Övning - för Jr

Hitta en superbra övning av Mads när det gäller bäbishästar. Enjoy!

Unga hästar måste lära sig att gå med stöd från ryttarens hand. Men även äldre hästar skulle må bra av det här arbetet, menar Mads Hendeliowitz, som tipsar om en bra övning.

Unga hästar måste lära sig att gå med stöd. Och det ska de absolut läras att göra utomhus, på en väg, säger Mads Hendeliowitz - tränare, GP-ryttare och unghästutbildare. I början tycker han att man ska använda sig av brygga eller dubbel tygelfattning.
- Det kan kännas lite konstigt i början, men det ger bättre känsla för vad händerna håller på med och en mer stilla hand, säger Mads.
Den här övningen passar 4- till 5-åriga hästar. Men även vuxna hästar skulle må bra av att få göra den då och då.
- Många missar det här även på högre nivå. Det finns alldeles för många hästar som går bakom hand. Hals och huvud är 10 procent av hästen men folk har 70 procent fokus på hur huvudet går upp och ner!

Gör så här:
Hitta en bred väg där du kan gå i mitten av vägen. Det får gärna vara lite uppför och nerför.
I början tar du dubbel tygelfattning. Men även när du håller "vanligt" så småningom gäller principen om att rama in; hästen ska gå taktmässigt mot BÅDA tyglarna. Om hästen släpper på höger tygel, driv lite extra med höger skänkel något tillbakadragen, och vice versa om den släpper på vänster.
När du kan rida med stöd och hästen helt rak kan du börja jobba med ställning. Bålen ska vara rak, det är bara nacken som ska ställas.
- Lär hästen att följa med tygeln men ändå bjuda framåt. Båda bakbenen ska driva jämnt framåt på båda tyglarna, förklarar Mads.
Du kan också arbeta med tempoväxlingar, både med hästen rak och ställd. Hitta gärna upp- och nerförsbackar där du kan rida långsammare nerför och fortare uppför. Driv in i handen så får du lite samling.
Rid gärna långa sträckor så att hästen hinner finna sig till rätta och göra färdigt.
- På långa sträckor hinner hästen komma fram och tugga på bettet




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback