla sig i efterhand då man tkr att dagsformen är bättre eller om man först inte känner sig redo och blir de sedan eller vad man ska säga - hoppas att ni förstår! Finns ett till problem som för mig är helt fel och gör de både svårare för de tävlande och arangörerna, de ända som "vinner" är dommarna... Men mer om de i ett annat inlägg nu ska ja ut och är!


Ja de där med uppdatering... Som ni märker...

Ja de där med uppdatering... Som ni märker så har den inte vart den bäst! Jag befinner mig i Thailand och gottar mig tillsammans med Patricks familj. Vi har varit runt och sett olika paradis öar och vi ska iväg till några i morgon med. Efterso Vi har vart här ett tag så slutet närmar sig, det är bara 4 dagar kvar här nere och sedan så kommer minanuppdatrringar att vara som vanligt igen. Jag har försökt att ha lite koll på Gbg horse show och ska försöka dra några resumer mer sedan när ja kommer hem. Nu ska ja allt ta och bada lite men vi hörs snart igen! Kram