Forskningskollen!

Jag läste en mkt interesant artikell och tänkte att ja skulle dela med mig.

Rörelsemönstret påverkas av hästens form

Flera försök har gjorts för att mäta hur hästens rörelsemönster påverkas av olika positioner på huvud och hals.
 
I en studie användes sex dressyrhästar i svår klass, som reds av sina ordinarie ryttare. Mätningar gjordes på rullmatta i skritt och trav vid sex olika huvudpositioner:
 
HNP1 - Långa tyglar
HNP2 - Hög nacke, nosen något framför lodplanet
HNP3 - Hög nacke, nosen något bakom lodplanet
HNP4 - Låg och rund form, nosen betydligt bakom lodplanet
HNP5 - Extremt hög nacke, nosen betydligt framför lodplanet
HNP6 - Framåt nedåt
 
HNP2 användes som referensposition och i trav var det bara HNP5 som gjorde att hästen bar mer vikt på bakbenen än i HNP2. I HNP1 och HNP6 blev resultatet det motsatta. I HNP5 uppmättes högre maximal belastning på både fram- och bakbenen. Försöket visar att när det gäller viktfördelning, belastning och faktorer relaterade till steget påverkar en extremt hög huvudposition betydligt mer än en extremt låg.
 
Svårt att få mer vikt på bakbenen
Skillnaderna i viktfördelning var genom hela försöket mycket små - inte ens två procent. En häst utan ryttare bär omkring 56 procent av vikten på frambenen, medan en häst med ryttare automatiskt får en större andel av vikten på framdelen. Ryttarna kunde som bäst minska vikten på framdelen till 57,4 procent. 
I en liknande studie användes HNP1 till HNP5, och resultaten blev snarlika. HNP5 innebar störst påverkan på bakbenen, men hade även en potentiellt skadlig inverkan på ryggen. Den extremt låga och runda positionen HNP4 medförde däremot inte lika stora skillnader jämfört med HNP2. 
Vid mer samling satte hästarna inte bakbenen längre in under kroppen och böjde dem heller inte mer i knä- eller hasleden, vilket brukar ses som ett tecken på samling. Däremot var böjningen i korset annorlunda, vilket tillsammans med andra små skillnader i bakbenets rörelsemönster skulle kunna uppfattas som ett större undertramp. 
 
Hög huvud ger mindre rörelse i ryggen
I en tredje studie undersöktes hur positionen på huvudet och halsen påverkade ryggens rörelsemönster utan ryttare. Här användes åtta hästar i tävlingskondition. De fick skritta och trava, utrustade med inspänningstyglar vid tre olika huvudpositioner; fri, låg och hög. 
I skritt rörde sig ryggen mindre i den höga positionen jämfört med den låga - detta gällde för flera mätpunkter både mellan bröst- och ländkotor. I trav fanns delvis samma skillnad kvar, men på färre punkter. I skritt påverkades steglängden mycket av huvudpositionen, den var längst i fri position och kortast i hög position. I trav fanns däremot inga sådana skillnader.
Hög huvudposition i skritt gjorde även att den roterande rörelsen i ryggraden minskade och den påverkade även ryggens rörelser i sidled - de blev större i bröstkotorna och mindre i ländkotorna.

Källan hittar du här: http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/forskningskollen-rorelsemonstret-paverkas-av-haste.htm




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback