Träning för Maria Hagström

Tisdag
Lungn och fin i hanteringen vi hade lite problem att gå på farliga sidan idag när vi skrittade fram för hand men de blev bättre. tog och longerade honom och ja han fick springa av sig endel då energin flödade och lite därtill. Blev några luftfärder men sedan så hittade han bra takt och tempo som han kunde fortsätta med.
 
Vi satte upp och fortsatte sedan med att flytta undan för skänklarana i hörnerna och nu ska ja även börja lägga till ytterskänkel mot bogen för att han inte skall flyta ut för mig samt kunna rama in han lite. Detta märks tydligast i högervarvet mot staketet då vi mer eller mindre går som ett härligt L.
 
Fortsatte sedan i trav och gjorde mina volter och när dessa kändes hufsade kontrolerade så fortsatte vi med tre serpentiner och ibland med en volt i varje för att få han för skänklarna. Knas hade väääldigt brottom idag så de gick i 180 knyck och utan att kunna sakta ner lite utan fick istället använda mig av minivolter och även här tänka på att inte styra så mycket utan använda mig mer av mina ben.
 
Mot slutet av passet då vi kommit till galoppen va han fruktansvärt fin och följsam. Vi kunde galopera på och samtidigt driva lite och flytta. Det blev bättre och galoppen är heltklart hans bästa och lättaste gångart då ja kommer åt han och han svarar direkt. Efter detta så gick han som smör. Han hade lugnat ner sig betydligt och vi hittade ett bra tempo och ett fruktansvärt bra stöd i munnen. Jag kunde även här rida våra serpentiner med volter utan problem och han svarade på bra!
 
 
Att tänka på!
* Flytta fram ytterskänkel och "knacka", va irriterande och inte "fastna"
* Förbered noga innan vändningen yttersidan
* Volter volter volter till ALLT - minska tempo, få rundare, få ut han, få han avslappnad, ja allt
* När han trippar iväg i skritten gör en mindre volt - han svarar ju "rätt"
* Tappa inte yttertygeln förmycket utan stödjaupp
* blir han för spänd för att galoppa - gör bara någon fattning så att du vet han lyssnar
 
 

v. 31

 
 
v. 31
Måndag- Vila
Tisdag - Träna för Maria Hagström
Onsdag - Vila
Torsdag -  Rida igenom det vi gjorde med maria
Fredag - Vila, ev en promenad bort till bäcken
Lördag - Vila
Söndag - Ev rida lektion för Maria Hagström igen Jippi!

Typisk

Ja då har ja gjort det igen. Lovade er bilder och visst ska ni få massor av bilder mamma knäpte närmare 429 st så några kan vi allt hitta! Däremot tänkt jag ladda upp dem här på jobbet för de går snabbar och jag har tid MEN tror ni inte ja glömde sladden... Så himla typiskt!
 
Jag ville själv få sett bilderna i storformat men får nu snällt nöja mig med att se dem i kameran. Typsikt.
 
 

Ååå

Gudars vilket bra pass. Han bråka i början genom att bara springa springa springa så de blev mkt volter och även nytänk att få med bogarna bättre. I slutet va han som smör!!! Bilder och utvärdering kommer! Såhär såg vi ut idag :)


Mera godsaker

Här kommer några fler bilder från passet som ja red för maria föra gången. De ligger lite i oordning men det förstår ni säkert.
 
tänk va bra denna bilden hade varit om heeeela hästen va med...
 
 
 
 

en liten fundering

Då ja inte har så många valmöjligheter på att rida knas mer än i padocken så blir detta träligt för både mig och han. I borås kommer detta att ändra och ja kommer mer eller mindre alltid rida ut och ha banan en gång i vekcan - längtar!

I morgon är det maria träning och ja jag längtar efter det med. Ska även rådfråga henne vad hon tycker om min plan att sätta knas på sin vila nu. Det skulle isåfall bli ca 2 veckor som han får sommarlov med lite promenader förhand bort till bäcken typ. Vill ju int att han ska tröttna på padocken då det är där vi ska vara framöver och träna och trimma.

Ska även höra med maria om hon vill/kan hjälpa mig med att sätta upp ett mål och plan för mig och knas kommande året. Alltid gott att han några saker att boka av och veta vad man skall klara av att göra.

Ja nej i morogn ska även kolla om mamma kan komma med och ta lite bilder. Tänkte prova den nyinköpta outfitten med vet dock inte riktigt vad ja själv ska ha påmig till det men får blir något mörkt.

Gårdagens träning

Söndag
Ytterligare ett dåligt pass att lägga till högen "slänga/glömma". Det var redan kaous när ja tog in han från hagen då han mörkbart vart skiträdd för något pakom oss i skogsdungen, han skakade och pulsen va upp på max. Detta resulterade självklart i att han inte såg mig och trampa över mig etc. inget som ja accepterar eller tollererar.
 
Gick sedan iväg till padocken och ja han lugnade ner sig endel men fortfarande så trampade han över mig och vid detta laget va ja flyförbannad på honom. Men vid herr fisförnäm så får man inte ryta eller visa detta för då blir det värre så det var bara att bita sig i tungan och försöka få han på andra tankar. kul...
 
Börja att gå runt i padocken som vanligt. ena sidan så sover han och ja får dra han runt och andra sidan så springer han över mig så där använde vi oss av bakövningar. Knashäst! Tog sedan och longerade och fick använda mig av hörnerna då han inte riktigt ville sammarbeta. Fick ligg på mer "bakom" honom så ja kunde få ut han och vi börja med litern volt för att sedan göra större i traven. Gick mycket bra mot slutet och ja kände mig nöjd.
 
Satte sedan upp och beslutade ganska fort att de blir bara skritt idag då han vägrade att gå framåt mot hörnet redan efter 5 steg. ,kul! Gjorde som maria sa och de va volt efter volte efter volt. Han trotsade och testade genom att småstegra för att markera och sedan spratla med frambena. Det var bara att vända om han och göra volt igen. Tillslut efter 511 volter så kom vi föbi kortsidan. långsidan gick helt okej och så kom vi tillbaka till kortsidan och kunde gå föbi den helt. Blev klapp på halsen och myyyyycket beröm för att sedan byta varv och döm om ja blev förvånad då han (i detta varvet alltid bråkar "mot" buskarna) bara går. följer skänkeln fin fint och ja är nöjd. Va mycket beröm och vi la några större volter och bytte varv för att avsluta, nej då skulle han börja trotsa. Gick dock mycket snabbare denna gången och vi kunde avsluta bra.
 
Första gången som ja även kunde göra massa småserpentinger med lite snävare svängar och faktist få han att söka sig neråt. Självklart när ja tänker tanken att " wow ja kan låta han sänka sig och ha lnga tyglar" ja då hoppar han självklart till. Suck!
 
Dagens positiva - jag länge stiglädret 2 hål och kom riktigt bra ner i sadeln, jag kunde få han att söka sig neråt i skritten trots att han va så sjukligt spänd i början och jag kunde lösa vårat problem hufsat bra.
 
Dagens negativa -  hans himla spöken! min osäkerhet på det och ja att de blir pankaka
 

FACT


Dagens träning

Fredag

Blev löslongering i "korallen", inget avancerat utan ett litet hinder på 30-40 cm på volt som han fick hoppa i båda varven. Märker väldigt tydligt på honom att han tycker det är lite jobbigare i ena varvet då han blir lite grinig och stressad när han inte får byta men vi tog de lugnt och bär han hoppat två gånger på raken utan att stanna i ett hörne så va ja nöjd och även hästen. Längtar till i morgon då ja ska rida igen. Träningen är flyttad till tisdag och tur var väl det :)


En sista färd

Ja några av er vet vem Benny var, min fina ädla springare som trots bruten nacke va helt fantastikt och ställde upp på allt med mig. Snubblade över ett inlägg som inte är till så mycket inlägg men det är 11 dagar innan han försvan från mig och det blev våran sista ridtur tillsammans. Jag minns de ganska tydligt han ahde inte varit riden på 1 månad nästan och jag satte upp utan longering och vi red. Både i skritt och galopp och de kanske va 10 min samanlagt men ja red med ett leende på läpparna heeeela tiden. För de va så uppenbart att Jr tyckte detta va skitskoj. Inlägget kan ni läsa HÄR även bilden är tagen precis efter att ja suttit av. Sista färden dagen innan min födelsedag...
 
 

utlovade bilder

Lovade lite bilder från promenaden när vi var ner till bäcken och badade/plaskade runt här kommer några i väldigt dålig kvalite tyvärr
 
Plaska
när man inte vågar gå i med rumpan så ser de ut såhär
"råkade" få med mig detta hem idag med, men man kan inte tacka nej
till ett mias schabrak för 100 kr nytt bara för de står
haglunds på det...
 
 

Dagens Tränig

Onsdag
Han va otroligt seg när ja longerade honom så det gick hyfsat snabbt att göra de. Vi promenerade runt lite och de kom bilar högt och lågt men han verkade inte byr sig så mycket. Hoppade upp och fortsatte med hörnpaseringar och volter här och där samt flytta undan för skänkeln.
 
Passet i sig va inte så fokuserat och blev mest runt ridning och inget konkret trots att vi flytta förundan och gjorde som innan. JAg hade inte riktigt ork måste ja erkänna men han skötte sig bra. Vi kunde trava på endel och även här flytta förundan. I slutet tog ja även lite galopp men han va så trött att han orkade inte hålla igång den och ja förstår han. Trots att vi red sent på kvällen och enbart 15-20 min så va han genomblöt.
 
Ja passet va nästan lika incpirerande som detta inlägget... Nya tag i morgon!
 
 
Mupp - vi idag med nya schabraket

v. 30

 
v. 30
Måndag- Vila
Tisdag - Rida, gå igenom de som maria gjorde med oss
Onsdag - Rida, fortsätter med övninge och försöker påbörja skänkelvikningar 
Torsdag -  Lonerar över hinder och bom
Fredag - Vila
Lördag - Rider, lösgörande kollar av knapparna inget avancerat
Söndag - Ev rida lektion för Maria Hagström

Dagens träning

Tisdag
Och där ramlade poletten ner för her knas. Idag va ytterligare en av de ridpassen som gick så sjukt himla bra trots en ofrivillig avsittning. Sist ja red han va för en vecka sedan, därefter fick han en promenad och lite bad samt vila lite då ja var iväg. Detta gjorde minst sakt gott för honom för idag va han gudomlig att rida. Han tog hörne efter hörne och passerade precis som ja ville. Jag kunde reglera honom i båda varven i traven och putta ut han med innerskänkeln.
 
Viss han va lite trippig och började gärna lätt trava när vi skrittade men han gjorde inget fel då han blandar ihopp komandona lite samt att piloten uppe på kan va lite slarvig. Jag utmanade han även flertalet gånger mot de köttätande buskarna och så fort ja märkte att han kika bort eller började spänna sig lite så la ja bara till innerskänkeln och puttade ut han lite och drev på. Känslan idag va obeskrivlig!
 
Mot slutet skulle ja bara ta en sista trav men så var de några gubbar som kom som vi inte såg men hörde. Knas blev en anigen spänd nere i farliga hörnan så ja gjorde lite volter. när de väl släppte så travade vi förbi och de super. Skulle ta en till gång för att sedan avsluta. Gickgörba ända in i hörnet knas hoppar till och jag hamnar i taskig obalans han knockar mig och jag får min klocka rätt på läppen, heja härlig fläskläpp! Jag putte ifrån mig och hamnade stående på marken (börjar få kläm på de här). Gick förbi två gånger satte upp skritta förbi den otäcka hörnan och sedan trava ja förbi två gånger. Avslutade där när ja och han va nöjda.
 
 
Knäpphäst <3

Segt

Förlåt för taskig uppdate! Jobbar massor och just bu befinner ja mig i Strömstad för att få spendera några timmar med den andra mannen i mitt liv! Idag är det ett år sedan jag opererade bort min hjärntumör. Jag har med andra ord kunna leva riktigt för en gg skull utan att behöva tänka på de dumma huvudet som satt stop. Ett år av liv och glädje nu återstår mins 100 till...


Beslutsångest!


Dagesn Träning

Torsdag
Äntligen i tid! Idag stod det uteritt eller promenad. Tyvärr så har ja inte kunnat rida ut idag med nordsvensken och karin så de fick bli en powerwalk bort till bäcken. Tog på mig finskorna (läs gummistövlar) och knas i andra handen så gick vi mot "ån". Han va lite småspänd och smög fram i början och hoppa till för någrar rör i marken men lugnade sig sedan ganska mycket.
 
när vi kom till vattnet så var den tänkta platsen att gå i som ser ut som typ en liten sandstarn borta så ja testade att traska i på ett ställe där de va som ett litet trappsteg istället. Ställde mig i vattnet och tänkte att knas skulle totalvägra. Döm om min förvåning när han tar ett megakliv i vattet efter att ja smackat en gång och står sedan supernöjd i vattnet.
 
Tog och traskade bort till den lite djupare delen där ja inte kunde stå så ja drev på han så han kunde gå i själv och ja de va inga större probllem. Han körde ner huvudet i vattnet och de va bara öronen som syntes för att sedan s och plaska med frambena. Rumpen va han dock rädd om och ville inte blöta ner den så han stod i en fin nedförssluttning men var lika glad för det.
 
Tog sedan och traskade hemåt och då va han fint avslapnad och lyssnade mycket bättre på mig och han kunde gå och "utforska" lite utan att dö av rädsla.
 
 

Gårdagens Träning

Tisdag
(Börjar se en mycket dum trend i det här med gårdagens tränig?! har helt enkelt för mycket att göra ibland) Hursom, Jag fortsatte på marias övningar idag med och de gick super. Han fattade mycket snabbare och ja kunde mer eller mindre börjas gflytta för skänkeln direkt och när han gick emot så gjorde jag en volt och det räckte oftast.
 
I högervarvet när vi skulle trava så började han bråka igen när vi kom "mot" häcken så då dummade han sig och tvärnitade. Började med volterna och kunde efter 5 min trycka ut han i hörnet och gå hela långsidan. Festliga va att tog ja mig ut till hörnet och red långsidan sedan så gick de bra men "genade" jag ( det står en höskrinda i ena hörnet så ja kan självkart itne rida ut i det hörnet) så tvärnitar han nästan alltid. Fick inte någon viadere bra avslapnad trav men tyckte att så länge de va trav och han lyssna så va det okej.
 
Vänstervarvet är de däremot nästan ALDRIG (peppar peppar) några problem. Vi kan Trava på i en sjukt bra känsla och "bärighet" hjela varvet ta ut svängarna och rida sjukt bra hörnpasseringar. Gör vi dem passeringarna på tävlingarna så kommer de gå grymt bra. Nu ska vi bara få till dem i andra varvet med.
 
Passet avslutades med en bra känsla och en uppridning på medellinjen, något vinglig men helt okej.
 
 
 

Lite bilder

uppförsbacke?
hårdrockare?!
 
 

Träning för Maria Hagström

 
 
Måndag
Idag hade Maria Hagström lektion med mig och Knas och tur var väll det! För vie
behövd hjälp med dem köttätare buskarna!
 
Förklarade lite snabbt för Maria var problemet låg och även vad som behövs bland annat befästa skänklarna och flytta förundan dem. 
 
Började att skritta på och första hörnet kommer första problemet. Han genar, skjuter ut bogarna och blir som spagetti. Fick då tipset om att så fort han börjar gå emot så ska ja lägga en liten volt. Jag ska göra detta tills han accepterar min skänkel och går på fint. Det tog några gånger till han förstod vad det var jag ville men sedan gick han på bra längstes långsidan. 
 
Bytte sedan varv till höger och ja då dem dem barnsliga protesterna!! Han hade inga problem i skritten med långsidan det var bara hörnet som va lite läskigt men två tre volter senare så gick han kalasbra! Det största problemet kom i traven! Vi kom an mot långsidan och han tvärvänder! Stannar och vägrar gå framåt, de satt tydligen några köttätande kråkor i buskarna med. Vi gjorde volt på volt på volt. Han tjurade ihopp, blev arg, stegrade sparkade ja massa himla barnsligheter helt enkelt! Gah va arg jag va på han. Men efter 8-10 min envishet från bådas håll gick han faktiskt fram och givck hela långsidan utan problem. Han testade sedan en gång till när vi var där uppe igen men så var de två volter och så gick han på igen. 
 
Eftersom vi arbetade på rätt mycket i både skritt och trav så tog vi bara någon fattning i vardera var i galopp. Festligt att notera är att han är mer "kontrollerbar" i galoppen än i traven och skritten då han ser spöken för de gör han tydligen inte i galoppen. Knashäst!
 
Att minnas!
1. Ta fram innerskänkeln lite för att bli tydligare. Samarbeta med yttrhanden.
2. Koppla loss båda händerna, låt inte innerhanden följa med när du leder med ytter.
3. Går han emot skänkeln gör en liten volt tills dess att han lyssnar
4. Blir han rädd/dum/trotsig gör småvolter från "objektet" tills dess att han går fram.
 

Världens bästa

Passet idag va världens bergodalbana från att stegra, studsa och vägra gå fram till att kunna gå i en välbalanserad trav och sitta ner stundtals och även galoppa utan problem! Är så sjukt nöjd och glad att ja tog hjälp av Maria idag. Berättar mer i morgon för nu ska ja sova !


Falsterboshopping

Blev ju några prylar som fick hänga med mig hem från falsterbo i år igen. Dock ingenting till hästen denna gången (jag är riktigt förvånad) utan allt var mer eller mindre till mig. Fanns inte direkt några nyheter heller så de va inte mycket att hurra för. Dock hittade jag ett träns som ja gärna hade sett på knas eller ja en nosdel på ett träns. Det var dock till islandhäst (nuvarande remont är även den till islandshäst). Dock kände ja inte riktigt för att punga ut 1300 på en remont. Snygg var den och kom från hunter. Någon som känner detta märket?
 
 
 
Äntligen fick dem hänga med mig hem!
löv it!
ett rikitg fin blinblingskärp som skulle varit med förra året,
blev istället detta årest bästa fynd!
"gåva"
Inget måste men under 50% och bara min storlek kvar så skrek dem efter mig
bra att ha i vinter
ett av favvoritgrimskaften
ett par strumpisar
Hel klart den bästa investeringen för i år! ett par blåa regna chaps
som motstår bådre vind å vatten. Samt ett par thermo chaps
med gosigs fleacfoder för 100kr!
<3
Fick äveen köpt den grå filten men har lyckats missa den på bild

Dagens Träningspass

Söndag
De blåste storm hos oss idag så istället för att rida så beslöt ja mig för att ta tömarna och få ut han mot dem superläskiga buskarna i padocken. Då han inte riktigt än har fattat mina hjälper med att flytta ut så tänkte ja även börja lite lätt med att via honom vad detta innebär. Kan ibanldn tycka att de är lättare att visa detta från marken.
 
Började att gå runt han va lite småspänd men ignorerade detta då ja inte tyckte de va någon att schåpa sig för. Jag tog sedan och spände in min vanliga tömkörningsfattning fast istället för att stå långt bort gick ja mer eller mindre brevid honom. Vi började med att gå på fyrkanten och det gick ju görbra tills vi kom bort till den köttätande långsidan. Han spallade iväg några gånger samt drog sig innåt men låg på med armen som en tryckande skändel och efter ca 20 varv så började han fatta att han skulle flytta sig undan för mina "hjälper". Tog sedan även och utnyttjade detta efter köttänande långsidan mot en andra långsidan så sneddade vi av och jag "puttade" ut han mot den vilket gick super.
 
När han utan mina tryck hjälper kunde gå på den farliga l´ångsidan i avslapnad anda så nöjde jag mig där och tog sedan lite trav på volten. Han såg nöjd ut och lyssnade på bra.
 
Bytte sedan varv och här så tyckte han inte alls de va farligt med långsidan däremot så har han svårt att gå rak eller inåtställd. Han tenderar hela tiden till att skjuta ut bogen och titta utåt. Så fick sitället fokusera på att få han rak samt att använde mig mer av hjälperna. Polleten ramlade ner mycket snabbare i detta varvet och vi kunde nöja oss när han snällt följde mina hjälper fram och lyssnade på det lilla som ja gav honom. Avslutade med lite trav på volten för att sedan gå hem och äta maten i transporten.
 
såhär såg vi ut idag

v 29

 
 
v. 29
Måndag- Lektion för Maria H.
Tisdag - Rida, gå igenom de som maria gjorde med oss
Onsdag - Vila
Torsdag - Rida ut om mitt sälskap kan annars promenad
Fredag - Rida, fortsätta med Marias övning
Lördag - Vila
Söndag - Rida ut eller tömköra med bom

Att vara nära himlen

När man åker iväg på roligheter och bara myser. Det kan vara allt från resor, shower, konserter till tävlingar. Ja allt man själv tycker om och uppskattar. Det är upplevelsen och stämningen som gör upplevelsen.

Just nu så befinner jag mig på Falsterbo som så många mer. Här finns allt jag myser och kvällarna har spenderats på finfint hotel med igår en riktigt fin resturang! Jag får se finaste hästrna se ryttarna och hur dem väljer att lägga upp sin framridning. Här nere döma ingen och alla är med alla går med alla. De blir inte rusning så fort en ryttare dyker upp brevid en utan de kommer några som ber om kort och autograf. Stämningen är sådär trevligt bekväm.

 

Jag skulle vilja påstå att ja är nära himlen igen. Tre dagar här är en lagom semester för mig på sommaren och ja kan ta emot hösten med en vetskap om att jag till jul ska upp i himlen för att ytterligare en gång vara nära himlen!

 


Gårdagens ridpass

Onsdag Dagens rispades kan summeras med ett ord - katastrof! Börja longera gick som vanligt bra. Inget att anmärka på men så började det regna lite lätt och Knas blev väldigt förnärmad över att behöva springa i regn! Ännu värre blev det bär ja satte upp och de mer eller mindre öste ner regn. Det sjuka va att solen fortfarande lös men att regnet va riktigt tungt, blev genomblöt på 5 min! Skrittade runt på honom för att bara göra något och det gick la sådär han vände gärna rumpan till vinden och tjura ihopp! Han ville inte gå längsmed staketet närmast buskarna och så fort ja la till skänkeln för att få ut han lite så taggade han till. Vi testade på lite trav och de gick åt fanders det med åt båda hållen. Hela passet fick ja sänka mina krav gång på gång och tillslut så var vi på nivåns skritta lugnt förbi buskarna. Sedan hade vi den vanliga turen Att så fort ja hoppat av så lös solen resten av kvällen... Nej detta passet drar vi ett sträck över och glömmer helt. Nya tag på söndag!


Ändrat i planen

Ja skulle ridit idag men de blåste massor och ja har ont i huvudet. Eftersom ja ändå skulle flytta transporten så tog ja tillfället i akt och lastträna. Knas har alltid gått på efter tredje försöket men inte idag! Han har fått för sig att man SKA slänga sig ur transporten efter att man gått in halvvägs och fått en godis. Testade massa olika lösningar men nej så fort han fått den i munnen så slänge han sig haft bakåt. Han nöjde sig att sedan stå med enbart frambena på lämmen. Behöver ja säga att ja va måttligt road av hans trams? Tog och sänkte alla mina krav helt och nöjde mig med "alla 4 ben på lämmen utan att slänga sig bak direkt". Fick hälla ut all mat på golvet så hade han något att pilla med och så gick han även på själv. Jag backade han några gånger själv och de gick bra han tveka sedan några gånger att gå på men när han såg maten så gick det. Gah! Blir tokig han har gått på utan problem bär ja lotsat in han från sidan utan problem ju! Aja vi vet vad vi ska öva på varje dag! Blir till att koppla på den imorgon igen och köra in ut in ut... Billiga hästfan!


v. 28

 
 
 
v. 28
Måndag- Rida, introducera flytta för skänklar
Tisdag - Rida, Fortsätta på gårdagen samt mkt rakriktning följa spåret.
Onsdag - Rida - Samma som tisdag
Torsdag - Vila, jag är i falsterbo
Fredag - Vila, jag är i falsterbo
Lördag - Vila, jag är i falsterbo
Söndag - Rider och känner igenom honom lite lätt. Kollar gas broms samt styrfömågan
 
  
 

oupsi

Förlåt men ja har inget att göra så ja lånade denna lilla listan från "några".
 

Dressyr i ridhus/dressyr i paddock
Hoppning i paddock/hoppning i ridhus
Tävla högt och mycket/ tävla ibland
Hoppa högre men under kortare tid/hoppa lägre ett helt pass
Schockemöhle/Glenn Gordon
Godis/Glass
Cola/Fanta
Duscha/Bada
Hav/Pool
Äpple/Morötter
Tv/Dator/Mobil
Stallet/Hemma
Hoppning/Fälttävlan
Hus/Lägenhet
Mamma/Pappa
Mormor & morfar/Farmor & farfarSaknar dem sjukt mkt!
Tävla och det inte går så bra / Prestera bra på träning
Ponny / Häst
Ridhus / Rida ut
Rida ut / Padddock
Långt hår / kort hår
En kväll ute/En kväll hemma
Rida på morgonen/dagen/kvällen vintertid = dagen sommaren = kvällen
Köpa en häst som kan allt/köpa en häst att utveckla själv
Bada/sola
Galoppera/trava/skritta ut
Sto/valack/hingst
Kompisar/stallet
Morgon/kväll
Jordgubbar/smultron
Hallon/blåbär
Läsa/titta på tv
Vara blind/döv
Fux/svart häst
Kallblodstravare/varmblodstravare
Rida i ösregn/rida i världens värme
svart häst/vit häst
iphone/ipod
laptop/stationär
singel/upptagen
vara i sverige med bra väder/utomlands med dåligt väder
varmblodstravare/shettis
ha en häst som presterar grymt bra vid ridning men hemsk på marken / underbar på marken, tillgiven och snäll med allt men knepig och hemsk att rida
vår/sommar/höst/vinter
vaaarmt väder men mulet / sol men kyligt
John Whitaker / Kingsland
Sadel / Barbacka
Pigg häst / mindre framåt häst
hööks / börjes
Halvblod / fullblod
Litet stall/Stort stall
Katt/Hund
Longera/Tömköra
Ullared/Hööks
Senskydd/Damasker/Lindor
Bikini/Baddräkt
En riktigt framåt Fjording/Ett riktigt lat fullblod
Rihanna/Justin Bieber
Catago/Pikeur
Tretorn Falsterbo GTX / Tretorn Advance
Skäck / tigrerad
blogg with one person / blogg with 2 persons (att läsa)
English / svenska
jumping / dressage
Pikeur / hööks
Charles owen / Whitaker
Mysig runda i skogen/dressyr pass
Tacos/pizza
Hoppa små hinder i skogen/hoppa på i paddocken eller ridhuset
Sitta och slöa inne/vara i stallet hela dagen
Videor/bilder när man rider
Komma 1:a på tävling med dålig känsla / komma 2:a och du har ridit ditt bästa program någonsin och är supernöjd :)
Bloggen / facebook
skimmel / skäck
Sharpman / Hööks
stövlar / chaps
schabrak / vojlock
stoor blogg / liiten blogg
dominerande häst/tillbakadragen häst
Barbacka/barbackgjord
HV Polo/ GG
Blogga/leva livet
Kebab/Pizza
Fanta/sprite
Godis/chips & Dipp
Hansbo/Hööks
pikeur/kingsland
Sverige/Utomlands
Orange/Blått
Justin Bieber / One Direction
Ramla av på en tävling / rida fel program på en dressyr tävling
Brun/Fux
Fullblod/Ponny
Rida på ett nervöst fullblod / rida på en Islands häst
Ardenner/arabhäst
Käpphäst/gunghäst
Brun/skäck
Häst som stegrar/häst som bockar
Tinker/travare
Köpa hästgrejer/köpa vanliga kläder
fleece benlindor med padd under/utan padd
Kyra/Anki
Få prova Scandic/totilas
Schabrak / Vojlock
Islandshäst / Russ
Hackamore / Bett
Massa pengar utan häst / Lite pengar med häst 
Arab/newForest
Litenblogg,bra inlägg/Stor blogg, dåliga inlägg
Stort Stall/Litet Stall
Mias Lindor/Eqipage Lindor
Iphone/SonyEriksson
Nikon/Canon
Videofyme/Youtube
Hoppträning/Terrängträning
Hästgodis/morötter (att ge till pollen då)
L:a nivå/ Msv:a nivå
lång man/kort man
tävlingshäst/vänskap föralltid
röd kavaj/blå kavaj/svart kavaj
hingst/sto
voltige/körning
Skräckfilm/komedi
Filmer/böcker
Lindor: helflecce/halvflecce & halvstretch/ helstretch
Solsemester/storstadsemester
Jim Carey/Adam Sandler
Tävla på lägre nivå ofta/tävla på högre nivå men sällan
Popcorn/chips
Slösa/spara
Faktabok/Skönlitteratur
Halt häst med en skada som kommer bli bra men du kan inte tävla på ett år/en häst du kan tävla tillsvidare fast med en kronisk skada
Människor/Djur
Hotmail/Gmail
Blogg/Hemsida
Passage / Piaff
Oxer / Räcke
Hoppa studs / Cavaletti
Rida i skogen / Raca över stubbfält
Rida tidigt på morgonen / Rida sent på kvällen
Rida en LC-nivå häst med alltid bra resultat / Rida en MSV-nivå häst med mindre bra resultat
Remont / Achen / Pullar / Engelsk
Kandar / Träns
Dressyrsadel / Hoppsadel
Förstort schabrak / För litet schabrak
Låta hästar gå på bete / Låta de stå inne
Allround häst på medel nivå / En ren dressyrhäst (grand prix) som aldrig får/kan hoppa
Säkerhetsstigbygel / Utan säkerhet
Säkerhetsväst / Utan säkerhetsväst
Graman / Gough / Gummisnodd
Hel havre / Krossad havre
Vara i stallet sena kvällar / Festa med vänner


Gårdagns ridpass

Måndag
Måste säga att min lilla prinskorv förvånar mig för varje gång ja sitter upp! Av någon konstig anledning (som blev bra) så börja ja longera honom i hans svåra varv och de gick kalasbra! Vi hade även placerat oss i mitten av padocken så inga väggar att stötta sig mot och han sprnag på fint i en stor volt runt mig i alla tre gångarter. Bytte varv och samma sak här. Bonden drog igång sin traktor intill oss och började röja men knas han rörde då inte en min utan sprang på fint ändå.
 
Tog sedan och satte upp och körde mycket volter. Försökte även idag att lägga till skänklarna och mina vikter så att han börjar flytta undan för dem vilket emmelanåt gick kalasbra! Vi ssa gånger gick mindre bra men det är helt okej.
 
Tog sedan och började trava på hela fyrkanstpåret i vänstertvarvet och första två varven så ville han sakta av på samma plats och blev lite vinglig på långsidorna. Jag fick driva på lite till (inte för att han gick långsamt) och då gick de mkt bättre. Kunde även lägga in flertalet volter och reglera endel. Tog även galoppen på fyrkanten och samma sak här. Han fattade dock mycket snabbare när ja bara drev lite mer med sätet och han sprang på fint. Även här kunde vi reglera temot och vägarna endel. Även om det emellanåt blev liteför mycket av det goda så gick det super!
 
Anda varvet var myyyycket svårare för herr knas. Han har en tendens att dra sig inåt när man kommer till kortsidan och det är svårt att få ut honom i hörnerna. Jag la några volter just där i trav och det blir bättre dock springingare (inte jätte konstigt då han antagligen även va lite trött i både kropp och knopp) Tog lite galopp men den va så springin och dan att ja sänkte kravet och ville ha en bra lugn och stabil trav istället.
 
Trodde aldrig ja skulle få de om ja ska va ärlig men två varv på volten med lättad han å knas började sänka sig fint. Lät han gå där en stund och även i en lunkigare trav för att sedan sakta av och klappa och beröma finaste hästen!
 
Dagens pass va så fruktansvärt bra att  det är hans bästa! (det har ja aldrig skrivit innan). Min finaste lilla prinskorv bara briljerar för varje gång ja sitter på honom! JA e så sjukt stolt över han och ja ångrar inte ett endaste korvöre som ja lakt på de lilla kräket.
 
<3

På gång

Det känns verkligen bra just nu med knas! Vi har kommit en bit på vägen och ja har kommit över 99% av mina egna hinder. Jag trode aldrig att de skulle vara såpass bra som det är just nu. Att veta att ja kan sitta upp på knas själv ute i padocken genomföra ett hyfsat okej ridpass och sedan skritta hem igen. Det trodde jag inte i våras! Måste säga att det finns ingen som är gladare än jag! Jag har uppnåt mitt mål för sommaren och tänkte göra om mina mål för hösten eftersom ja tydligt är där ja trodde ja skulle vara i höst.
 
Som det ser ut nu så har ja lagt upp följande mål
 
Juli - rida ut med sälskap i nya miljöer
Augusti - vi skall kunna flytta lite lätt för skänkeln
September - Rida själv i borås
Oktober - Rida på nya platser själv Klara en LC
November - starta en LD
December - starta en LC
 
Tävlingsstarterna är inte till för att ja ska klara av dem och vinna, jag ser de först och främst som en träning att få komma till nya platser med "tävlingsanda". Detta är förberedande och de finns två stycken klubbar som anordnar två små tävlingar.
 
Om en vecka så ska ja ta ut tränare och tänkte rida lite och få lite tips av henne, självklart är det min fina Maria H. som kommer ut och håller en lektion för oss. Ska försöka få någon som kan filma eller ta kort under ridpasset så får vi se vad vi hittar på.
 
Gud va ja har längtat!
 
 
!
 
 
 

dagens tips

Detta tipsen är egentligen till sommarvarma dagar men varför inte drömma sig bort lite. Hittade de på någon blogg för ett tag sedan men hittar inte tillbaka. vartfall ta en vatenmelon och gör fina mönster med en pepparkaksform. ta sedan och dekorera lite eller så gör som jag frys in dem och doppa de sedan i glaset som isbitar!
 

Gårdagens ridpasa

Lördag Gick till padocken blev inte mycket longering utan tog lite i båda varven Knas ryckte se va för varmt helt enkelt. Satte upp och skrittade rätt så mycket först. Några bågar volter och försökte även lägga till skänklarna för att börja flytta han lätt. Vissa gånger gick de bra mesans andra gånger gick de kast! Tog sedan och trava, han lunkade på i ett bra tempo i ja kunde trava rätt så mycket i varierade vägar. Kunde snäva av volten och ja kunde göra den större osv. I högervarvet blir han lite mer obalanserad och drar sig gärna utåt i padocken när vi kommer till den öppna delen vilket gör att ridningen blir lite hackig! Tog sedan galoppen och han fattar så snällt å fint ny vilket är otroligt skoj! Kan ligga och rulla en stund för att sedan bryta av och fatta om. Vi har samma problem i högervarvet här att han drar sig utåt och då blir det oftast tvärnit efteråt men det är bara att öva! Maria ledde oss sedan hem å de gick superbra det med!

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/538685/images/2012/pic_4ff96bd6e087c328fe005d9a.jpg" class="image">


Lite inspiration!

Var iväg på en tripp idag och fick lite inspiration på olika hästprylar. Fick även provat en hel del kavajer tyvärr så insåg ja även att cavallos ganinimedes kavajen inte passar min kroppshydda så den är numera struken från önskelistan. Fick provat kingslanda dressyrkavaj o den satt super dock vill ja prova igen med rätt bh under. Det ända som inte lockar med den är priset på ynka 3500!!! Annars så var den supersnygg! Provade även pikeurs kavaj model epsom och den gillade jag med! Bättre pris än KL. Dock fanns inte de färgerna ja ville haft. Såg även lite olika idéer på plastronger så ska försöka få min mor till att sy lite! Det enda ja fick köpt va la flughuvan till Knas som ja nu hoppas på kommer sitta kvar! Ska för säkerhetsskull modifiera den med tre grimmhöljen så får vi se vad Knas hittar på. Tänkte även passa på att visa min nya kortärmade tävlingströja som ja köpte sist ja va i Borås. Är himla nöjd över den och älskar detaljerna! Blev även en bonusbild på mitt nya skal till mobilen haha går lite i samma stuk! Bara för ja älskar bling!

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/538685/images/2012/pic_4ff83f24e087c328df004469.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/538685/images/2012/pic_4ff83f24e087c328df004469.jpg" class="image">


Äntligen!!!

Ja äntligen funkar appen!! Nu kommer de kunna bli en hejdlös massa uppdateringar från mig och även massa när vi är i Falsterbo :) wiii I morgon bär de av på lite äventyr :)


om målat

när ja va hemma sist i borås så passade jag och linda på att måla om stallet, elle ja man ska måla om sin box. Tycker att de blev ljust å snyggt för ja hatade den gröna/blåa färgen vi hade innan. GRÄSLIG!
 
Före
Efter - flamigt då färgen torkar fortfarande
här kan man jämföra de omålade boxarna
 
 

gårdagens träning

Torsdag
va så himla trött så ja orkade inte skriva ner något igår. Enligt plan så skulle vi trava i padocken idag men då bonden slog hö och samlade in höt så gick det inte att komma fram på gården då de stod traktorer och höskrindor högt och lågt där. För att han ska få in de i sin lada så blockerar han mer eller mindre hela vägen till padocken.

Vi hängde inte läpp för det och ja ville testa på något nytt så idag stod det lite miljöträning på schemat istället! Tog och hoppade upp utanför stallet för första gången så de blev heller ingen longering utan ja satte upp direkt. Red in i korallen och sedan vidare in i gamla hagen och red runt lite. Han blev lite småspänd i kroallen men löste det delvis genom att börja ge han lite upgifter som olika svängar och la även till mina ben.

Tog även och travade lite tyvärr så gjorde värmen att han inte riktigt hade drivet framåt som han brukar. Han travade på glatt ett varv men så dog han nästan på samma ställe som vi fattade trav varje gång. Knas tyckte kanske att de räckte med ett varv i taget. Försökte driva på i hans avsaktning men de slut i en liten galopp. Rätt tänkt men för mycket gas. De kommer det med.

Tog sedan och skrittade av på grusvägen och han kändes snäll och fin. Gjorde några halter och han lyssnade bra och stod still och väntade på mina komandon. När vi vände tillbaka så fick han lite extra gas och de gick fortare fick göra några halvhalter och även några stopp så blev de bra.

Är så sjukt himla nöjd över han, det går från klarhet till klarhet hela tiden! VI får se vad som hittas på idag!

Ögonproblem

Jag fattar inte hur han bär sig åt! alla typer av flugskydd i ögonen drar han sönder rejält och dumpar någonstans i hagen... Häromdagen köpte ja en läderfly i hopp om att alla nitade sömmar skulle hålla. Han hade bara halsbandet kvar runt sig å resten låg i slamsor. Hade det varit så att han inte va så rinig i ögonen så hade ja skitit i det men han rinner fruktansvärt mycket vilket ja tycker är synd för han är märkbart besvärad av det. De få timmar han har haft fly så har de varit betydligt bättre. Jag börjar även fundra på om de kan va så att han är överkänslig mot sol med. Aja ska vartfall beställa en flughuva av denna modellen här nedan och sy på fästen till grimma så får vi hoppas han kanske kan ha den lite på sig i sommar...


Dagens träning

Onsdag
Fick flytta träningen en dag då ja hade så sjukt mycket att göra i går. Knas va i en bra form idag och lyssnade på bra. Han va inte springig men hade eget driv.

Började med att longera och känna av tog även lite galopp på linan sol gick perfa! Efter några var så satte jag upp och de va nemas problem. Han undrar nog mest varför han inte får springa fort. Idag ville ja vartfall bara skritta och svänga mycket. Han lyssna bra och vi fick till många fina olika volter med olika mycket "vrid" i.

När han kändes fin så hoppade ja av och vi tog en promenad runt åkern idag med. Fortfarande som en fiol då de va en hund som skällde massa på oss men ja ja han vänjer sig.

Gårdagens träning

Måndag
Passet kördes i padocken och det var töm som gälde enligt planen. Tur var det då knas va laddad till tusen och de här med att lyssna på mig de va bläff! Vi traskade runt lite i alla varv och vinklar innan vi körde igång. Tyvärr blev det i samma hörne som vi alltid kör i så det blev ej så mycket utveckling från våran sista plats.
 
Började i hans lätta varv och ja han gjorde direkt det jag bad om och det funkade galant. Kunde trycka på han så han använde hela bakärran utan att bli springig eller falla in i galoppen. Det som är roligt med knas är att ja måste styra runt han för annars så traskar han rätt in i staketet. Sötnöten.
 
Andrav varvet som är hans svåra och mitt svåra varv att tömköra i gick käpprätt åt pesos. Han tog ingen stöd på yttertömen, han blev springin, han sköt in bogen, han "blev rädd" för något i buskarna och ja så fortsatte det en stund. Då jag har problem att köra han i detta varvet har ja då självklart svårt att hålla spö med. Det resulterar i sin tur att knas inte går fram utan stanar och korvar sig. När ja väl fick fart på han så måste ja varav snabb och känna av hur han går då det oftast blir att ena sidan av volten så drar han sig inåt och i andra sida sticker han utåt. Jag sätter inga krav på att han ska trava på i form när han gör såhär för de går inte utan han ska gå rakt och följa mina tömar och takt sedan kan ja börja forma.
 
När han fick gjort dagens "mål" så skrittade vi ut runt ängen. Mötte självklart på en åkergräsklippare men den spatserade han snällt förbi om nååååågot spänd min lilla fiolsträng. Hoppa till lite med efter att vi paserade den med men inget farlgit. Han hade även lite brottom hem då tjejen sprang och roppade efter han men aja. Nya tag idag!
 
 
 
 
 
 
En tydlig bild på hur sämst koll ja har i detta varvet...
 
 
Tur att ha inte e så fet av allt gräs så gjorden åker inte alls fram...
<3
 

Falterbo shoppingen 2012

Detta tänkte jag ha med mig hem från falsterbo i år. Det jag INTE ska ha med mig hem är schabrak både hopp och dressyr får inte åka med, inga mer benlindor eller fleacetäcken. Det kommer bli ruskigt svårt att inte ta med sig dessa saker då det oftast brukar vara standard. Det som är på bilden är saker som ja behöver och strösta prio är stalltäcket och gjorden.

löv it!


v 27

 
 
 
v. 27
Måndag- Tömköra i padocken skritta av ute
Tisdag - Longera och sitter upp själv i padocken. Fokus på skritten, start stopp och sväng
Onsdag - Vila
Torsdag - Longerar sitter upp själv i padocken, testar på traven.
Fredag - Longerar i padocken, sitter upp och tar galoppen om han lyssnar
Lördag - Vila
Söndag - Promenad längsmed grusvägen till bäcken