Övning - skänkelviknigar på den unga hästen

- När man ska börja att flytta den unga hästen sidvärts är det viktigt att man väljer enkla linjer där det faller sig naturligt för hästen att gå åt sidan.
För att klara av övningen i trav måste hästen förstå skänkeln så att den flyttar sig undan den i skritt, till exempel i framdelsvändningar eller i skänkelvikningar.
- Många ryttare börjar att flytta sina unga hästar halvt igenom eller diagonalt. Det är en onödig svårighet eftersom ekipaget innan sidvärtsrörelsen också ska byta varv och innersida.
 
Väggen "drar ofta till sig" den unga hästen, vilket gör att det är enklare för den att flytta sig ut mot väggen än från den, som exempelvis i en diagonal skänkelvikning.
Gör många upprepningar då du försöker att förbättra sidvärtsrörelsen lite för varje gång. Variera gärna linjen lite. Tänk på att hästen, när den förstår vad den ska göra, inte får springa iväg från dig och "ramla" mot väggen. Då kommer del två i övningen väl till pass.
 
Kräv inte för mycket tvärning i början - beröm hästen så fort den gör bara lite rätt. Ta med framdelen; på den unga hästen kan du nästan tänka att du tar med båda dina händer lite mot väggen för att framdelen ska leda.
- Förböj inte hästen. Ställningen i nacken kommer oftast av sig själv, mer böjd ska hästen inte vara.
Ann säger att det är viktigt att sitta rakt över hästen. Kontrollera gärna detta om du har en spegel på kortsidan.
 
 
Gör så här:
Rid övningarna i trav. På en riktigt grön häst, rid dem i skritt.
 
A.
Använd hörnlinjen/förlängda hörnlinjen: Gå in från A (eller C) och flytta hästen ut mot kommande B (eller E). Byt alltså inte varv.
Flytta hästen på lite olika linjer för att variera och för att det ska passa hästens styrka och utbildningsståndpunkt. Riktigt unga hästar kan få flytta sig minimalt och komma ut på långsidan i närheten av kortsidan. När hästen flyttar sig lätt kan linjen gå till mittenbokstaven (B eller E) och senare även en brantare linje. Använd dig gärna av båda hörnlinjerna, då blir det inte så långa "transportsträckor". Rid övningen i båda varven - men du kan ligga i ett och samma varv en bra stund för att ge hästen chans att förstå och att hitta sin balans.
 
B.
När hästen flyttar sig villigt kan du börja att rida skänkelvikning trappstegsvis. Dela in banan i tre delar. Vänd in, flytta hästen till kvartslinjen. Räta ut hästen och rid rakt fram utmed kvartslinjen. Ta en halvhalt och fortsätt flytta hästen ut till långsidan. Den här övningen tränar hästens balans och lösgjordhet - och, framför allt, uppmärksamheten för hjälperna. Som ryttare blir du påmind om ytterhjälpernas stora betydelse.

Syfte:
Att få den unga hästen att förstå och flytta sig undan skänkeln i balans. Att göra hästen uppmärksam för dina hjälper och att få ryttaren medveten om ytterhjälperna.

Svårighetsgrad:
Bas. 

Tänk på det här:
Tänk på att hästen, när den förstår vad den ska göra, inte får springa iväg från dig och "ramla" mot väggen. Då kommer del två i övningen väll till pass.


Skiss A

Skiss B


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback