bra artikel!

Tänkte som vanligt delamed mig av en arilke som ja läste häromdagen och som har med framridnig att göra! Här kommer den

Ha en framridningsrutin
När du sitter upp och rider ut på framridningsbanan är det viktigt att ha ett färdigt upplägg klart i huvudet. Det är lätt att stirra sig blind på de andra ekipagen och bli distraherad. 
- Ta på dig den fiktiva praolappen, den som säger att "jag är bara här för att träna". Det är inte världsmästerskapen och du behöver inte spänna bågen hårdast av alla. Har du tränat på ditt program känner du dig också säker när presentationen ska göras. Du ska visa domaren hur långt just du och din häst har kommit, fokusera på det, tipsar Catrin.
För henne kommer samma tänk tillbaka gång på gång.
- På framridningen gäller det att göra det som både ryttare och häst känner sig säkra med. Allt beror på vilken utbildningsnivå ekipaget befinner sig på. Du ska värma upp för att kunna utföra presentationen av dig och hästen på bästa sätt, säger hon. Tänk att "här kommer jag", var stolt och be inte om ursäkt för dig själv eller för din häst.
På framridningen ska du göra bombsäkra övningar som du och hästen känner väl igen och som du vet fungerar. Att börja traggla med den där galoppfattningen i det högra varvet, som inte riktigt har fungerat tidigare, är inte ett alternativ. 
- Kör inte fast i problem, tänk positivt! Du ska behålla lugnet och din plan. Arbeta metodiskt och hitta en avspändhet i din position på hästryggen, säger Catrin.
Det viktigaste att sträva efter på framridningen är att få hästen lösgjord i kroppen och avspänd i ryggen. För att komma dit måste du veta hur just din häst ska ridas. Det här har ni förhoppningsvis tränat på hemma i oändligt många timmar, därför blir det inga tveksamheter på tävlingsplatsen. Träningen hemma, framridningen och presentationen ska flätas samman.
  
Utnyttja tiden fram till start
Så har det då blivit din tur att äntra banan. Innan du får startsignal kan du göra på lite olika sätt, beroende på vad du och din häst behöver.
- Går det att rida runt banan startar du utifrån. Går det inte att rida runt banan ska starten ske inifrån, och då får du också nyttja banan som framridning tills startsignal givits. Låt dock inte hästen bli ofokuserad, utan behåll din plan hela vägen. Du har bestämt innan om du ska galoppera runt, trava eller skritta, göra ökningar eller utföra någon rörelse.
När startsignalen ljuder har du och hästen förhoppningsvis hittat ett läge där ni känner er avspända och kan komma till ridning. Du har 45 sekunder på dig att starta. Ta vara på den tid du har innan start.
- Du har bestämt på förhand ifrån vilket håll du ska rida upp. Det har du övat på hemma så att du är stensäker på att det fungerar. Träna även med startsignal, så att du vet hur mycket du hinner förbereda dig innan det är dags att påbörja uppridningen, säger Catrin och fortsätter:
- Ändra INGENTING när du rider upp på medellinjen, starten ska vara en fortsättning på framridningen. Hästen ska inte bli överrumplad av att ni börjar rida upp ett program. Behåll ditt utgångsläge och rid som vanligt, precis som du har tränat på så många gånger tidigare. Och om något går fel under presentationens gång - släpp det direkt. Släng det i papperskorgen och fokusera på uppgiften i nuet. Feedbacken får du ta när ni är klara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback