Hö och Hösilage

Hö eller hösilage är något som är eller vart fall SKA vara våra kära hästars basföda. De skall alltså grunda sitt matintag på stråfoder.

I vissa stall ingår det X antal kilo per och och i andra är de fri tillgång och i vissa får man köpa själv. När man då köper själv så finns det tre saker man skall vara noga med;

1. Den hygieniska kvaliteten
Fodret måste hålla bra hygienisk kvalitet, det är det viktigaste av allt.
 
2. Lämpligt näringsinnehåll
Det är viktigt att grovfodret möter hästarnas behov av näring. Olika hästkategorier har lite olika behov.
 
3. Lagringsmöjligheter
Om du väljer hö eller hösilage beror till stor del på lagringsmöjligheterna. Hö kräver torr och luftig lagring. Hösilage kräver att man skyddar plasten runt balarna så att inget syre kan komma in.

Hur vet man att stråfodret är bra da?

Hö: Höet ska lukta friskt. Det kan vara lite gult men fortfarande vara bra eftersom det beror på om det är soltorkat eller skulltorkat. Det får inte damma, inte lukta mögel, bränt eller gammal vind.
 
Hösilage: Ju blötare hösilaget är desto mera syrligt ska det dofta. Torrare hösilage kan nästan lukta lite sött. Det får inte lukta ruttet eller ha andra otäcka lukter som smörsyra eller ammoniak. Små vita prickar i hösilaget är jästsvampar som inte är farliga i små mängder. Men fodra inte med just den biten. Om hösilaget blir varmt av sig själv skall det kasseras.

Jag vet tyvärr att det finns endel "snåla" stallägare som har hösilage och även när det visat tecken på att vara mögligt eller rentav skitvarmt i de inre lagrena så har man påstot att det är "okej" att fodra hästarna med det. allt för att de varit för "snåla" för att kassera en bal.

Jag tror att man måste öka kunskaperna överlag hos hästägare både små och stora för att slippa onödiga sjukdomsfall hos våra favvoriter!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback