Ridövning - Dressyr bas

Perfekt flytt för unghästar och nya ryttare

Unghästar som ska lära sig flytta har nytta av den. Ryttare som lär sig skänkelvikning älskar den. Och äldre hästar blir lösgjorda. Veckans dressyrövning kan användas till allt och alla.


Det är en övning man kan använda till unghästar som ska lära sig att gå undan för skänkeln. Men man kan också använda den till att lära ridskoleelever som inte är så rutinerade att flytta hästen. Dessutom är den lösgörande för äldre hästar. Övningen kan användas till allt och alla

Väggen hjälper till, det enda man behöver tänka på är att ha hästen rak på yttertygeln och på att använda den sidförande skänkeln. Det är enklare att vara på spåret än på en vinglig diagonal

Gör så här:
Skär av hörnet från kortsidan så att hästens panna kommer mot väggen. Om du går i vänster varv, lär den att flytta undan för högerskänkeln. Hästen kommer alltså att ha huvudet mot väggen. Var noga med att ha hästen på yttre tygeln.
Styr mot väggen. Hästen vill inte gå in i den, så väggen fungerar som stopp. Du kan koncentrera dig på att hästen tar skänkeln. Led med höger tygel, tryck med höger skänkel.
Byt sedan varv och gör samma sak där (fast för motsatta hjälper).
Börja i skritt, trava när hästen eller du är mogen. Har du en äldre häst kan du även galoppera.
 
Unghäst:
Börja med den unga hästen som du inte flyttat för skänkeln än, en treåring normalt sett. Om du går i vänster varv, lär den att flytta undan för högerskänkeln. Hästen kommer alltså att ha huvudet mot väggen.
Det här lär hästen att flytta för en skänkel i taget.
- Bara du styr behöver du aldrig dra hästen i munnen med den här övningen. Om du ska flytta på diagonal blir det lätt att man drar dem i munnen. Den här övningen minimerar den risken.
 
Orutinerad ryttare:
övningen för orutinerade ryttare, som skulle lära sig att flytta hästen. Får de bara hästen med nosen mot väggen kan de lära sig att flytta undan för den skänkel som är närmast väggen. Det är lätt att förklara för en orutinerad ryttare.
Ryttare som inte ridit så länge vill ofta dra i innertygeln, här är det enkelt att visa ledande och mothållande tygeltag, samt sidförande skänkel.
- Blir det för mycket är det bara att räta ut och rida framåt. 
  
Äldre häst:
Övningen är bra för att renodla hjälperna. Hästen blir lösgjord. På en äldre häst kan du rida i skritt, i trav och i galopp.


Syfte:
På ung häst: Att lära den att gå undan för skänkeln. För orutinerad ryttare: Att kunna flytta hästen för skänkeln utan att den böjer i halsen. För äldre häst: Lösgörande.
 
Svårighetsgrad:
Bas. Kan användas av alla ryttare och hästar på olika nivåer.
 
Tänk på det här:
Håll hästen rak mot väggen, så att du får effekten av skänkelvikning. Gör gärna övningen mot en spegel så att du ser hur hästen rör sig.

 


Kommentarer
K A R I N säger:

Hej!

Allt bra?

Blivit lurad något idag?

2011-04-01 | 22:05:23
Bloggadress: http://kaaaarinn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback