bytesövningar ala emma

Va inne på en blogg och hittade fruktansvärt bra övningar för byten så kännde att ja ville dela med mig av mitt fynd.

Övning 1

Byta från förvänd till rättvänd på volten. Noga förberedelser med halvhalter (som ska gå igenom!), när det känns som om hästen är redo, ge byteshjälp. Se till att hästen inte kastar sig innåt volten, var med och parera upp med innerskänkeln. Fördel med denna övning är att man har inte en bestämd punkt som man måste byta på, blir det ingen bra förberedelse, så byter man helt enkelt inte. Nackdel är att det är väldigt fysiskt krävande för hästen att gå i förvänd galopp på volten, så den blir trött rätt så fort.

Övning 2

Rid förvänd galopp på fyrkanten. Vänd in och gör som små, små serpentinbågar (eller ”bubblor” som min tränare säger), alltså korsa aldrig medellinjen. På väg tillbaka till spåret, rid svag sluta. Byt vid sargen. (Självklart med samma förberedelser som i övningen innan, med halvhalter.) Fördelen med den här övningen är att den går att göra flera gånger på en långsida. Blir första ”bubblan” mindre bra, så är det bara att göra en till.

Övning 3

Något så simpelt som vänd igenom volten, är en bra övning. Vänd från långsidorna mot kortsidan, och vänd lite tillbaks innan byteshjälpen ges. (Detta är pedagogik på hög nivå….) Alltså när man vänder igenom volten, så rider man ju som ett S. Men om man ska byta galopp, så underlättar det om man vänder lite tillbaks innan man ger byteshjälpen. Fördel är att hästen nästan automatiskt byter galopp i detta läget. Nackdel, som märktes väldigt väl på Mini, är att dom lätt kan bli lite upphetsade. Mini kastade sig över i nya varvet, jag hann inte få tillbaks henne. Men nu gör hon den övningen riktigt bra, och har lärt sig att vänta.

Övning 4

Inte bytesövning i sig, men en väldigt bra, förberedande sak, är att göra enkla byten. Alltså rida i en samlad galopp, sakta av till skritt, fatta ny galopp. Upprepa, upprepa, upprepa! Jättenyttigt!

ENJOY!
ja tyckte som sagt de va mkt smarta och bra dock avvanceade men ja pröva går juh


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback