högt gräs = ormar!

GAh i går när vi gick runt och klippte gräset längsmed tråden så tänkte jag mkt på de här med ormar. De gillar juh att lura runt just där. Hittade en rba artikel om just detta så här okommer den!

Huggormar kan "lura" i hagen

Man brukar räkna med att cirka 200 människor vårdas på sjukhus varje sommar efter att ha blivit huggormsbitna. Men det är inte bara vi människor som råkar ut för otrevliga huggormsbett, utan även våra djur. Hästar är inget undantag

Solen skiner och hästarna njuter och betar. Men plötsligt ligger huggormen där, den blir rädd och biter till. Risken för ormbett är störst i områden med högt gräs. Och även om ormarna gärna ligger i solen både under våren och under försommaren, så är det först närmare hösten som honorna får sina ungar. En huggormshona föder då mellan fyra och tjugo mini-ormar!
Att en häst blir huggormsbiten i hagen är inte helt ovanligt. Men vad bör man se upp med, och hur förstår man att hästen har blivit biten av en huggorm?


Var helt apatisk
Ann-Charlotte "Lotta" Forsberg driver ett litet stall på Färingsö. Hon berättar om hur det gick till när en av hästarna i hennes stall blev biten av en huggorm:
- Min erfarenhet av ormbett var när en av våra hästar fick ett bett i armvecket fram. Hästen blev otroligt svullen och var helt apatisk när jag kom hem. Hon hade ingen cirkulation i tandköttet som var gul-vitt, ögonen var helt uttryckslösa och hon hade feber, berättar Lotta.
Eftersom hästar sätter ner huvudet för att beta så är det annars oftast i mulen eller i tungan som betten tar. Signaler om att hästen har blivit ormbiten i mulen kan vara att den luktar illa ur munnen eller att den får svårt att äta.
De flesta huggormsbetten på hästar är ofarliga, men om hästen har blivit biten just i mulen eller i tungan måste man vara observant - så att den inte svullnar upp och får andnöd. I vissa fall kan dessutom ett sådant bett ge en vävnadsdöd, som uppkommer för att blodförsörjningen - och därmed syretillförseln till en vävnad - störs på grund av förträngningar i blodkärlen.
Det är även vanligt att ormbett tar i nedre delen av benen, vilket oftast visar sig i form av svullnad eller hälta.
- Troligt är att vår häst hade lagt sig på en orm när hon rullade eller bara vilade, säger Lotta. 
Det är viktigt att man inte faller för frestelsen att exempelvis longera hästen som har blivit ormbiten, eftersom enzymet i giftet ger sig på vävnaderna i kroppen. Som människa får man rådet att vid ormbett hålla sig stilla, så att giftet sprider sig långsammare i kroppen. Eftersom giftet sprider sig genom muskelaktivitet är det bäst att ta in hästen från betet och att gå med den i stället för att låta den springa fritt.
 
Fridlyst djur
Huggormen är fridlyst i Sverige. Den brukar bli ungefär 65 centimeter lång och kännetecknas av att den oftast har ett tydligt sicksackband längs ryggen. Men det finns även helt svarta huggormar. En hane är vit, grå och svart medan honorna är bruna eller rödaktiga.
Ormen förflyttar sig genom att liksom glida fram över marken, eller så förflyttar den sig med slingrande rörelser. Det sistnämnda är snabbast. 
Huggormens gift produceras i körtlar i nacken och leds fram till tänderna via kärl i överkäken. Giftet rinner sedan ut från tandspetsen genom ett smalt rör i tanden. När gapet öppnas fälls huggtänderna fram. Men en huggorm sprutar inte alltid in gift. Man brukar räkna med att den gör det vid två fall av tre. 
Giftet ger blödningar och vävnadsskador. Genom ett blodprov kan man kontrollera att hästen inte har fått förhöjda levervärden - för om så är fallet bör den vila och ta det lugnt ett tag.
 
Svullnar och får feber
Vanligast är att en huggormsbiten häst svullnar upp, den kan få feber eller bli slö. Om inga ytterligare symptom visar sig inom ett halvt dygn kan man lugna sig och konstatera att faran är över. 
På samma sätt som att en människa som blivit biten bör uppsöka sjukvård är det alltid bra att kontakta en veterinär. 
- Personligen tycker jag att det är bättre att ta ut veterinären en gång för mycket än en gång för lite, om man känner sig osäker, anser Lotta. 
- Själv lyckades jag få ut en veterinär och hästen fick dropp. Sedan fick hon hålla sig i stillhet i över en vecka. Man kan säga att hon var riktigt illa däran.


Kommentarer
Bilalgrete säger:

Nice site keep it up

2012-02-03 | 08:05:14
Bloggadress: http://bilalgrete.blogfrombed.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback