Vatten är Viktigt

I en studie jämfördes kroppsvikt och vätskebalans hos travhästar i träning, som åt antingen enbart hösilage eller lika delar hösilage och havre. När hästarna åt enbart hösilage vägde de i genomsnitt tre kilo mer än när de åt hösilage och havre, men skillnaden var borta efter att de fastat en period före start. När de enbart åt hösilage drack hästarna mer och fick även i sig mer vatten via fodret. Det totala vattenintaget var nästan sex liter större per dygn för de hästar som åt enbart hösilage.
Resultatet tyder på att hästarna som åt enbart hösilage hade mer vätska i grovtarmen, vilket kan vara en fördel under hårt arbete eftersom de då kan ta upp vatten under ansträngningen.
 
Torrsubstanshalt spelar roll
I två andra studier undersöktes hur hästarnas vätskebalans påverkades av torrsubstanshalten i grovfodret. Man skördade grovfoder från samma fält vid samma tidpunkt, för att kunna jämföra på ett bra sätt - och torkade sedan fodren till olika torrsubstanshalt.
I den första studien jämfördes vätskebalansen hos hästar som åt antingen ensilage med 45 procents torrsubstans eller hö. I denna studie skilde sig inte kroppsvikten hos hästarna åt, men däremot fanns det skillnader i vattenintag. Hästarna som åt hö drack mer, men hade ett lägre totalt vattenintag än hästarna som åt ensilage. Hästarna som åt hö hade även en högre koncentration av proteiner i plasman, vilket tyder på en mindre plasmavolym. En mindre plasmavolym kan vara en nackdel vid hårt arbete, vilket i den här studien talar till ensilagets fördel. 
Hästarna som åt ensilage hade däremot en något högre värmeproduktion och mer avdunstning av vätska från kroppen, vilket i sin tur skulle kunna vara en onödig belastning vid uthållighetsarbete i varmt väder.
I en annan studie jämfördes hästarnas vätskebalans om de åt hösilage med 68 procents torrsubstans eller ensilage med 41 procents torrsubstans. Även här drack hästarna mer när de åt det torrare fodret, men det totala vätskeintaget var lägre. Här fanns det ingen skillnad i koncentrationen av proteiner i plasman mellan de två dieterna. Hästarna fick även göra ett arbetstest som fick bedömas av kusken. Man såg ingen skillnad i prestation eller temperament mellan de två dieterna.



Kommentarer
nathalie! säger:

Intressant!!

2010-11-18 | 08:55:36
Bloggadress: http://nathaliesafko.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback