Knoppar

Ja läste en interesant artikell i en tidning och tänkte att ja skulle vara så snäll och dela med mig lite av de ja läste för er som vill göra snygga knoppar!

1.  Nål och tråd. Bäst är att använda den typ av nål och tjock tråd som sadelmakare syr i läder med. Då är tråden fet, vilket gör den lättjobbad. Vanlig sytråd är inte att rekommendera, den är för tunn och glider för lätt.

2. lagom antal. Delar upp manen i sektioner efter det antal knoppar hon vill ha. Det brukar bli mellan fem och nio stycken, beroende på manens storlek. Har hästen mycket man kan du bygga upp en ”nacke”, genom att ha mindre knoppar i ändarna och större på mitten. Fixera med eN kNut När du är nöjd med din knopp fäster du den genom att knyta tråden på baksidan/ovansidan av knoppen, på ett ställe där det inte syns. Färdig! Skulle någon knopp lossna eller börja se liten hängig ut är det bara att bättra på med fler stygn.

3. Fläta och Fäst trådeN Fläta flätorna löst, du ska inte dra åt, och fäst dem med gummiband längst ner. Klipp sedan av cirka en halvmeter tråd per knopp. Fäst tråden genom att sy runt gummibandet som håller flätan, tills tråden låses fast. klipp bort trådeN När knopparna ska tas ur letar du bara upp tråden och klipper tills uppsättningen lossnar. Eftersom denna tråd är tjockare och har en annan färgnyans än manen är den lätt a tt hitta. Med sytråd kan det däremot vara som att leta efter en nål i en höstack …

4.  dags att sy. Trä in nålen i mitten på flätan, ängst inne vid mankammen, så att flätan viks på mitten. Vik sedan en gång till och fäst fast knoppen genom att sy fram och tillbaka, uppifrån och ner, genom mitten på knoppen tills den sitter fast ordentligt. Har hästen riktigt lång man kan du behöva vika ännu fler gånger. dags att sy Trä in nålen i mitten på flätan, längst inne vid mankammen, så att flätan viks på mitten. Vik sedan en gång till och fäst fast knoppen genom att sy fram och tillbaka, uppifrån och ner, genom mitten på knoppen tills den sitter fast ordentligt. Har hästen riktigt lång man kan du behöva vika ännu fler gånger.

5. 
Fixera med eN kNut När du är nöjd med din knopp fäster du den genom att knyta tråden på baksidan/ovansidan av knoppen, på ett ställe där det inte syns. Färdig! Skulle någon knopp lossna eller börja se liten hängig ut är det bara att bättra på med fler stygn. Fixera med eN kNut När du är nöjd med din knopp fäster du den genom att knyta tråden på baksidan/ovansidan av knoppen, på ett ställe där det inte syns. Färdig! Skulle någon knopp lossna eller börja se liten hängig ut är det bara att bättra på med fler stygn.

6.
klipp bort trådeN När knopparna ska tas ur letar du bara upp tråden och klipper tills uppsättningen lossnar. Eftersom denna tråd är tjockare och har en annan färgnyans än manen är den lätt att hitta. Med sytråd kandet däremot vara som att leta efter en nål i en höstack … klipp bort trådeN När knopparna ska tas ur letar du bara upp tråden och klipper tills uppsättningen lossnar. Eftersom denna tråd är tjockare och har en annan färgnyans än manen är den lätt att hitta. Med sytråd kan det däremot vara som att leta efter en nål i en höstack …


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback